Blockchain

Blockkedjetekniken i praktiken…

Share this post:

…i grönsaksdiskar, i världshaven och i ID-hantering

Det är med en go känsla i kroppen jag tänker tillbaka på årets semester, speciellt de första tre veckorna som tillbringades med familjen i Kalifornien. Vi hade planerat och sparat länge och vistelsen blev precis så bra vi drömt om….eller bättre. Vi hyrde ett hus som vi utgick ifrån, vi lagade mycket av maten själva, inköpen gjordes på Walmart dit barnen med glädje följde med för att välja bland de hundratals frukostflingor som erbjöds, vissa mer onyttiga än andra. Vi frossade också i frukt- och gröntavdelningen som tillhandahåller underbara råvaror som det finns gott om i denna odlingsvänliga delstat med ett klimat som gynnar tillväxten. Som den mangoälskande person jag är njöt jag i fulla drag, två mango för en dollar! Jag har aldrig ätit så mycket mango i hela mitt liv!

Detta leder mig osökt in på ämnet blockkedjeteknik. Precis som min kollega Mikael Haglund skrev om här på bloggen helt nyligen, informerade Walmart i slutet av september att de under 2019 kommer att kräva av sina direkta och indirekta leverantörer av bland annat grönsaker att de ansluter sig till Walmarts blockkedjebaserade matspårningsplattform. Detta är ett strategiskt viktigt och banbrytande initiativ, men det är inte svårt att förstå varför Walmart fattade det beslutet. Att identifiera och återkalla mat är en tidsödande och komplicerad uppgift som i dagsläget tar runt sju dagar med risk att det får förödande konsekvenser innan man väl lyckats spåra ursprunget. Med en blockkedjebaserad plattform tar det 2,2 sekunder!

Den 8 oktober anslöt sig en annan av världens ledande återförsäljare, Carrefour, och därmed är IBM Food Trust plattformen globalt tillgänglig. Detta efter 18 månader av tester då miljontals enskilda livsmedelsprodukter har spårats av återförsäljare och leverantörer. IBM Food Trust är inte bara för stora återförsäljare, alla i nätverket drar fördel av att delta. Vårt mål är att se till att alla i livsmedelsekosystemet kan gå med i lösningen och att varje medlem får en positiv avkastning.

Blockkedjan används för att omvandla sopor till digital valuta…

Ett annat exempel på tillämpning av blockkedjetekniken är Plasticbanks briljanta affärsidé som går ut på att omvandla sopor till digital valuta för att komma tillrätta med nedsmutsningen av våra hav samtidigt som människor i tredje världen får möjlighet till bättre levnadsvillkor. I praktiken går det till så att människor samlar in plastflaskor som de  lämnar till återvinning, i betalning får de tokens som motsvarar ett värde som de sedan kan använda som betalning för mat, vatten eller påfyllning av mobilabonnemang.

Detta är ett bra exempel på något jag tror vi kommer att se mer av framöver och som går under begreppet ’the token-driven economy’.

…och för att skydda våra identiteter

Ett annat mycket intressant tillämpningsområde för blockkedjetekniken är relaterat till oss som individer. Idag är det många som är oroliga för AI (artificiell intelligens); att vi lämnar över mer och mer information om oss själva till datorer och självlärande system som vi inte längre har kontroll över. Med Blockkedjetekniken är det precis tvärtom. Här är syftet att du och ingen annan har tillgång till information som du vill hålla privat eller ha kontroll över. Decentraliserade identiteter eller så kallade ”DIDs” har redan börjat användas och vi kommer säkerligen att se mer av det framöver. Några länder har redan börjat använda blockkedjebaserade digitala pass och man har också tillämpat det vid röstning.  Även vi på IBM arbetar inom området decentraliserade identiteter, eftersom vi ser att behovet av att erjuda lösningar för ökad kontroll av sin identitet ökar.

Är du intresserad av att höra om fler exempel på hur blockkedjetekniken används eller kan användas, så är du varmt välkommen till Think Stockholm den 22 november, där jag kommer att berätta mer om detta.

/Gisela

Mer om vad vi på IBM gör med Blockchain

Blockchain Unleashed: IBM Blockchain Blog

Event: Think Stockholm 2018 – Where Technology meets Humanity

More Blockchain stories

Perfekt storm i e-handelns ekosystem

Den svenska e-handeln har vuxit sakta men säkert med en knapp procentenhet per år under två decennier med digital teknik som den huvudsakliga möjliggöraren. I två tidigare inlägg har vi liknat handelns ekosystem vid en hage med raserade inträdesbarriärer och fyra djur: Kor: Traditionella fysiska butiksaktörer som servar hemmamarknaden Muterande kor: Kor som gradvis utvecklar […]

Läs mer

Fem år med THINK-bloggen – nu skickas pennan vidare

Sedan jag tog över som chefredaktör för den svenska THINK-bloggen på hösten år 2016, har jag och framförallt mina kollegor tillika THINK-bloggare skrivit och postat drygt 230 blogginlägg. Ämnena har varierat stort, med den gemensamma nämnaren att de alltid handlat om tankar, metoder och lösningar för att göra världen lite bättre. Viljan att beskriva svåra […]

Läs mer

Vi på IBM i Sverige: möt Fredrik Alpen

Det här är Fredrik Alpen, en kreativ IBM:are i Sverige med ett brinnande intresse för att förbättra kundupplevelser och hållbarhet. Fredriks konsultkarriär startade efter att han tagit en MBA i Nederländerna, då han blev management-konsult på PwC Consulting, som år 2002 slogs samman med IBM. Idag har Fredrik två roller på IBM Global Business services: […]

Läs mer