Säkerhet

Arbeta inom säkerhet – mer än bara hackers och hoodies.

Share this post:

Vad innebär det egentligen att arbeta med IT- eller informationssäkerhet?
Många tänker kanske på hackers och dataintrång eller lagar och säkerhetspolicys i första hand, men området rymmer så otroligt mycket mer än så. Efter att själv vid det här laget ha arbetat snart tre år i säkerhetsbranschen tänkte jag försöka sammanfatta några av de saker som gör att jag trivs så otroligt bra här.

Vad innebär det att arbeta med säkerhet?

Att arbeta med säkerhet kan innebära många saker men ett sätt att dela upp det är arbetet inom de två områdena IT- eller informationssäkerhet inom olika typer av verksamheter. IT-säkerhet kan lite förenklat förklaras som att skydda en organisations information, hård- eller mjukvara. Informationssäkerhet handlar om vilka rutiner och processer man har på plats för att säkerställa skyddet. Exempelvis, hur man klassificerar information och sedan ser till så att en person endast har tillgång till information som hen är säkerhetsklassad för. De här två områdena är tätt sammankopplade och båda behövs för att säkerställa att rätt säkerhetsnivå finns.

Varför ska man söka sig till säkerhetsbranschen?

Så varför borde man då söka sig till säkerhetsbranschen, verkar det inte lite komplicerat och svårt? Det finns många skäl och det är varken komplicerat eller svårt! Själv började jag arbeta inom IT-säkerhet på IBM vilket jag tycker har varit, och är, väldigt lärorikt. Jag har fått lära mig om alltifrån hur teknik och säkra system fungerar till hur våra lagar och regelverk påverkar hur man får hantera information. Att sedan få arbeta tillsammans med personer som har samma intresse och gemensamt lösa problem gör också att jag fortsätter att utvecklas. Till det kommer också kunskapsutveckling i form av utbildningar och certifieringar, där ICS2 och SANS-certifieringar är några exempel, som testar och vässar ens kunskaper inom olika områden. Just nu finns det dessutom ett stort behov av att få in fler till säkerhetsbranschen, där en ny uppskattning gjord av IT och Telekomföretagen visade att IT-branschen kommer att behöva 70 000 fler yrkesmänniskor till år 2022. Många av dem kommer att  behövas inom säkerhetsområdet.

Hur gör man om man är intresserad?

Till dig som är i slutet av din utbildning eller har skaffat dig erfarenhet på andra sätt och är intresserad av att förstå vad säkerhetsbranschen kan erbjuda har jag några tips som jag själv använt. Det första är att bilda sig en uppfattning om vad du själv gillar och vilka arbetsuppgifter som du skulle vilja göra inom säkerhet. Det kan man lättast göra genom att ta kontakt med olika organisationer, fråga hur de arbetar och även gå på branschevent.
Det andra är att börja planera för hur du kan ta dig till den roll som du är intresserad av. Det kan innebära att gå en extra utbildning, söka en traineeplats eller skaffa en mentor som kan guida dig på vägen. När du väl fått din första roll så kommer du märka hur mycket kul det finns att göra inom säkerhet och då börjar funderingen gällande vad du skulle vilja arbeta med på längre sikt. Själv började jag arbeta som lösningsspecialist men kände efter något år att jag ville bli djupare tekniskt kunnig vilket fick mig att byta till en roll som säkerhetsanalytiker. Så fundera på vad du själv är intresserad av inom säkerhet och vad du kan göra för att nå dit.

Diskutera gärna med mig, till exempel på LinkedIn.

Är du nyfiken på att jobba med säkerhet här på IBM, kika på våra lediga tjänster på webben.

More Säkerhet stories

Perfekt storm i e-handelns ekosystem

Den svenska e-handeln har vuxit sakta men säkert med en knapp procentenhet per år under två decennier med digital teknik som den huvudsakliga möjliggöraren. I två tidigare inlägg har vi liknat handelns ekosystem vid en hage med raserade inträdesbarriärer och fyra djur: Kor: Traditionella fysiska butiksaktörer som servar hemmamarknaden Muterande kor: Kor som gradvis utvecklar […]

Läs mer

Fem år med THINK-bloggen – nu skickas pennan vidare

Sedan jag tog över som chefredaktör för den svenska THINK-bloggen på hösten år 2016, har jag och framförallt mina kollegor tillika THINK-bloggare skrivit och postat drygt 230 blogginlägg. Ämnena har varierat stort, med den gemensamma nämnaren att de alltid handlat om tankar, metoder och lösningar för att göra världen lite bättre. Viljan att beskriva svåra […]

Läs mer

Vi på IBM i Sverige: möt Fredrik Alpen

Det här är Fredrik Alpen, en kreativ IBM:are i Sverige med ett brinnande intresse för att förbättra kundupplevelser och hållbarhet. Fredriks konsultkarriär startade efter att han tagit en MBA i Nederländerna, då han blev management-konsult på PwC Consulting, som år 2002 slogs samman med IBM. Idag har Fredrik två roller på IBM Global Business services: […]

Läs mer