Handel
Modeindustrin behöver ökad transparens och bättre villkor
01/02/2018 | Skriven av: Gästbloggare
Categorized: Handel
Share this post:
Modeindustrin får under stundom motta kritik för sina produktionsvillkor. Negativ miljöpåverkan och dåliga arbetsförhållanden är några av de ämnen som diskuteras när branschen synas i sömmarna. Samtidigt blir konsumenterna allt mer medvetna och ställer högre krav. Jag tror att blockkedjan och den ökade transparens som följer med den kommer sätta större press på branschen och göra det enklare för konsumenten att göra medvetna val.
I modeindustrin har blockkedjan ännu inte slagit igenom. Modeindustrin har historiskt sett varit trögrörlig vad gäller teknik, men vi börjar se en förändring och det finns förhoppningar om en stark innovationskraft den kommande tiden. I rapporten ”The State of Fashion 2018” av McKinsey & Company och The Business of Fashion framgår att hållbarhet blir en allt viktigare faktor för branschen. Inte bara som ett marknadsföringsfokuserat CSR-arbete, utan snarare som en väg till tillväxt och ett sätt att attrahera kunder, då 66 % av den nya generationen modeköpare – millenials- är redo att betala mer för varumärken som är miljövänliga och hållbara. Nyckelord inom denna utveckling är cirkulär ekonomi och transparens.
Det är här blockkedjan kommer in i bilden. Genom att på ett öppet och sanningsenligt sätt kunna delge kunder och andra intressenter EN bild avhela produktionsförloppet, kan modebolag bygga och marknadsföra en genuin & hållbar profil, skydda sina varumärken och därmed förtjäna konsumenters förtroende.
Ett tidig inspiratör är designern Martine Jarlgaard som lanserat ett blockkedjeprojekt där konsumenter och andra intressenter via en app enkelt kan följa sin tröja genom varje steg i produktionen– från klippning av alpackaull hos British Alpaca Fashion farm, till stickning hos Knitser LDN och leverans till butiken i London. Det här uppmärksammar inte bara producenterna utan gör det också betydligt enklare för konsumenterna att göra medvetna val och hitta designers och varumärken som uppfyller deras krav på hållbart mode.
Hur många varumärken behöver följa Jarlsgaards exempel innan branschen når en brytpunkt gällande hållbarhet, spårbarhet och transparens? Jag tror det krävs att en riktigt stor spelare (eller att några välkända premiumvarumärken) övervägt och insett fördelarna med teknikens möjligheter innan konsumenters förväntningar och krav blir en nagel i ögat på resten av branschen, som då på allvar ta itu med aspekter som vattenkonsumtion, kemikalieutsläpp, arbetsvillkor, växthusgaser och produktionssvinn.
Fördelarna med blockkedjan är många ur ett samhällsperspektiv. Att den globala branschen över en natt skulle inkludera sina produktionsled i en blockkedjelösning är inte rimligt att anta, men att den svenska modeindustrin, som ur många andra aspekter är världsledande, tar täten är en förhoppning som inte känns omöjlig.
/Christina
Perfekt storm i e-handelns ekosystem
Den svenska e-handeln har vuxit sakta men säkert med en knapp procentenhet per år under två decennier med digital teknik som den huvudsakliga möjliggöraren. I två tidigare inlägg har vi liknat handelns ekosystem vid en hage med raserade inträdesbarriärer och fyra djur: Kor: Traditionella fysiska butiksaktörer som servar hemmamarknaden Muterande kor: Kor som gradvis utvecklar […]
Fem år med THINK-bloggen – nu skickas pennan vidare
Sedan jag tog över som chefredaktör för den svenska THINK-bloggen på hösten år 2016, har jag och framförallt mina kollegor tillika THINK-bloggare skrivit och postat drygt 230 blogginlägg. Ämnena har varierat stort, med den gemensamma nämnaren att de alltid handlat om tankar, metoder och lösningar för att göra världen lite bättre. Viljan att beskriva svåra […]
Vi på IBM i Sverige: möt Fredrik Alpen
Det här är Fredrik Alpen, en kreativ IBM:are i Sverige med ett brinnande intresse för att förbättra kundupplevelser och hållbarhet. Fredriks konsultkarriär startade efter att han tagit en MBA i Nederländerna, då han blev management-konsult på PwC Consulting, som år 2002 slogs samman med IBM. Idag har Fredrik två roller på IBM Global Business services: […]