Handel

Framtiden ter sig inte som den brukade göra

Share this post:

Absolut, visst är det så…men verkligen? Mellan 7000 – 9000 stängda butiker på ett år – bara i USA – det är en förfärlig massa butiker tänker jag för mig själv när morgonkaffet intas med min amerikanska vän och kollega under öppningsdagen på NRF Big Show 2018. ” Yeahh – men då skall du se antalet bokningar vi redan har för 2018…”

Min vän utvecklar och driver erbjudanden för att stänga eller flytta butiker med avtagande efterfrågan och hans affärer blomstrar för tillfället.

För mig blir det en rivstart på årets viktiga forum – NRF Big show – och vännens sammanfattning om ”the retail apocalypse” sätter tonen för mina kommande dagar.

I mitt förra inlägg här på THINK-bloggen gav jag upp att försöka beskriva eller sammanfatta vad som sker på denna globala sammankomst – det behöver upplevas och för de som upplevt det behövs ingen beskriving. Jag vågar mig ändå på peka på två områden som jag tror kan bli vägledande för året som just inletts.

”Disrupt the disruptors”

2018 är året då de utmanarna själva kommer att bli utmanade. Orsakerna till detta är flera och jag skulle framförallt vilja lyfta fram tre faktorer:

  • Nya teknikplattformar öppnar upp möjligheter för aktörer med en befintlig marknad.
  • Lagstiftarna har hunnit ikapp utvecklingen.
  • Konsumenterna väntar otåligt på ”the next big thing”.

Att vi som konsumenter brutalt och lojalt följer dem som kan ge oss mer värde här och nu är ingen nyhet utan en motor som löpande driver på utvecklingen.

Däremot är lagstiftarnas revansch en faktor som vi troligen bara sett början av. Bara genom att nämna GDPR och skatt på tjänst eller vinst så öppnas det upp en ny spelplan för många branscher som blivit utmanade av motiverade utmanare. Scott Galloway är en intressant person som följer denna utveckling.

Mest intressant är de nya teknikplattformar som öppnar upp för nya typer av samarbeten och affärsmodeller och då är det närmast till hands att börja med Blockchain. För mig har frågorna och möjligheterna med denna plattform vuxit för varje kvartal och när plötsligt IBM och ett av världens största shippingföretag – Maersk – nu lanserar ett partnerskap inom området så öppnas en ny marknad.

Plattformsstrategin blir ditt viktigaste beslut någonsin

Oavsett om du är intresserad av IT eller ej så är det idag en nödvändighet för att bedriva någon form av handel. Det IT-landskap som under en längre tid skapats av en oändlig mängd ”applikationer” håller på att formas om och det rör sig mot att apparna samlas upp i ett mindre antal ”plattformar”. Plattformsstrategin är troligen den fråga som kommer finnas på agendan i majoriteten av lednings- och styrelserummen under 2018 och möjligen anledningen till att ännu fler beslutsfattare kommer att besöka NRF Big Show 2019.

Jag kommer under våren att finnas tillgänglig för att tillsammans med drivande aktörer i vår gemensamma handel diskutera dessa två viktiga områden. Jag ser exempelvis fram emot att förstå vad en blockkejda för svensk livsmedelshandel skulle innebära  på sista raden, både i företagens balansräkning och för mig som konsument. Färskare och säkrare mat, levererad med bättre precision hade fått mig att bli lojal – på riktigt.

Om du fortsatt är nyfiken på vad som diskuterades under NRF Big Show 2018 råder jag dig att börja utforska just dina intresseområden här.

Hoppas vi ses på World Retail Congress i april!

Vi hörs

//Bengt Eliasson

Commerce expert

More Handel stories

Den uppkopplade butiken – så tar vi detaljhandeln till nästa nivå

I takt med e-handelns framfart får många fysiska butiker utstå prispress, urholkade marginaler och en minskad kundtillströmning när allt fler väljer att handla online. De fysiska butikerna kommer att överleva även denna utveckling, men behöver anpassa sig och bli ”uppkopplade”. Endast då kan det fysiska och personliga mötet även bli digitalt och erbjuda en ny […]

Läs mer

Vem bryr sig när jeansen börjar kosta skjortan?

I dagens pågående omställning av den nordiska handeln verkar det vara framförallt tre frågor som rör sig och som alltmer frekvent tas upp på lednings- och styrelsemötena jag deltar i. Det rör sig om dessa: Är vår strategi tillräckligt ambitiös? Är vårt genomförande tillräckligt snabbt och agilt? Hur kan vi bäst transformera vår organisation och […]

Läs mer

Vad har VUCA med innovationströtthet, framtiden och handel att göra?

Ordet ”innovationströtthet” har dykt upp flera gånger under den gångna våren, i såväl skrift som under flera informella lunchsamtal jag deltagit i. Behovsbilden verkar glasklar för majoriteten  – mer innovation behövs – men min observation är att många känner just en trötthet eller förlamning inför utmaningarna som samhället, branschen eller företaget just nu möter. I […]

Läs mer