Innovation
Förlora jobbet? Ja, tack.
13/12/2017 | Skriven av: Gästbloggare
Categorized: Innovation
Share this post:
Hur ofta har du inte ställt, eller fått, frågan “vad vill du bli när du blir stor?” Vi kan skrota den frågan nu. Framförallt med tanke på att dagens mest eftersökta jobb inte ens existerade för fem år sedan. Dessutom är det så att bara 6% av oss vuxna arbetar med det vi önskade som barn. Givet att de sista fem åren resulterat i bättre AI/automation framsteg i jämförelse med de senaste 50 åren, förändras troligtvis våra jobbroller snabbare framöver. Yrket ”Data Analyst” hade en tillväxt på 372% de senaste fem åren i USA och “Vlog Editor” och “Chief Digital Officer” är svar som vi inte skulle drömt om att ge, om vi så fick frågan för bara tio år sedan.
Byta jobb är det nya svarta
Drivkrafter som automation och maskininlärning kommer att fortsätta förändra och utveckla det svenska näringslivet och våra branscher. Det här ställer krav på nya färdigheter och kunskaper, och i förlängningen nya roller och jobb. Den yngre generationen förutspås byta jobb så ofta som 17 gånger under sin karriär, enligt mccrindle. Givet denna utveckling – hur kan vi lära oss att acceptera den nya tidens jobbosäkerhet?
Jag tror att vår förmåga att välkomna nya kunskaper och utmaningar kommer att bli den absolut viktigaste framgångsfaktorn för oss i arbetslivet framöver. Vad jag menar är vår förmåga och vilja attcceptera och faktiskt gilla tanken på att helt byta jobbinriktning, bli student i vuxen ålder eller helt enkelt att förlora jobbet. Nedan följer mina tips på hur man kan bryta ner den där osäkerheten och vända den till något spännande:
- Säg ja tack till självutveckling
C S Lewis myntade att vi aldrig blir för gamla för att forma ett nytt mål. Nu mer än någonsin,när mål, beteende och tillvägagångsätt stark formas i takt med teknologins framfart, behöver vi medvetet utvärdera och omvärdera våra mål och vilka kompetenser och förmågor vi behöver för att nå våra visioner. Så jobbar en ”self-manager” – någon som kontinuerligt leder, utmanar och driver sig själv framåt.
- Bli en student med ständigt nya utvecklingsmål
Kunskap blir snabbt förlegad idag. På makroekonomiskt plan diskuteras hur ekonomier bör säkerställa konkurrenskraft genom att erbjuda befolkningen karriärfokuserade utbildningar genom hela livet. Att inkludera kunskapsutveckling som en naturlig del av sin vardag blir viktigt för att klara morgondagens utmaningar. Under de senaste åren har grymma “Massive open online courses” (MOOCs) tagit form; Coursera, LinkedIn Learning och Academic Earth, för att nämna några. Dessa plattformar erbjuder ofta lätttillgänglig information för den nyfikne studenten.
- Förhåll dig nyfiken
Skaffa dig en karriärshandlingsplan och var inställd på att revidera den löpande. Handlingsplanen bör få dig att utvärdera dina utvecklingsmål ofta och samtidigt hjälpa dig att bli en ”self-manager”. Detta ligger oftast inte i själva handlingsplanen utan i din egna inställning. Ett välbeprövat sätt att komma förbi den där osäkerheten är att ta hjälp av en coach som guidade dig längst vägen, annars kommer man långt med god självinsikt, disciplin och ett nyfiket förhållningssätt.
Det finns inte längre en karriär. Det finns hundratusentals möjligheter. Se till att du är en del av dem. Kontakta mig gärna ifall du vill veta mer om hur coaching kan guida dig igenom förändring eller om hur IBM utvecklat koncept för att främja ett konstant lärande.
//Christina
Perfekt storm i e-handelns ekosystem
Den svenska e-handeln har vuxit sakta men säkert med en knapp procentenhet per år under två decennier med digital teknik som den huvudsakliga möjliggöraren. I två tidigare inlägg har vi liknat handelns ekosystem vid en hage med raserade inträdesbarriärer och fyra djur: Kor: Traditionella fysiska butiksaktörer som servar hemmamarknaden Muterande kor: Kor som gradvis utvecklar […]
Fem år med THINK-bloggen – nu skickas pennan vidare
Sedan jag tog över som chefredaktör för den svenska THINK-bloggen på hösten år 2016, har jag och framförallt mina kollegor tillika THINK-bloggare skrivit och postat drygt 230 blogginlägg. Ämnena har varierat stort, med den gemensamma nämnaren att de alltid handlat om tankar, metoder och lösningar för att göra världen lite bättre. Viljan att beskriva svåra […]
Vi på IBM i Sverige: möt Fredrik Alpen
Det här är Fredrik Alpen, en kreativ IBM:are i Sverige med ett brinnande intresse för att förbättra kundupplevelser och hållbarhet. Fredriks konsultkarriär startade efter att han tagit en MBA i Nederländerna, då han blev management-konsult på PwC Consulting, som år 2002 slogs samman med IBM. Idag har Fredrik två roller på IBM Global Business services: […]