IBM i Sverige

Med lycka som vapen

Share this post:

I dagens snabbt föränderliga affärsliv ställs höga krav på att ständigt lära oss nya saker för att hänga med i den snabba utvecklingen. Vi behöver lägga större fokus på livslångt lärande. Idag pratar alla om IQ och EQ, och många har börjar prata om LQ, en människas förmåga att lära sig nytt, vidareutvecklas och ställa om.

Men jag har idag uppfunnit ett nytt begrepp HQ  – Happiness Quotient eller Lycklighetskvot som jag skulle vilja definiera som ett mått på en persons förmåga att tänka positivt, utstråla glädje och ge energi. Att ha högt HQ är en ”superskill” som blir viktigare och viktigare för att lyckas. Att vara lycklig på jobbet tycker jag är absolut den snabbaste vägen till framgång.

Jag tycker att jag själv har högt HQ och tänkte dela mina erfarenheter om hur lycka och positiv psykologi varit en mycket viktig ingrediens i min framgång i arbetslivet.

 

Vad kommer först – lycka eller framgång?

Vad är relationen mellan framgång och lycka egentligen? Traditionellt tänker man kanske att ”om jag jobbar hårt så blir jag framgångsrik och då kommer jag bli lycklig”. Att tro att man kommer bli så mycket lyckligare efter nästa vunna affär, efter nästa löneökning, efter nästa befodran tror jag är att lura sig själv. Det finns oerhört mycket forskning som visar att så inte är fallet utan att när man uppnår sina mål så blir man inte lyckligare, i stället flyttar man bara målet framåt och lyckan stannar där borta vid horisonten.

För mig har det varit precis tvärtom. Lycka föder framgång och dessutom känner jag tydligt att min lycka attraherar andra personer som vill vara med mig på resan. Jag har blivit mycket påverkad av en amerikansk psykolog som heter Shawn Achor och som forskar inom positiv psykologi. Han har skrivit en fantastiskt bra bok som heter The Happiness Advantage på just detta ämne.

Ingen vill ju upplevas som en ”energi-tjuv” dvs en som uppfattar saker negativt, klagar, bara ser problem och letar efter negativa mönster. Energitjuvarna är ofta duktiga på att kommunicera detta till alla i sin närhet. Det intressanta är att forskning visar att om man letar negativa mönster blir man lättare deperimerad och om man letar positiva mönster blir man gladare och därmed mer framgångsrik. Så det finns ju många bra anledningar att tänka positivt.

 

Lycka + ledarskap = sant

Jag strävar alltid efter att mitt ledarskap ska genomsyras av detta. Att göra andra glada är ju oftast inte svårt. Saker som att ge beröm och feedback, bjuda på en lunch, ge personer ett handskrivet tackkort och att uppmärksamma deras födelsedagar är ju nästan löjligt enkelt men ack så kraftfullt.

Mina möten planerar jag så de innehåller en del som inspirerar och beskriver positiva saker och som lockar fram skratt och glädje. Jag brukar kunna få den mest inbitne pessimist att bli mer optimistisk och samarbetsvillig.

Mitt mål är att fostra en kultur där alla vågar testa idéer och ta risker – även jag själv. Det är ofta kul och spännande och går det fel försöker jag och vi lära oss av det. Oftast brukar konsekvenserna heller inte vara så allvarliga.

Att ge folk frihet är ju också ett bra verktyg för att skapa lycka. För något år sedan drev jag igenom ett initiativ som vi kallade för ”For you and a smarter planet”, där jag aktivt gav alla mina konsulter en pott med timmar under året med vilka de kunde göra i princip vad som helst, för att utveckla sig själva eller vår planet. Detta var en superliten investering från mig som chef och för IBM men det gav alla en ökad känsla av kontroll och togs emot väldigt positivt.

Att hjälpa andra är något som gett snabbt skapar massvis med lycka och energi. Jag lägger en hel del tid på att hjälpa ungdomar in på arbetsmarknaden genom exempelvis praktik på IBM. Att jag genom mitt ledarskap kan bli en viktig del av starten av en annan människas arbetsliv skapar ju lycka hos dem som sedan smittar av sig på mig.

 

Vi kan förändra mer än vi tror

Man kan förändra mycket mer än man tror. Jag hör med jämna mellanrum klagomål från andra på olika processer som hindrar dem från att uppnå saker. Vissa saker går inte att förändra och är därför onödiga att lägga sin energi på. Men de absoluta majoriteten av saker och förhållanden går att påverka. Och om man utgår från att det kommer att funka och tror på sig själv så löser det sig nästan alltid. Bara tron på och känslan av att vi kan påverka och har kontroll över situationer är kraftfullt och gynnsamt för vår lycka.

Jag måste också säga att lycka smittar av sig. Lika svårt att inte gäspa när man ser någon annan gäspa, lika svårt är det att inte ryckas med i någon annans lycka. Att tänka mer positivt och därmed bli mer framgångsrik är inte så svårt och dessutom himla kul. Tänk ”HQ” nästa gång du går in i ett tråkigt möte och känn skillnaden.

/Jonas

Innovatör och Vasaloppsambassadör

More stories

Fem år med THINK-bloggen – nu skickas pennan vidare

Sedan jag tog över som chefredaktör för den svenska THINK-bloggen på hösten år 2016, har jag och framförallt mina kollegor tillika THINK-bloggare skrivit och postat drygt 230 blogginlägg. Ämnena har varierat stort, med den gemensamma nämnaren att de alltid handlat om tankar, metoder och lösningar för att göra världen lite bättre. Viljan att beskriva svåra […]

Läs mer

Vi på IBM i Sverige: möt Fredrik Alpen

Det här är Fredrik Alpen, en kreativ IBM:are i Sverige med ett brinnande intresse för att förbättra kundupplevelser och hållbarhet. Fredriks konsultkarriär startade efter att han tagit en MBA i Nederländerna, då han blev management-konsult på PwC Consulting, som år 2002 slogs samman med IBM. Idag har Fredrik två roller på IBM Global Business services: […]

Läs mer

Vi på IBM i Sverige: säg hej till Isabella Holmberg

Säg hej till Isabella Holmberg, Storage partner på IBM i Kista! Efter att ha tagit examen vid Luleå  Tekniska Universitet, och efter en ögon-öppnande studieresa med besök på flera tech-bolag i Asien, visste Isabella att hon ville arbeta på ett företag som ligger i framkant vad gäller teknisk innovation. Denna ledstjärna förde henne till IBM, […]

Läs mer