Smartare städer
Transportsektorns ”Grand Ladies” glänste mest vid Transportforum i Linköping
20/01/2012 | Skriven av: Gästbloggare
Categorized: Smartare städer | Smartare transport
Share this post:
I ärlighetens namn minns jag inte hur många år jag har varit på Transportforum, Forskardagarna, VTI-dagarna, eller VTS-dagarna, som föregångaren nog hette. Under tre årtionden har jag vuxit upp med detta event och känner därmed viss rätt att recensera showen.
Aldrig har jag upplevt någon sammanfatta status, utmaningar och aktuell politik så som Infrastrukturminister Chatarina Elmsäter-Svärd gjorde i år. Lugnt och metodiskt betade hon sig igenom alla stora frågor utan att vare sig staka sig eller fastna i frågor om cykelhjälmar och liknande perifera frågor. Hon lyckades samla sektorn på ett sätt som aldrig tidigare gjorts och bragden blev inte mindre av att hon talade utan skriftligt manus i hand. Wow, snyggt jobbat Kattis!
Lena Erixon presenterade hur Trafikverket arbetar med Kapacitetsutredningen som inte är ett lätt uppdrag hon har tagit på sig! Hela transportsektorn ska genomlysas uppifrån och ned samt inifrån och ut på bara några få månader. Jag personligen älskar approachen då jag inte tror att saker blir bättre när de ältas i långbänk och alla lyssnas av. Mycket klokt är redan sagt och med mod och kompetens kan man åstadkomma mycket på kort tid och Lena har båda så detta kan bara bli bra. Jag ser verkligen fram emot att ta del av resultatet som ska vara klart om redan ett par månader.
Även Energimyndigheten höll en intressant presentation om deras energiperspektiv på transportsystemet, för många är denna myndighet en doldis i sammanhanget. Jag tror att framtidens trafikpolitik i stor grad kommer bottna i urbanisering och kapacitetsproblem samt energi- och miljöfrågor så det var säkert nyttigt för Lena och andra i Kapacitetsutredningen att ta del av energimyndighetens budskap. Trafikverket har en tradition av att allt till slut kokar ner till en begäran om nya miljarder för mer asfalt, oberoende av problem, detta trots vackra ord om fyrstegsmodeller och liknande.
För övrigt innehöll årets program både intressanta punkter och en hel del mediokra bidrag, som vanligt d.v.s. Det är uppenbart att programrådet har en del att arbeta med för att höja kvaliteten. Många talare återkommer år efter år utan att ha något nytt i bagaget och saknar dessutom förmågan att formulera sina budskap.
Med så mycket som sker i den svenska transportsektorn är det lite trist att det inte återspeglas effektivt i Transportforums program. Jag tror på färre programpunkter som håller en högre kvalitet, med fokus på framtiden, annars kommer dinosaurien dö ut.
Vad tycker ni om diskussionerna i transportsektorn i Sverige? Är det något som borde diskuteras mer eller på ett bättre sätt?
//Gunnar Johansson
Mer politik, nej tack!
Såhär i eftervalstider är väl var och en lite lagom avmätt inför mer politiska budskap och tankar, tänk er då att ständigt ha varit under ett politisk hällregn under 30 år, där järnvägen befunnit sig. Järnvägen lider av att vara ett teknisk system som skapar oerhört stor samhällsnytta, en samhällsnytta som attraherar politiker och beslutsfattare […]
Smartare bussar och andra insikter för bättre planering
Varje år, sent på hösten eller tidigt på vintern vet vi att det händer. Det blir trafikkaos. Varje år höjs röster som med ett alldeles självklart tonläge raljerar över fenomenet att vi blir tagna på sängen i år igen trots att vi nog kände till att det fanns en vinter i antågande. Varje år. Jag […]
Peak car – är kollektivtrafiken redo?
Häromveckan fanns det en spännande artikel i svd om fenomenet Peak car. Även om trenden inte är statistiskt säkerställd så dyker fenomenet upp i så många former och så många namn att det är svårt att bortse ifrån. Peak car innbär i korthet att vi håller på att ändra vårt resmönster så radikalt, inte minst […]