Smartare handel & commerce

Trender inom detaljhandeln från NRF Big Show 2012 i New York

Share this post:

NRF (National Retail Federation) Big Show i New York blir större för varje år och i år var det den 101:a NRF-konferensen i ordningen. Allt mer internationellt blir det också. Tillsammans med 170 personer från den nordiska detaljhandeln som åkte med IBM till årets konferens, har jag under föregående vecka tagit del av många spännande och inspirerande föredrag, av såväl inhemskt amerikanska som internationella detaljhandelsföretag och andra branschpersonligheter.

En av huvudtalarna under konferensen var Bill Clinton, USAs tidigare president, som talade om vikten av att bygga system för att få till ett mer jämställt och uthålligt samhälle, men han varnade också för att systemen kan leda till problem om de förlorar relevans i samtiden:

 ”Rika länder blev rika för att de byggde system. Men i många rika länder idag är systemen nu gamla och människor mer intresserade av att upprätthålla status quo än i att se till att systemen får bidra till att fortsatt arbeta för att skapa ett bättre samhälle, något de en gång i tiden skapades för ”

Många av årets deltagare upplevde nog årets konferens som en väckarklocka när dom applicerade Bill Clintons resonemang på sina egna strukturer och system. Så hur beskriver NRF-konferensen ett relevant system? För en bedömning av helheten, framtiden för detaljhandeln, har det aldrig varit tydligare och bekräftat av den internationell omfattning: E-handel är fortfarande i framkanten av branschens innovationer.

Tillväxtpotentialen finns inte bara i BRIC-länderna där unga urbana konsumenter lägger mer och mer av inköpen på nätet – utan utvecklas nu fort, buren av främst nya mobila lösningar, även till den redan etablerade e-handeln i industriländerna.  För mobilitet ger handeln en unik möjlighet att relatera till, och påverka konsumenten där det verkligen gör skillnad – mitt i vardagen inspirerad av alla de signaler som vi konsumenter fångar upp  på arbetsplatsen, gymmet, Facebook och vid frukostbordet. Mobilitet skapar möjligheten för handeln att fånga upp möjligheterna i stunden för när de uppstår och tidigt kunna presentera sina erbjudanden långt innan kunden behövt sätta sin fot i någon butik.

Men NRF Big Show är så mycket mer – Från Business Intelligence till Point of Sale, mobil till kiosker och försörjningskedjor optimerade utifrån kundupplevelsen. På årets Expogolv surrade fler än 400 utställare. Jag pratade med några av dem om de största trenderna på golvet i år. Begrepp som: en anpassad shoppingupplevelse, integrerade försäljningskanaler, och ny mobil teknik hamnade på toppen av årets lista över trender inom Retail.
Det går inte att fånga allt som är värt att notera på en vecka som NRF i New York i en enda post men ett är säkert – den globala e-handeln blir stor! Du är väldigt välkommen att kommentera eller fråga mig om det är något som du funderar särskilt på och som du skulle vilja diskutera, du hittar min kontaktinformation på sidan av bloggen.
Allt gott,
// Hansa

More stories

Perfekt storm i e-handelns ekosystem

Den svenska e-handeln har vuxit sakta men säkert med en knapp procentenhet per år under två decennier med digital teknik som den huvudsakliga möjliggöraren. I två tidigare inlägg har vi liknat handelns ekosystem vid en hage med raserade inträdesbarriärer och fyra djur: Kor: Traditionella fysiska butiksaktörer som servar hemmamarknaden Muterande kor: Kor som gradvis utvecklar […]

Läs mer

Kundupplevelse är allt!

Idag kan du handla nästan vad du vill, när du vill och hur du vill. Att hitta en fysisk butik eller e-handelsplats är ofta inte ett problem för dig som kund. För handlaren kan det dock vara helt avgörande att besökare eller konsumenter blir nöjda, kommer tillbaka för fler köp och även rekommenderar butiken till […]

Läs mer

En besviken kund är en kund med höga förväntningar

Idag är vi många som inte går långt utan vår mobiltelefon. Utvecklingen inom mobilområdet går dock i rasande takt och användarna anpassar sig snabbt och blir bekväma med nya tjänster, appar och vanor. Enligt en undersökning från Google har 90 procent av svenskarna sökt efter en produkt eller vara via sin smartphone. Det här ger […]

Läs mer