Smartare handel & commerce

Vad efterfrågar morgondagens kund?

Share this post:

smartare_handelHandeln befinner sig just nu i en övergångsperiod. De strukturer som dominerat under de senaste 70 åren lämnas därhän till förmån för  krav på transparens och dynamik. Denna transformation kommer troligtvis att ta 5-7 år. Liksom kulans parabel följer förändringarna i handeln tydligt samhällsutvecklingen och vi kan se att riktningen på förändringen kommer att ändra sättet som vi gör affärer på för alltid.

40-talets befolkningsboom kommer att lämna över stafettpinnen till nästa storgeneration för vilka interkommunikation är en förutsättning för vardagen. Den pågående samhällsutvecklingen driver förändringar kring tillgången på information, kommunikation, affärstransaktioner och hur vi umgås.

Resultatet är att många koncept som varit framgångsrika under många år kommer att nå slutet på sin resa och nya aktörer kommer att ta vid och leverera det kunden imorgon efterfrågar.

Vi kommer spendera mer pengar på tjänster, på bekostnad av varor, och den rådande uppfattningen om att ”större är bättre” kommer att ersättas av efterfrågan på personliga anpassningar – en väldig omställning för många globala aktörer som behöver ställa om sin storskalighet att möta kravet på lokala anpassningar.

Var köpet verkligen sker och var varan levereras kommer förändras i takt med att kampen om konsumtionskronan hårdnar – begrepp som yta, planogram och exponeringkostnad minskar i betydelse allt eftersom virtualiseringen fortsätter och gränserna mellan butikens tegelstenar och Internethandelns sidor smälter samman. Trots ökade integritetsvärderingar blir värdekedjan mer intim och konsumenten ställer högre krav på relevans, samarbeten och kombinerade erbjudanden mellan branscher – vilket i sin tur pressar handelns försörjningskedjor att i sin tur kräva bättre insikt i trender och tillgängliga resurser.

Hur påverkar allt det här framtidens butik? Vi ska titta på det här i bloggen en tid framöver – det vore kul om du följer med.

More stories

Perfekt storm i e-handelns ekosystem

Den svenska e-handeln har vuxit sakta men säkert med en knapp procentenhet per år under två decennier med digital teknik som den huvudsakliga möjliggöraren. I två tidigare inlägg har vi liknat handelns ekosystem vid en hage med raserade inträdesbarriärer och fyra djur: Kor: Traditionella fysiska butiksaktörer som servar hemmamarknaden Muterande kor: Kor som gradvis utvecklar […]

Läs mer

Kundupplevelse är allt!

Idag kan du handla nästan vad du vill, när du vill och hur du vill. Att hitta en fysisk butik eller e-handelsplats är ofta inte ett problem för dig som kund. För handlaren kan det dock vara helt avgörande att besökare eller konsumenter blir nöjda, kommer tillbaka för fler köp och även rekommenderar butiken till […]

Läs mer

En besviken kund är en kund med höga förväntningar

Idag är vi många som inte går långt utan vår mobiltelefon. Utvecklingen inom mobilområdet går dock i rasande takt och användarna anpassar sig snabbt och blir bekväma med nya tjänster, appar och vanor. Enligt en undersökning från Google har 90 procent av svenskarna sökt efter en produkt eller vara via sin smartphone. Det här ger […]

Läs mer