Digitalisering

Er du digital nok?

Share this post:

Jeg husker da jeg var i startgropen av karrieren. Jeg hadde stasjonær datamaskin, fasttelefon og den siste oppfinnelsen, en såkalt tidsplanlegger. Dette var en perm i A5-størrelse som inneholdt en revolusjonerende kombinasjon av kalender, notatbok, telefonregister og en planlegger med tidslinjevisning. Å jobbe utenfor kontoret var et ukjent begrep. Så kom e-post og elektroniske kalendere, men å bruke kopimaskinen var fortsatt den beste måte å samarbeide på. Arbeidsplassene våre har endret seg dramatisk de siste par årene, og mange arbeidsgivere lurer på hva de neste årene vil føre med seg.

Den digitale utviklingen – med nye digitale arbeidsmåter – har vært enorm. Men du kan bare se det ved å kaste blikket bakover. Det er ikke mange år siden ting som arbeidsrom, mappe- og dokumentdeling, direktemeldinger, videokonferanser osv. ble tilgjengelig. For ikke å snakke om alle variantene av sosiale medier som har kommet til. Det er mange som har hatt sine tvil og som har slitt med å sette seg inn i alt det nye som utgjør en «digital arbeidsplass». Men i dag ser det ut til at måten vi jobber på er i ferd med å bli viktigere enn teknologien og verktøyene vi jobber med. Alt handler om hvordan ulike nivåer og avdelinger kan dele og samarbeide, både innad i organisasjonen og med partnere og økosystemer eksternt.

Alle ansatte bør for eksempel få en bærbar datamaskin og mobilenhet som har den samme sikkerheten og funksjonaliteten, uavhengig av hvilken stilling de har i organisasjonen. Fokuset må være på rollen og arbeidsoppgavene som påvirker teknologien en ansatt bruker. Da vil vi få ansatte som er mer fornøyde og produktive – for ikke å snakke om lavere gjennomtrekk, lavere opplæringskostnader, høyere effektivitet, med mer.

Medarbeideren er konge

Adam Kornak, Executive Partner og leder for mobiltjenester i IBM, har undersøkt dette fenomenet i en nyere artikkel. Han oppsummer slik:

Drivkraften bak alle organisasjoner, store som små, er de ansatte. Alle er viktige – enten det er monteringsteknikeren på bilfabrikken eller direktøren for en nystartet bedrift. Virksomheter står og faller med de ansatte. Da er det vel bare naturlig å mene at IT-avdelingene bør prioritere de ansatte, ikke sant? Slik er det ikke alltid. IT-organisasjoner blir stadig utsatt for press fra flere kanter og konsentrerer seg stadig mer om andre spørsmål, som:

  • Hva er kostnaden ved mobilteknologi, og vil en løsning passe inn i budsjettet?
  • Hvilke kompatibilitetsutfordringer er det ved å flytte applikasjoner og arbeidsoppgaver fra bedriftens lokaler til skyen?
  • Bør organisasjonen bruke PC, Mac eller begge deler? Hvordan kan vi støtte alle disse miljøene?
  • Hvilke applikasjoner bør utvikles?
  • Er IT-infrastrukturen sikret mot cyberkriminelle og andre sikkerhetstrusler?

Dette er relevante spørsmål for informasjonssjefer, men de kan gå glipp av viktige elementer når det gjelder produktivitet på arbeidsplassen og de ansattes praksis. Fremtidens arbeidsplass begynner først og fremst med de ansatte. Eksempler på teknologibeslutninger som tar utgangspunkt i de ansatte, omfatter:

  • Hvilken stilling har en ansatt i organisasjonen? Er han eller hun for eksempel leder, selger eller lagerarbeider?
  • Hva er den ansattes primære jobbfunksjoner?
  • Hvilke andre ansatte eller avdelinger må de samhandle med? Er de ansatte stort sett bundet til kontorplassen og telefonen eller reiser de for å møte kundene personlig?
  • Hvilke IT-applikasjoner bruker disse ansatte vanligvis daglig?

Spørsmål som disse – og mange flere – er noe av det viktigste du må tenke gjennom når du ser for deg hvordan arbeidsplassen din vil se ut i fremtiden.

Teknologi er underordnet

Vi har alltid blitt utstyrt med den teknologien vi trenger for å utføre arbeidsoppgavene våre. Det vil si den teknologien som til en

hver tid har vært rådende – fra tidsplanleggere, fasttelefoner og stasjonære datamaskiner til bærbare datamaskiner, mobiltelefoner og nå nylig, nettbrett.

«På fremtidens arbeidsplass kommer denne tankegangen til å endre seg dramatisk. I stedet for at hele arbeidsstokken ukritisk f

år tildelt den samme datamaskinen og den samme generelle teknologien, har de ansatte begynt å få et valg», sier Adam Kornak.

Men det er mye mer enn bare et valg av teknologi – det er et valg av arbeidssted, arbeidstid og mange andre beslutninger som alle fører til en bedre og mer produktiv arbeidsdag for de ansatte. Typen teknologi er i ferd med å bli underordnet på arbeidsplassen. IT-beslutninger sentreres rundt de ansattes produktivitet, med et sterkt fokus på jobbtype og jobbfunksjon, som så fører til teknologibeslutninger. Når de ansattes atferd vurderes før teknologibeslutningene fattes, blir effektiviteten og produktiviteten på den digitale arbeidsplassen høyere.

Den økende mobiliteten fører til nye utfordringer. Hvor mobil er du? Ta en rask mobilstrategivurdering.

Les flere inspirerende historier og abonner på vårt nyhetsbrev for informasjonssjefer.

/Jon Inge

Senior Sales Cross Brand GTS

More Digitalisering stories

Mobile tjenester skal bare funke!

Du sitter på flytoget, skal sjekke inn på veien, overføre ukelønnen til sønnen, godkjenne reiseregninger, bekrefte matleveransen hjem i ettermiddag. Meldinger som: «Ingen kontakt», «tjenesten er nede», «prøv igjen senere», skaper en enrom irritasjon – det skal bare funke! De siste årene har det skjedd en mobil eksplosjon. Snappene skal gå fort, Spotify skal slåes […]

Continue reading

Hvordan blir fremtidens arbeidsliv?

IBM ønsket input fra andre om dette og satte i gang en virtuell tankesmie i fjor høst, hvor 2000 deltakere fra 68 ulike land via nettløsninger ”jammet” nesten 5000 poster om hvordan man kan jobbe og samarbeide smartere. Vi fikk mange gode tips, visjoner og tanker fra deltakerne, som både IBM og andre kan ha […]

Continue reading