Digitalisering
Slik når du ut til Generasjon SKAM
februar 20, 2017 | Written by: Marthe Turnes Brøndbo
Categorized: Digitalisering
Share this post:
De er oppvokst like mye online som offline, foretrekker fysiske butikker og gidder ikke å bruke en nettside som ikke er rask nok. Her er det du må vite om generasjon-SKAM.
Ikke før vi akkurat har lært oss hvem “Millennial-generasjonen”er, har det dukket opp enda en navngitt generasjon vi må å ta hensyn til: Generasjon Z (Gen. Z). Mens ”Millennials” er født rundt tusenårsskiftet er Gen. Z snart russ! Eller – på norsk – dette er generasjon SKAM: Noora, William, Isak og gjengen – med søsken. Generasjon Skam har mer penger enn generasjonene før dem. De har mobilen limt fast til håndflaten og egenskaper som gjør at samtlige innen handelsstanden bør følge nøye med. I dette innlegget skal jeg fortelle litt om hva en stor undersøkelse har avdekket* og hva det betyr for de som ønsker dem som kunder.
Hvordan bruker de tiden sin? (Hint: Generasjon sosial(-e medier)
Generasjon-SKAM bruker det meste av tiden på å sosialisere. De er de første som ikke skiller mellom online- eller offline-sosialisering og bytter sømløst mellom dem. Det er kanskje derfor de har opparbeidet en svært liten toleranse for dårlige brukergrensesnitt. Tiden online er favoritt fritidssysselen, og det gruser TV-titting. Favoritt-dingsen er selvfølgelig mobilen (75 prosent mener dette er mest brukt – kun 10 prosent oppgir iPad i samme spørsmål), og favorittaktivitet er teksting. Så nei, det er ikke din kid som ”bare bruker tiden på å chatte på mobilen”. Hele 25 prosent gjør dette i fem timer av dagen (!).
Hva forventer de?
En så digital hverdag gjør noe med forventningene til disse ungdommene. Teknologi skal ”bare fungere”. De er svært utålmodige og blir fort frustrerte over ikke-responsivt design, bugs eller en dårlig brukeropplevelse. Faktisk sier 62 prosent at de ikke vil bruke applikasjoner som er vanskelige å navigere i, og 60 prosent bruker ikke nettsider som laster for tregt.
De er mest opptatt av basisfunksjonalitet når de velger et merke over et annet: produkter bør være tilgjengelig på lager (66 prosent sa dette var svært viktig) og ha høy kvalitet (66%). Om de i tillegg får en merverdi i form av lojalitetsprogram eller kuponger blir de gla’(65%): En fancy app holder ikke. En personlig tilpasset tjeneste som gir en tilleggsverdi, er et must. Du må også ta hensyn til konteksten de er i, og holde deg oppdatert på de kanalene de foretrekker. Slik kan man bygge et langvarig relasjon til den nye generasjonen forbrukere.
Private online
I tillegg til høye forventninger til digitale tjenester er de oppdratt til å tenke på både privatliv og sikkerhet i den digitale hverdagen. De synes det er greit å dele kjøpshistorikk (62%), men utover det er de mer restriktive. Faktisk er det kun 18 prosent som er komfortable med å dele betalingsinformasjon. Forsiktigheten gjelder også i sosiale nettverk. De deler personlig informasjon, men kun med en avgrenset gruppe venner og familie.
Generasjon-SKAM gir deg tilgang til foreldrenes lommebok
De er teknisk overlegne. De er svært viktige rådgivere i husholdningens kjøpsavgjørelser og har stor påvirkning på alt fra innkjøp som mat og husholdningsutstyr, samt større innkjøp som møbler og familieferier. Faktisk oppgir 93 prosent av foreldre at barna har innflytelse på hva husholdningen kjøper – dette er en distinktiv forskjell fra tidligere generasjoner. Selv bruker denne generasjonen pengene sine på klær, apper og underholdning. Generasjon Skam er også kjent som gründerne. De tjener ofte penger på nett, og er også mer villige til å skape sin egen arbeidsplass.
Oppsummert: Hvordan kan du tilfredsstille generasjon-SKAM?
Det er mye å tjene på å ha et godt forhold til dette segmentet. Ikke bare har de penger, de vil sannsynligvis tjene mye fremover. Samtidig er de med på å bestemme hva foreldregenerasjonen bruker pengene på. Så, hvordan kan du egentlig ”Wowe” noen som er så kresne?
Her er noen tips:
- Ha en robust mobil-strategi: Inkluder mulighet for chatting, sosiale plattformer, bruk ”gamification” og tilby kunnskapsartikler (les: la dem finne svarene selv – slik de har lært seg å gjøre).
- La de bruke gründer-egenskapene sine: Gi dem muligheten til å komme med egne ideer, forslag på forbedringer – og berøm dem for det. Bygg en plattform!
- Ikke irriter dem: Systemene må tåle en trøkk. Treghet eller feil er nok til å skremme dem unna, spesielt på mobile flater.
- Vær tydelig på hvordan du bruker informasjonen du ber om. Ta personvern på alvor – og kommuniser det tydelig.
- Gi dem muligheten til å velge hva de vil dele, med hvem, hvor og når. Gi dem full kontroll, og om mulig – form samarbeid med nøkkelpersoner fra denne gruppen.
Lykke til!
Vil du lære mer om hvordan du kan løse disse problemene? Se her.
*Resultatene fra undersøkelsen er basert på svar fra 15 600 forbrukere i alderen 13-21, i 16 land og seks kontinenter. I tillegg har vi intervjuet 20 ledere innen handel og konsum. Den er gjennomført av IBM Institute of Business Value og i utført i samarbeid med NRF (National Retail Federation). Les mer om undersøkelsen her: ibm.biz/UniquelyGenZ
Client Executive
Når godt nok ikke er bra nok…
I de seneste år har vi stadig lest og hørt om selskaper i Norge og utlandet som blir utsatt for cyber angrep. Dette i form av løsepenge virus, ransomware etc. Viktige data blir kryptert for at lite vennligsinnede skal tjene penger eller rett og slett for å skape trøbbel for selskaper i form av skadeverk. […]
Venter intelligent bruk av kunstig intelligens i 2022
Den digitale hverdagen under pandemien har betydd enorme fremskritt for kunstig intelligens, både som arbeidsverktøy og hjelp til folk i hverdagen. 2022 blir det viktigste året for AI noensinne ifølge IBMs eksperter.
IBM lanserer nye lagringssystemer for virksomhetskritiske data
Dagens utfordringer for lagring, forvaltning og sikring av data er stadig voksende. Data blir sett på som virksomhetenes nye gull og vi møter stadig bedrifter som ønsker å bli bedre på hvordan de møter disse utfordringene med stadig økende krav både internt, fra eksterne samarbeidspartnere og fra eventuelle regulativer som bedriften må støtte.