Miljø og bærekraft

En smartere verden starter hjemme

Share this post:

Verdensledere jobber for å begrense klimaendringene, men endringer på grasrota er også viktig. Tre engasjerte IBM-ere har brukt sin tekniske kunnskap på unike måter for å skape smarte miljøløsninger på hjemmebane. La deg inspirere av disse gode historiene:

Nullenergihus
David Shepler jobber som forsker i IBM, bor utenfor New York, og har vært miljøengasjert hele livet. Han var lei av å lete etter nytt hus, og bygde i stedet huset selv – et nullenergihus. Huset han og familien bor i bruker ikke mer energi enn huset selv produserer.

De produserer energi gjennom solcellepaneler, og geometrisk varme og avkjøling utnyttes gjennom en varmepumpe. Pumpen bruker den jevne temperaturen i jorden for å regulere varmtvannet og temperaturen i huset.

Huset er ekstra godt isolert, og lekker kun 7 prosent av luften i huset per time, mot normalt 35 prosent. Et varmegjenvinningssystem sørger også for at 88 prosent av varmen blir resirkulert, i stedet for å gå tapt.

Familien sparer rundt 5000 amerikanske dollar årlig på strøm og varme, og kan ha god miljøsamvittighet, selv med komfortable 22 grader i stuen.

Sentralstyring av huset
Glenn Wightwick er ingeniør og sjefsteknolog i IBM Australia. Da huset skulle renoveres, tok han i bruk siste teknologi for å automatisere huset for en mer energieffektiv livsstil, og det var heller ikke så dyrt.

Flere funksjoner ble integrert i huset, som et automatisk lyssystem som slår av lysene etter at folk har forlatt rommet. Også overvåkning av vann og elektrisitet, nivået i vanntanken, vind, temperatur og nedbør, samt et elektronisk sikkerhetssystem og IP-telefoni ble installert.

Alle ting og instrumenter mater sin status til husets ”kontrollsenter” som overvåker informasjonen, ser etter uvanlige hendelser og optimaliserer energibruken ved hjelp av ulike automatiserte regler. Huset har hele 500 000 hendelser hver dag, og muligheten til å integrere og samkjøre dette har gitt et unikt grunnlag til å gjøre hjemmet mer effektivt.

”Snakker” med huset sitt på Twitter

Dr. Andy Stanford-Clark jobber med programvareutvikling hos IBM i England. Han sparer mye energi ved å utnytte sosiale nettverk på en kreativ måte

I denne videoen kan du se hvordan han har skaffet seg full oversikt over strøm- og vannbruk ved å koble sammen elektroniske sensorer, husets nettverk, intelligente applikasjoner og Twitter. Han og familien sparer 30 prosent strøm og har fått en smartere hverdag:

Kan vi dra nytte av disse historiene i Norge? Har du gjort noe smart for å spare miljøet? Del gjerne dine tips om hva som kan gjøres i hjemmet!

More Miljø og bærekraft stories

Kvantesikkerhet vil sikre deg mot morgendagens cyberkriminelle

I 2020 ble alle aspekter av livet, fra jobb og studier til underholdning og sosialt samvær, digitalisert. I takt med ny banebrytende teknologi og økende avhengighet av skytjenestene som muliggjør utviklingen, øker også sikkerhetskravene. IBM Research har lansert sine spådommer for 2021. Selv om mye er usikkert fremover, er det helt klart at hybride skyløsninger […]

Continue reading

 IBM lanserer FlashSystem 5200 – enda mindre, enda kraftigere 

Stadig flere organisasjoner gjennomgår betraktelige digitale transformasjoner og flytter deler av sin forretningsprosesser over i skyen for å kunne sikre sin relevans og fremtidens kunde- og brukeropplevelse. Den akselererte digitaliseringen som har fulgt utbruddet av Covid-19 har kun forsterket denne tendensen. Eksempelvis vil -ifølge IDC– mengden av data som skapes global vokse til 143 zettabytes […]

Continue reading

Tre egenskaper mennesker, virksomheter og roboter trenger for å overleve

Covid-19 har satt mange virksomheter på prøve. Noen bedrifter vil ikke overleve pandemien, mens andre vil komme styrket ut av krisen. Tre viktige egenskaper kan være det som sikrer overlevelse, og robotskipet Mayflower er ekspert på alle tre. Allerede på 1800-tallet lærte vi fra vitenskapsmannen Charles Robert Darwin at verden tilhører den som best tilpasser […]

Continue reading