Innovasjon

Størrelsen teller!

Share this post:

I hvert fall når det gjelder nanoteknologi. En nanometer er en milliarddel av en meter. En vanndråpe spredt over en kvadratmeter. Det er ekstremt lite, men nettopp dette gir store muligheter.

Nanovitenskap er ”læren om det som er lite”, altså atomer og molekyler. Jeg kom nettopp hjem fra et besøk ved vår nano-forskningslab i Zurich, der jeg fikk en gjennomgang av IBMs banebrytende gjennombrudd innen nanoteknologi.

IBMs nanoforskning er knyttet til databrikker, medisin/helse og energi. Vi har bidratt til at det er mulig å lage mindre og mindre kretskort, maskiner og minneenheter med mye høyere kapasitet og energieffektivitet, og til at vi kan se ting i mye mindre skala for nøyaktige medisinske bilder. Forskningen på nanoteknologi har nå kommet så lang at vi kan gjøre nøyaktige analyser av menneskets DNA uten at det koster en formue, og kartlegge disponering for ulike sykdommer.

Før jeg deler hva nanoteknologi vil bety for deg og meg i fremtiden, la meg først gi dere en liten gjennomgang av hva IBM har forsynt verden med i løpet av de siste 30 årene av forskningsgjennombrudd nettopp på dette området:

1981- Scanning Tunneling Microscope gjør det for først gang mulig å avbilde individuelle atomer og molekyler. Dette førte til at våre forskere fikk Nobelprisen i fysikk i 1986.

1986 – Atomkraftmikroskopet gjør det mulig å avbilde, måle og endre materiale i nanostørrelse

1989 – For første gang gjøres kontrollerte manipulasjoner av individuelle atomer på overflate. Forskeren bruker STM til å skrive IBM med 35 xenon-atomer. Antakelig verdens minste logo

1991 – Demonstrerer en atom-svitsj, som legger til rette for elektroniske enheter i atomstørrelse

2001 – Viser frem verdens første datakrets med ett molekyl

2007 – Bruker selvmontering som ny produksjonsmetode som skaper vakuum (lufthull) mellom tråder i prosessorer, skaper naturlig isolering, og gir 35 prosent raskere og 15 prosent mer energieffektive databrikker

2009 – Lager mikroskop med 100 ganger finere oppløsning enn eksisterende MRI-bilder (avanserte medisinske bilder). Muliggjør 3D-MRI i nanostørrelse

2009 – Muliggjør avlesing av DNA gjennom en pore i nanostørrelse, til en pris som kan gjøre prosessen allment tilgjengelig for å kartlegge disponering for sykdommer

2009 – Viser en silisiumbrikke som er et lite laboratorium på 1×5 cm som kan analysere en mikroliter blod og gi diagnose på for eksempel hjerteinfarkt i løpet av 3-14 minutter

Som Chief Technologist, teknologisjef og leder for Innovation Network i IBM, er jeg lidenskapelig opptatt og engasjert av spennende ny teknologi, som differensierer oss fra konkurrentene.

Våre gjennombrudd vil legge grunnlaget for hva som er mulig, eller ikke mulig, ved hjelp av nanovitenskapen i fremtiden, for eksempel innen helse og medisin. I mitt neste blogginnlegg vil jeg fortelle nærmere om dette.

Anbefaler også denne videoen, som forteller mer om utviklingen innen nanoforskning:

 

Global Chief Architect GTS

More Innovasjon stories

Når godt nok ikke er bra nok…

I de seneste år har vi stadig lest og hørt om selskaper i Norge og utlandet som blir utsatt for cyber angrep. Dette i form av løsepenge virus, ransomware etc. Viktige data blir kryptert for at lite vennligsinnede skal tjene penger eller rett og slett for å skape trøbbel for selskaper i form av skadeverk. […]

Continue reading

Venter intelligent bruk av kunstig intelligens i 2022

Den digitale hverdagen under pandemien har betydd enorme fremskritt for kunstig intelligens, både som arbeidsverktøy og hjelp til folk i hverdagen. 2022 blir det viktigste året for AI noensinne ifølge IBMs eksperter.

Continue reading

IBM lanserer nye lagringssystemer for virksomhetskritiske data

Dagens utfordringer for lagring, forvaltning og sikring av data er stadig voksende. Data blir sett på som virksomhetenes nye gull og vi møter stadig bedrifter som ønsker å bli bedre på hvordan de møter disse utfordringene med stadig økende krav både internt, fra eksterne samarbeidspartnere og fra eventuelle regulativer som bedriften må støtte.

Continue reading