IBM i Sverige
Hur tar vi första steget mot effektivare utbildning?
02/07/2012 | Skriven av: Gästbloggare
Categorized: IBM i Sverige | Smartare förvaltning | Smartare städer
Share this post:
Under en lång tid har utvecklingen gått mot längre och längre utbildning. Förskola, nioårig grundskola, tre år på gymnasiet och därefter ofta ett antal år på universitet eller högskola.
Det är ett stort system som håller samhället under armarna. Det skapar förutsättningar för människor att utvecklas och försörja sig och förser landet med arbetskraft. Tyvärr dras systemet med stora ineffektivitetsproblem, samtidigt som intensiva debatter om kvaliteten i skolan pågår.
Siffror som IBM har tagit fram visar att det här i Sverige finns en 30-procentig effektiviseringspotential inom utbildningssystemet, vilket motsvarar omkring 22 miljarder kronor. Den här summan skulle kunna täcka lönen för 37 000 nya lärare – eller varför inte höja lönen rejält för de lärare som redan är anställda? Vill vi skapa högre kvalitet i utbildningen så är detta rätt väg att gå. Kan vi effektivisera utbildningssystemet kan vi erbjuda utbildning med högre kvalitet till samma kostnad.
Siffrorna utgår från OECD:s siffror från 2009 och metoden bygger på modeller som IBM Institute for Business Value har tagit fram. Arbetet presenteras bland annat i rapporten The world’s 4 trillion dollar challenge och förklarar hur man genom att se samhället som ett ”system av system” kan börja närma sig och komma åt den ineffektivitet som finns överallt i vårt samhälle på alla nivåer. Rapporten är helt klart rekommenderad läsning för den som liksom vi tror att det finns ett sätt att skapa en värld som är lite smartare.
Utbildningsområdet är bara ett system bland många i vårt samhälle, men ett av de områden som dras med mest ineffektivitet. Så ser det ut på de flesta håll i världen och det är något vi absolut inte har råd med. Vi måste bygga om våra system med eftertanke och vi måste börja snart. IBM är beredd att starta arbetet nu!!
Fem år med THINK-bloggen – nu skickas pennan vidare
Sedan jag tog över som chefredaktör för den svenska THINK-bloggen på hösten år 2016, har jag och framförallt mina kollegor tillika THINK-bloggare skrivit och postat drygt 230 blogginlägg. Ämnena har varierat stort, med den gemensamma nämnaren att de alltid handlat om tankar, metoder och lösningar för att göra världen lite bättre. Viljan att beskriva svåra […]
Vi på IBM i Sverige: möt Fredrik Alpen
Det här är Fredrik Alpen, en kreativ IBM:are i Sverige med ett brinnande intresse för att förbättra kundupplevelser och hållbarhet. Fredriks konsultkarriär startade efter att han tagit en MBA i Nederländerna, då han blev management-konsult på PwC Consulting, som år 2002 slogs samman med IBM. Idag har Fredrik två roller på IBM Global Business services: […]
Vi på IBM i Sverige: säg hej till Isabella Holmberg
Säg hej till Isabella Holmberg, Storage partner på IBM i Kista! Efter att ha tagit examen vid Luleå Tekniska Universitet, och efter en ögon-öppnande studieresa med besök på flera tech-bolag i Asien, visste Isabella att hon ville arbeta på ett företag som ligger i framkant vad gäller teknisk innovation. Denna ledstjärna förde henne till IBM, […]