IBM i Sverige
Januarikrönika – som blickar både framåt och bakåt
10/01/2019 | Skriven av: Mikael Haglund
Categorized: IBM i Sverige
Share this post:
Här går jag och städar ut julen. Under julgransmattan hittar jag en sista rest ifrån 2018: en halvfärdig årskrönika! Få se vad jag tänkte ta upp…
Kvantdatorer, naturligtvis. Det bloggade jag om i april, och utvecklingen har inte stått stilla. Vad som inte var klart före jul var att vi redan nu börjar diskutera hur sådana system skulle kunna göras tillgängliga utanför molnet.
Nästa självklara ämne var blockkedjor som börjat gå från test och prototyper till produktion. De dök upp i bloggen flera gånger under 2018, och precis efter jul kom nyheten om en TradeLens-integration med Saudiarabiens tull.
AI fortsatte sitt intåg under 2018
Nu börjar vi möta chatbottar i svenska kommuner och myndigheter. Vad som inte är lika uppenbart är AIs roll bakom kulissen, som delar av processen hos t ex försäkringsbolag.
2018 var också året då diskussionen tog fart om vad förutfattade meningar, fördomar, bias, i vårt data kan ställa till med, och hur viktigt det är att vi har verktyg för att upptäcka och motarbeta detta. Min kollega Therése Svensson bloggade om detta i augusti, och under hösten kom flera verktyg som kan hjälpa att hantera problematiken.
På konsumentfronten exploderade bruket av hemasssistenterna Alexa, Google home, och (nåja) Apple Homepod. Jag är dock osedvanligt ludditisk här, och äger ingen av dessa. Jag bygger gärna mina egna TJBot:ar på teknik jag kan lita på och kontrollera, men undviker helst sådant här.
Project Debater ger oss en föraning om framtidens beslutsstöd
Verklig leading edge inom AI från IBM är lite mer sofistikerad. IBM Project Debater är ett system som kan föra en debatt med människor, där det måste förstå och lägga fram argument, och lyssna på, förstå och bemöta motargument. Det är en föraning om vilka system vi kommer att ha till vår hjälp när vi skall fatta svåra, komplexa beslut i framtiden. Nu under konsumentmässan CES visas nyheter på området och jag förutspår att vi kommer höra mycket mer om IBM Project Debater under 2019.
Bakom och under pågår många saker som kanske mest påverkar oss som är intresserade av infrastruktur och programutveckling, som Microservices,
Privata cloud och hybridmoln, Kubernetes och Serverless Computing.
Det är viktiga och omvälvande trender, men kanske inte lika framträdande för alla.
Att infrastrukturer och lösningar baserade på öppen källkod blir allt vanligare, visar också den ökande vikten av open source generellt. Min kollega Johan Westman påpekar i sitt inlägg om open source att detta länge varit strategiskt för IBM.
Den ljusa framtiden tillsammans med Red Hat ser jag fram emot att kunna kommentera när alla formella godkännanden av affären har gjorts.
Konst-samarbete och fortsatt innehav av patentledartröjan
Det är ett stort nöje att jobba på ett företag som har en stor forskningsavdelning – kanske den största företagsägda forskningsorganisationen över huvud taget – som kan skapa ledande tekniska lösningar som kvantdatorer och AI som kan debattera. Men det är också en framåtsträvande organisation på andra områden, med stort fokus på mångfald och inkludering, och det är roligt att se att det blir uppmärksammat även av andra.
Innovation kräver kreativitet, och många av mina kollegor har väldigt kreativa och konstnärliga sidor. Ibland visar sig detta i form av intressanta samarbetsprojekt, som är nästan färdigt för sin premiär.
För sex år sedan bloggade jag om IBMs patentledarskap. Det glädjer mig att kunna upprepa budskapet under 2019: IBM är fortfarande ledande.
Ett rum till städat! Men nu har jag hållit på och petat i det här inlägget så länge att jag nog får börja med första rummet igen. Det är som att måla den berömda bron över till San Francisco. Passa på att se den när du åker till Think 2019!
God fortsättning!
Chief Technologist
Perfekt storm i e-handelns ekosystem
Den svenska e-handeln har vuxit sakta men säkert med en knapp procentenhet per år under två decennier med digital teknik som den huvudsakliga möjliggöraren. I två tidigare inlägg har vi liknat handelns ekosystem vid en hage med raserade inträdesbarriärer och fyra djur: Kor: Traditionella fysiska butiksaktörer som servar hemmamarknaden Muterande kor: Kor som gradvis utvecklar […]
Fem år med THINK-bloggen – nu skickas pennan vidare
Sedan jag tog över som chefredaktör för den svenska THINK-bloggen på hösten år 2016, har jag och framförallt mina kollegor tillika THINK-bloggare skrivit och postat drygt 230 blogginlägg. Ämnena har varierat stort, med den gemensamma nämnaren att de alltid handlat om tankar, metoder och lösningar för att göra världen lite bättre. Viljan att beskriva svåra […]
Vi på IBM i Sverige: möt Fredrik Alpen
Det här är Fredrik Alpen, en kreativ IBM:are i Sverige med ett brinnande intresse för att förbättra kundupplevelser och hållbarhet. Fredriks konsultkarriär startade efter att han tagit en MBA i Nederländerna, då han blev management-konsult på PwC Consulting, som år 2002 slogs samman med IBM. Idag har Fredrik två roller på IBM Global Business services: […]