IBM i Sverige

Att hitta sin motivation efter en fantastisk sommar…

Share this post:

…och hur Hans Rosling, filantropi och årets skogsbränder kommer in i bilden.

Vilken sommar vi fick! Fler glada ansikten än vanligt mötte mig under de senaste veckornas samtal med kollegor precis tillbaka från semestern. Men hur hittar man tillbaka efter en sommar som denna? Förutom att ligga i solstolen är ju semestern ett tillfälle för reflektion och små och stora tankar. En tanke som skvalpade runt i mitt huvud och tävlande om uppmärksamheten med havet nedanför fötterna var ”vad gör du med din tid om dagarna?” och ”varför?”

Då vi dragit vinstlotten och bor i ett samhälle där vi har det nödvändigaste behoven täckta i vardagen blir de frågorna allt viktigare att besvara för sig själv. I företagsvärlden är detta också ett aktuellt ämne då nytänkare visar att vägen till ökad konkurrenskraft går via ökat medarbetarengagemang och förmåga att attrahera nya talanger. För att lyckas med det behöver man kunna svara på den skenbart enkla, men ofta svåra, frågan varför?

En del yngre har redan insett det här och bestämt sig att direkt efter skolan investera sin tid, kreativitet och kunskap i företag med större mål än att enbart leverera vinst. Vilket gör att etablerade ideella organisationer idag får konkurrera med de här sociala entreprenörerna om talangerna. Bolagen har olika form och inriktning, både vinstgivande fast med en tydlig samhällsutvecklande agenda i sina produkter och tjänster, såväl som de med fastställd begränsning av sin vinst. Denna nya sektor skapar behov för samhällsmedvetna investeringar eller ”impact investment”. Vår tids filantropi.

Hur ska man engagera sig? Det finns andra sätt än inbetalningskort och bössor

En bra startpunkt om du arbetar på ett större företag är att kontakta ditt Corporate Social Responsibility (CSR) team och hitta ett projekt att engagera dig i. På IBM har vi förmånen att ha en mängd initiativ att ge sitt engagemang till, både lokalt och globalt. I Sverige kan du tex göra lite skillnad bara genom att äta lunch med en nyanländ (via den fantastiska welcome movement), lära åttondeklassare programmering via Code club eller inspirera gymnasieungdomar till innovation genom #hackyourworld.

Nästa nivå – Call for Code, anta utmaningen och låt dina kunskaper göra skillnad

Om du inte har tillgång till volontärarbete via din arbetsgivare eller om du siktar lite högre i ditt engagemang så finns det fler vägar att gå. Ingenjörer utan gränser är ett alternativ. De erbjuder möjlighet att engagera sig i integrationsarbete för nyanlända ingenjörer här på hemmaplan såväl som att utomlands hjälpa samhällen i behov få på plats basala tjänster.

På IBM har vi Corporate Service Corps där du som medarbetare kan ansöka om att få komma med team som, i samråd med hjälporganisationer, skickas ut i världen att jobba heltid i angelägna projekt tillsammans med ett samhälle.

Med Call for Code, en global utmaning för utvecklare vi initierat tillsammans med FNs råd för mänskliga rättigheter och Röda Korset, bjuder vi nu in dig att verkligen göra skillnad. Idén är ganska enkel. Vi ber utvecklare världen över att använda sin kunskap för att ta fram smarta mjukvarulösningar som gör Corporate Service Corps än mer effektiva i sina samhällsprojekt världen över. Teamen bakom de vinnande bidragen får möjlighet att delta i fält och sätta lösningarna i användning. Utöver prispengarna får de även Linux Foundation som open source-förvaltare av de framtagna applikationerna. Årets utmaning har temat att förhindra och underlätta naturkatastrofer. Det är den första av fem årliga utmaningar.

Naturkatastrofer är en källa till lidande i samhällen över hela världen. Även om vi känner empati för de drabbade kan ändå problemen ibland kännas långt borta för oss här i Sverige. Sommarens torka och påföljande skogsbränder, inte bara i Sverige utan i stora delar av Europa, förändrade det i ett slag. Behovet av inövade förberedelser, smarta sätt att snabbt organisera frivilliga och lösningar för kontroll och övervakning av bränder blev uppenbart.

Fortfarande tveksam? Läsning som motiverar rekommenderas!

Det var omöjligt att inte bli inspirerad och motiverad efter att ha läst Hans Rosling bok Factfulness* i sommar. Inspirationen kom dubbelt upp. För det första genom det hoppfulla budskapet om världens väldigt positiva utveckling de senaste 150 åren och att det inte handlar om ”vi” och ”dem” längre. För det andra att en liten grupp människor på 15 år lyckats förändra världsbilden hos folk, politiska- och företagsledare. Detta genom att visa etablerad världshälsostatistik med hjälp av nydanande grafer och så lite cirkuskonst. Det som skapade det Youtube- och TED-fenomen många av oss kom att älska.

(*Hans, Ola and Anna Rosling Rönnlund)

Kommer du att anta Call for Code utmaningen eller engagera dig som volontär? Oavsett vilket hoppas jag att ha bidragit till att du går från en solig sommar till en höst och vinter med nya former av motivation!

Hälsningar//Urban

Urban jobbar som Developer Engagement Leader på IBM och tillhandahåller resurser för att hjälpa utvecklare i alla läger gå från ide till lösning med hjälp av öppen källkod och IBM:s molnplattform. Han tycker det är extra roligt att jobba med startups i allmänhet och sociala entreprenörer i synnerhet. För närvarande tar han sina första steg som volontär på IBM genom att äta lunch med nyanlända genom welcomemovement.

Rekommenderad läsning:

More IBM i Sverige stories

Perfekt storm i e-handelns ekosystem

Den svenska e-handeln har vuxit sakta men säkert med en knapp procentenhet per år under två decennier med digital teknik som den huvudsakliga möjliggöraren. I två tidigare inlägg har vi liknat handelns ekosystem vid en hage med raserade inträdesbarriärer och fyra djur: Kor: Traditionella fysiska butiksaktörer som servar hemmamarknaden Muterande kor: Kor som gradvis utvecklar […]

Läs mer

Fem år med THINK-bloggen – nu skickas pennan vidare

Sedan jag tog över som chefredaktör för den svenska THINK-bloggen på hösten år 2016, har jag och framförallt mina kollegor tillika THINK-bloggare skrivit och postat drygt 230 blogginlägg. Ämnena har varierat stort, med den gemensamma nämnaren att de alltid handlat om tankar, metoder och lösningar för att göra världen lite bättre. Viljan att beskriva svåra […]

Läs mer

Vi på IBM i Sverige: möt Fredrik Alpen

Det här är Fredrik Alpen, en kreativ IBM:are i Sverige med ett brinnande intresse för att förbättra kundupplevelser och hållbarhet. Fredriks konsultkarriär startade efter att han tagit en MBA i Nederländerna, då han blev management-konsult på PwC Consulting, som år 2002 slogs samman med IBM. Idag har Fredrik två roller på IBM Global Business services: […]

Läs mer