Analytics

Utnyttja data – visa resultat på sista raden

Share this post:

I mitt förra blogginlägg berättade jag om vårt angreppssätt DataFirst. Med DataFirst hjälper vi våra kunder att använda data på ett smart sätt, för att effektivt kunna lösa affärsproblem.

Nyckeln till framgång i ett analysprojekt är ofta att ledningen ger sitt mandat och att de ser data som en strategisk tillgång. Eftersom vi på IBM med DataFirst fokuserar på affärsproblemet och inte tekniken kan vi snabbt visa på konkreta resultat. Tar tekniken för stor plats är det inte ovanligt att det tar månader att bara få upp en plattform eller att sätta upp en databas. Det är månader när projektet inte ger något affärsvärde. Det känns så nittonhundratal.

Vi har en rad exempel inom DataFirst, där vi tillsammans med kunder snabbt utvärderat var dataanalys kan göra störst nytta och på vilket sätt.

Utvärdering på bara 3 månader

Vi har jobbat med flera verksamheter, små som stora, och jag kan säga att det går att utvärdera vilket område som ger dig störst värde, uppskatta tillvägagångssättet och göra en praktisk eller affärsmässig prototyp för vad som ska göras på, i runda slängar, 3 månader. Och, då hinner du också få veta vad projektet skulle kunna ge dig i ROI.

Nyligen hjälpte vi ett stort internationellt företag att göra en snabb analys av sin försörjningskedja, som effektiviserats och effektiviserats år efter år. Vi kunde trots detta, med den kognitiva teknikens hjälp, hitta nya åtgärder som faktiskt bidrog till att minska kostnaderna inom försörjningskedjan med så mycket som 0,7 procent av omsättningen. Det är ganska mycket pengar, när vi pratar om en internationell verksamhet.

Besparing på 90 procent

Mathias Sognefors

Vi har också jobbat med Mueller, i USA, som har omkring 700 anställda i sin tillverknings- och leveransverksamhet i USA. De var relativt tidigt ute med att använda avancerad dataanalys. Deras analyschef uttrycker det bra, tycker jag: ”De nya analysmöjligheterna har visat på korrelationer vi aldrig tidigare skulle kommit på att titta efter.”

Ett av de områden som Mueller har jobbat med kognitiv analys inom är den ekonomiska rapporteringen. Bland annat lyckades de med kognitiv hjälp få ner tiden de spenderade på att skapa rapporter med över 90 procent. De kunde också implementera kognitiva metoder på delar av sin tillverkningsprocess, så att de kunde minska metallavfallet med nästan 30 procent. Effektiviseringen i den processen betalade sig med en ROI på 113 procent under de första 12 månaderna.

Egentligen är det ganska enkelt. Ju mer du sätter din data i arbete desto bättre blir resultatet. Men, du behöver mer än bara teknik för att kunna utvinna de fulla värdet ur din data.

Vågar du vänta?

/Mathias Sognefors, Sales Manager Analytics Sweden

Läs mer:

Data First-metoden och hur den fungerar

Gartner rankar leverantörer av data plattformar

”AI-investeringar är livsnödvändiga”

More Analytics stories

Perfekt storm i e-handelns ekosystem

Den svenska e-handeln har vuxit sakta men säkert med en knapp procentenhet per år under två decennier med digital teknik som den huvudsakliga möjliggöraren. I två tidigare inlägg har vi liknat handelns ekosystem vid en hage med raserade inträdesbarriärer och fyra djur: Kor: Traditionella fysiska butiksaktörer som servar hemmamarknaden Muterande kor: Kor som gradvis utvecklar […]

Läs mer

Fem år med THINK-bloggen – nu skickas pennan vidare

Sedan jag tog över som chefredaktör för den svenska THINK-bloggen på hösten år 2016, har jag och framförallt mina kollegor tillika THINK-bloggare skrivit och postat drygt 230 blogginlägg. Ämnena har varierat stort, med den gemensamma nämnaren att de alltid handlat om tankar, metoder och lösningar för att göra världen lite bättre. Viljan att beskriva svåra […]

Läs mer

Vi på IBM i Sverige: möt Fredrik Alpen

Det här är Fredrik Alpen, en kreativ IBM:are i Sverige med ett brinnande intresse för att förbättra kundupplevelser och hållbarhet. Fredriks konsultkarriär startade efter att han tagit en MBA i Nederländerna, då han blev management-konsult på PwC Consulting, som år 2002 slogs samman med IBM. Idag har Fredrik två roller på IBM Global Business services: […]

Läs mer