Detaljhandel

Den uppkopplade butiken – så tar vi detaljhandeln till nästa nivå

Share this post:

I takt med e-handelns framfart får många fysiska butiker utstå prispress, urholkade marginaler och en minskad kundtillströmning när allt fler väljer att handla online. De fysiska butikerna kommer att överleva även denna utveckling, men behöver anpassa sig och bli ”uppkopplade”. Endast då kan det fysiska och personliga mötet även bli digitalt och erbjuda en ny och förbättrad kundupplevelse.

”Skapa butiker som kunder vill gå till”

Under 90-talet blev butikslokalerna allt större och expansionstakten var god. Till en början gick det bra, men med tiden såg allt fler butiksägare att intäkterna avstannade i stället för att öka i proportion med butiksytorna. Det är en utveckling som fortfarande pågår och som är en utmaning för detaljhandeln. Samtidigt har kundernas förväntningar och behov förändrats. 56% föredrar att spendera sina pengar på en matupplevelse istället för att köpa den i en butik. Idag vill vi få en shoppingupplevelse, där vi bestämmer hur och var vi interagerar med varumärken och butiker. ”Konsumenterna behöver inte gå till butiken, så handlarna måste skapa butiker som kunder vill gå till”, menar HUI. Att skapa den där shoppingupplevelsen är inte lätt. Man behöver ett bra analysunderlag, engagerade ägare, ett hängivet och erfaret team, tydliga användarfall (så kallade use cases) och den smartaste tekniken.

Använd data för att personanpassa bemötande och erbjudanden

När vi nu pratar om att skapa en upplevelsebutik, blir Internet of Things (IoT) och prediktiv analys viktiga komponenter. Med data från exempelvis betalenheter, sensorer och övervakningskameror, kan handlaren få en ökad förståelse, både för sin butik och för kundernas beteende och behov i realtid. Handlaren får en chans att utifrån realtiddata arbeta med exempelvis sortimentoptimering, anpassade kundbemötande, personliga erbjudanden och utforskning av nya affärsmöjligheter.

IBM ligger ofta i innovationens framkant och så är även fallet gällande framtidens butik. Redan för 11 år sedan introducerade vi tanken på den kassafria butiken. Idag har vi byggt en förstklassig (IDC IoT Plattformledaren 2017) och enhetlig IoT-plattform som kan koppla samman butikens (och kundernas) enheter. Det gör det möjligt att leverera intelligenta rekommendationer, visuellt kopplat till ett mobilt användargränssnitt. Tänk dig att butikschefen, genom att konsultera sin mobiltelefon, kan fatta ett avvägt och smart beslut (baserat på analys från flera enheter och källor) om vilken kampanj som hennes butik bör lansera nu, för att attrahera sin lokala kundkrets. Eller se vilka inventarier som behöver underhåll för att snabbt skicka en arbetsorder till en auktoriserad tekniker. Eller varför inte öppna den kassafria butiken, som automatiskt drar betalning via kundens smartphone (med hjälp av så kallad ”near field communication”) när de lämnar butiken. Med innovation och rätt teknik är möjligheterna många.

Även om e-handeln växer snabbt sker fortfarande majoriteten av alla transaktioner i butik. Förpassa inte den fysiska butiken till den analoga världen. Se till att den blir uppkopplad och digital för att möta kundernas krav och dina intäktsmål.

Kontakta mig gärna om du är intresserad av att veta mer om IBMs Connected Store- lösning.

/Christina

 

More Detaljhandel stories

Perfekt storm i e-handelns ekosystem

Den svenska e-handeln har vuxit sakta men säkert med en knapp procentenhet per år under två decennier med digital teknik som den huvudsakliga möjliggöraren. I två tidigare inlägg har vi liknat handelns ekosystem vid en hage med raserade inträdesbarriärer och fyra djur: Kor: Traditionella fysiska butiksaktörer som servar hemmamarknaden Muterande kor: Kor som gradvis utvecklar […]

Läs mer

Fem år med THINK-bloggen – nu skickas pennan vidare

Sedan jag tog över som chefredaktör för den svenska THINK-bloggen på hösten år 2016, har jag och framförallt mina kollegor tillika THINK-bloggare skrivit och postat drygt 230 blogginlägg. Ämnena har varierat stort, med den gemensamma nämnaren att de alltid handlat om tankar, metoder och lösningar för att göra världen lite bättre. Viljan att beskriva svåra […]

Läs mer

Vi på IBM i Sverige: möt Fredrik Alpen

Det här är Fredrik Alpen, en kreativ IBM:are i Sverige med ett brinnande intresse för att förbättra kundupplevelser och hållbarhet. Fredriks konsultkarriär startade efter att han tagit en MBA i Nederländerna, då han blev management-konsult på PwC Consulting, som år 2002 slogs samman med IBM. Idag har Fredrik två roller på IBM Global Business services: […]

Läs mer