IBM i Sverige
Fem år med THINK-bloggen – nu skickas pennan vidare
25/08/2021 | Skriven av: Anna Sternbrink Olsson
Categorized: IBM i Sverige
Share this post:
Sedan jag tog över som chefredaktör för den svenska THINK-bloggen på hösten år 2016, har jag och framförallt mina kollegor tillika THINK-bloggare skrivit och postat drygt 230 blogginlägg. Ämnena har varierat stort, med den gemensamma nämnaren att de alltid handlat om tankar, metoder och lösningar för att göra världen lite bättre.
Viljan att beskriva svåra saker på enkelt sätt
Naturligtvis har vi under dessa år bloggat en hel del om teknik och vad denna kan användas till. Ibland har det handlat om att beskriva helt ny och ganska avancerad teknik, på ett lättfattligt sätt. Som när Mikael Haglund 2018 introducerade den då relativt färska kvantdatortekniken med inlägget ”Kvantdatorer – att tämja det vi har svårt att förstå”. Det är roligt att se att det inlägget fortfarande får många besök, fyra år senare!
Det har under åren THINK-bloggats mycket om varför och hur allt fler organisationer flyttar en ökande mängd applikationer till molnet, om hur artificiell intelligens kan användas för en mängd syften men också om vikten av att säkerställa att tekniken används på ett etiskt och säkert sätt, om blockkedjeteknik och hur den kan bidra till ökad tillit i affärssamarbeten och handelsled, om IT-säkerhet och resiliens, om den spännande utvecklingen i bank- och försäkringsbranschen, och om vad som kallats den nya naturresursen: data, och analys av densamma. Och mycket mer.
Vi behöver mångfald, integration och ledarskap
Men på THINK-bloggen finns också inlägg av annan karaktär. De handlar exempelvis om hur vi bör göra för att öka mångfalden i vår egen bransch på olika sätt, som när Susanna Salwén belyste det faktum att vi fortfarande har för få tjejer som söker sig till de tekniska programmen i inlägget med den klick-vänliga rubriken ”Var e brudarna?”, och som Evelina Pärnerud skrev om i ”Tillsammans skapar vi en framtid inom IT – och stärker branschen” för att berätta om vårt samarbete med organisationen War Child Sweden.
En annan typ av inlägg handlar om ledarskap – av sig själv och andra. Två riktigt populära i denna kategori är Jonas Pergaments ”Med lycka som vapen”, och Raghda Husseins ”Om vikten att blicka framåt, vara nyfiken och ibland lite naiv.” En tredje kategori inlägg handlar om Vasaloppet – och vårt långa och spännande samarbete med denna ikoniska organisation som fyller hundra år om ett halvår. Här knyts teknik samman med medarbetarengagemang, passion för att skapa meningsfulla kundupplevelser, corona-anpassning och vår gemensamma vilja att verka för ett hållbart Sverige.
Ett gemensamt intresse för omvärlden
På THINK-bloggen finns också ett antal korta porträtt av medarbetare, signerade undertecknad. De är min hommage till den kultur av hjälpsamhet, vilja att dela med sig av kunskap och intresse för omvärlden som jag tycker karaktäriserar IBM – och som gör THINK-bloggen möjlig. Jag tror också att de fem externa utmärkelser bloggen fått sedan 2016, möjliggjorts av denna kultur.
Nu lämnar jag över redaktörs-pennan för att gå vidare och bygga upp kommunikationsfunktionen inom det nybildade Kyndryl (en avknoppning från IBM). Det har varit ett fantastiskt roligt uppdrag och en ära att få vara redaktör för THINK-bloggen. Tack kära bloggare, för allt ni lärt mig och för kreativa samarbeten! Tack kära läsare, för att vi tillsammans fått utveckla, byta, och tänka tankar som syftar till att göra världen – och oss själva – lite bättre.
//Anna
Kommunikationsexpert
Perfekt storm i e-handelns ekosystem
Den svenska e-handeln har vuxit sakta men säkert med en knapp procentenhet per år under två decennier med digital teknik som den huvudsakliga möjliggöraren. I två tidigare inlägg har vi liknat handelns ekosystem vid en hage med raserade inträdesbarriärer och fyra djur: Kor: Traditionella fysiska butiksaktörer som servar hemmamarknaden Muterande kor: Kor som gradvis utvecklar […]
Vi på IBM i Sverige: möt Fredrik Alpen
Det här är Fredrik Alpen, en kreativ IBM:are i Sverige med ett brinnande intresse för att förbättra kundupplevelser och hållbarhet. Fredriks konsultkarriär startade efter att han tagit en MBA i Nederländerna, då han blev management-konsult på PwC Consulting, som år 2002 slogs samman med IBM. Idag har Fredrik två roller på IBM Global Business services: […]
Vi på IBM i Sverige: säg hej till Isabella Holmberg
Säg hej till Isabella Holmberg, Storage partner på IBM i Kista! Efter att ha tagit examen vid Luleå Tekniska Universitet, och efter en ögon-öppnande studieresa med besök på flera tech-bolag i Asien, visste Isabella att hon ville arbeta på ett företag som ligger i framkant vad gäller teknisk innovation. Denna ledstjärna förde henne till IBM, […]