Innovation

Samma lika, fast olika

Share this post:

Visst, en årskrönika för 2020 kommer att innehålla virus, men jag lovar att där finns kvantdatorer, etik, hårda bud och hårdvara också.

Ett år som inget annat, men ändå…

I min förra årskrönika klassade jag 2019 som ett år av vidareutveckling och mognad för blockchain, resan till molnet samt automatisering och AI. Under 2020 har dessa tre områden fortsatt göra sig gällande – trots att så mycket annat varit upp-och-ner.

Blockkedjor används för att spåra maten vi äter, och pandemin visade också vikten av att ha koll på sina leverantörer i ett läge där många försökte göra sig en hacka på att sälja osäker utrustning till en pressad värld.

molntjänster i fokusResan till molnet fortsätter att vara en utmaning för många organisationer med en befintlig och etablerad IT-miljö. Raghda Hussein började året med fem principer för att göra resan njutbar och framgångsrik , Martin Rydén diskuterade temat i samband med att han reflekterade över vikten av kunskap i arbetet med entreprenörer, det var naturligtvis ett tema på IBM Think 2020 (en digital konferens som i skrivande stund fortfarande finns tillgänglig), och ämnet dök naturligtvis upp på andra konferenser, som jag skrev om här på bloggen.

Ett distribuerat moln som IBM Satellite som kom under 2020, är ett smidigt sätt att få molnets fördelar utan att behöva slåss mot lagar och förordningar. Det ger molnets fördelar, kombinerat med kontroll över datat – dess placering och access – så att man kan efterleva lagar och regler och samtidigt använda molnet. Just IBM Cloud Satellite har dessutom en del intressanta egenskaper jämfört med våra branschkollegors lösningar, till exempel för användning inom offentlig sektor.

Automatisering och AI var naturligtvis fortsatt hett under 2020, och var även det ett tema på IBM Think 2020. Under året skrev Patrik Couch flera inlägg här på bloggen, om hur automatiseringen kommer påverka våra jobb, AI som hjälp i kampen mot COVID-19, AI i kombination med Internet of Things, och om hur skogsnäringen använder AI för förnyelsebara råvaror.

Vi såg också att kombinationen AI och drönare nu gör det svåra och farliga arbetet att inspektera broar säkrare. Dessutom får man bättre kvalitet i underlagen för underhåll, så att broarnas livslängd kan förlängas, och input till byggandet av kommande broar. Både datadrivna beslutsunderlag och lärande i samma paket, alltså.

COVID-19 vaccineCorona-läget påverkade alla organisationer, IBM var inget undantag. Samtidigt som det innebar påfrestningar och svårigheter, lyfte det också fram en vilja att hjälpa till och bidra. Fokus låg på lösningar och initiativ som kan hjälpa i den pågående pandemin.
Jag och många med mig fick en bekräftelse på hur viktigt det är att ens chattbot-lösning enkelt kan tränas vidare när förutsättningarna förändras   Till en början såg man i länder i Europa ett stort antal grundläggande frågor kring corona-viruset, vad det var, symptom etc. Sedan behövde medborgarna information om nedstängningar, sedan om återgång till normalt läge och så vidare. Att det var enkelt även för de som inte var IT-experter att följa vad folk frågade om och kunna uppdatera svar och kunskapsdatabas var egenskaper hos Watson Assistant som passade utmärkt i dessa pressade och hektiska tider.

Områden stadda i snabb förändring

Två områden där jag noterade att mycket hände under 2019, och som fortsatte vara heta under 2020, är kvantdatorer och etisk implementering och användning av AI.

Kvantdatorernas prestanda, mätt i Quantum Volume, utvecklades snabbt under året. Halvvägs in på året hade IBM redan sju system igång med en Quantum Volume på 32 (QV32). Och i augusti uppnådde ett system QV64. Framstegen kom genom optimeringar av alla delar av systemet, från chip, dess styrsystem, upp via mjukvarulager och ’transpiler’.
I september publicerades så en roadmap för IBMs kommande kvantdatorutveckling. Även om den nya stora super-kylen är stor nog att rymma en människa kan jag inte rekommendera att man stänger in sig i den för att se om lyset faktiskt slocknar när man stänger dörren…

Under 2020 lades det fram flera exempel från olika branscher, som bank och finans, kemi och elektronik, på hur kvantdatorer kan göra skillnad. Vikten av nätverkande lyftes också fram.

Glädjande nog är även mångfald, och nya förebilder, en viktig del av utvecklingen runt kvantdatorer, något jag skrev om här på bloggen i somras.

AI och etik

Självklart låg orättvis behandling i luften under året, med Black Lives Matter-rörelsen och protesterna efter George Floyds död. Min kollega Therése har skrivit om olika aspekter av etiskt användande av AI och rättvisa på denna blogg, och jag hade nöjet att vara med-poddare i ett avsnitt av When Tech Sparks där vi diskuterade detta. Therése avslutade året med att ge oss några handfasta tips i AI-förvirrandets konst, även om hon inte gick så långt som att rekommendera att man bär någon annans ansikte.

Apropå det som sedan hände den 6 januari 2021, så har nog diskussionen kring hur kombinationen sociala nätverk och AI-styrda rekommendationer drivit på de splittrande krafterna i det amerikanska samhället knappt börjat.

Säkerhet är alltid hett…

…men att det skulle bli så hett som solvinden, kom som en chock i slutet av 2020. Solarwinds-attacken visade hur attacker mot de leverantörskedjor som används för IT-lösningar kan få mycket allvarliga konsekvenser. På bloggen fanns det redan inlägg om att förbereda sitt företag på förödande cyberattacker, och vikten av operationell resiliens, men förvänta dig fortsatta diskussioner under 2021. Världen har inte blivit snällare.

Inte heller corona-vaccinarbetet fick gå oantastat. En mycket intressant studie i hur ett sofistikerat angrepp kan se ut, är denna om ett angrepp på kylkedjan för vaccinet där upptäckt och analys gjordes av IBM X-Force.

“Never let a good crisis go to waste” – Winston Churchill

En rejäl kris ger möjlighet till förändringar, men det kräver gott ledarskap. Raghda Hussein delade med sig av sina erfarenheter av ledarskap i ett nytt läge, här på bloggen. Visst kan tillgången till vaccin ge förhoppningar om en återgång till det gamla vanliga, men kanske går vi i stället till något nytt. Det blir säkert mer flexibilitet i arbetstider och former, mer arbete utanför kontoret, fortsatta digitala möten och mindre resande i tjänsten. Erfarenheter från 2020 kommer skapa det nya vanliga, och det krävs gott och flexibelt ledarskap för att anpassa organisation och arbetssätt.

“Vi ska ändå alltid förlora, våra största segrar till sist” – Adolphson & Falk

ARM processorApple visade, ännu en gång, med sina nya maskiner baserade på ARM-processorer, att även det som ser ut som en ointagligt dominerande position kan hotas. Trycket på dominanten Intel kommer inte bara från AMD som gör (ungefär) likadana processorer fast bättre (enligt många), utan också från det vertikalt integrerade Apple med makt över alla delar (operativsystem, grafik, processor med mera), och från den allmänna rörelsen mot mobila enheter som huvudsakliga IT-pryl (där ARM dominerar), och från trenden att mer och mer abstraheras i molnet. När man inte längre behöver binärkompatibla virtuella maskiner för att köra sin gamla legacy-kod kompilerad för Intel-processorer, utan komponerar sina lösningar av tjänster man anropar, och hårdvaru-agnostisk kod till exempel skriven i Python, öppnas möjligheter i vad som faktiskt driver molndatacentren, hur de ser de ser ut och hur energieffektiva de är.
Det finns redan datacenter fyllda med OpenPOWER-processorer, för de goda egenskaper de besitter. Kommer vi månne se framtida center med processorer från ARM, eller kanske t o m ‘helt öppna’ CPU:er som RISC-V , eller fortsätter Intel dominera?

Den som vaccinerar sig får se.

Patent var det här!

Precis när jag skrivit färdigt och skulle trycka på publicering kom det information om att IBM toppar amerikanska patentligan för 28:e året i rad. Vilka områden som är heta syns även där: IBM var branschledande i kategorierna AI, cloud, kvantdatorer och säkerhetsrelaterade patent. Dario Gil, som leder IBM Research reflekterar över detta här.

Som man brukar säga på IBM Research: Bästa sättet att förutspå framtiden är att uppfinna den!

/Mikael

Chief Technologist

More Innovation stories

Fem år med THINK-bloggen – nu skickas pennan vidare

Sedan jag tog över som chefredaktör för den svenska THINK-bloggen på hösten år 2016, har jag och framförallt mina kollegor tillika THINK-bloggare skrivit och postat drygt 230 blogginlägg. Ämnena har varierat stort, med den gemensamma nämnaren att de alltid handlat om tankar, metoder och lösningar för att göra världen lite bättre. Viljan att beskriva svåra […]

Läs mer

Vi på IBM i Sverige: möt Fredrik Alpen

Det här är Fredrik Alpen, en kreativ IBM:are i Sverige med ett brinnande intresse för att förbättra kundupplevelser och hållbarhet. Fredriks konsultkarriär startade efter att han tagit en MBA i Nederländerna, då han blev management-konsult på PwC Consulting, som år 2002 slogs samman med IBM. Idag har Fredrik två roller på IBM Global Business services: […]

Läs mer

Vi på IBM i Sverige: säg hej till Isabella Holmberg

Säg hej till Isabella Holmberg, Storage partner på IBM i Kista! Efter att ha tagit examen vid Luleå  Tekniska Universitet, och efter en ögon-öppnande studieresa med besök på flera tech-bolag i Asien, visste Isabella att hon ville arbeta på ett företag som ligger i framkant vad gäller teknisk innovation. Denna ledstjärna förde henne till IBM, […]

Läs mer