Innovation

Jämna Plågor

Share this post:

Om jag minns rätt var det komikern Ronny Eriksson som funderade över det måhända specifikt svenska i svaret ”Jämna plågor”, på frågan ”Hur är det?”.

Det är som att säga “Visst gör det ont, men det gör lika ont hela tiden!”. Och lite så har 2019 varit. Visst har där funnits diverse politiska kontroverser, långbänkar och tråkigheter, som en malande värk, men även på IT-sidan har mycket känts som ett mellanår – ett år av vidareutveckling och mognad snarare än av euforiska genombrott.*

Vidareutveckling – blockkedjor

De senaste åren har blockedjan hajpats en del, framför allt av de som velat göra snabba pengar på ICOer (Initial Coin Offering) i kryptovalutor, men det har också varit ett magiskt ord för att öka värdet av startupföretag.

Tekniken har bra användningsområden, till exempel för att spåra och följa saker, eller överföra tillit mellan deltagare i affärsekosystem.  Samtidigt är denna typ av nätverkslösningar en av de svåraste att få att lyfta. Det är inbyggt i upplägget, så att säga: det är många spelare involverade som helt eller delvis har motstridiga viljor, de är ofta i konkurrens med varandra och deras förväntade värden av lösningen kan variera kraftigt. Det gäller att identifiera både gemensamma och individuella intressen, och sedan att jobba hårt på många nivåer.

Tradelens, plattformen för containerfrakt har fortsatt växa. Ledande containerfraktföretag från Frankrike, Tyskland, Schweiz och Japan är nya deltagare. Fem av världens sex största rederier är med i plattformen, med 15 globala transportörer och ett ekosystem med fler än 100 organisationer.

IBM Food Trust, plattformen för matspårbarhet, växer. Den tar sitt ursprung i matsäkerhet och en effektiv leveranskedja, men positiva följdeffekter inom hållbarhet, minskat slöseri med mat, minskat matfusk och färskare råvaror är andra skäl till att den växer.

Även inom bank och finansvärlden finns växande blockkedjor som exempelvis we.trade, och här ser vi också exempel på att det inte alltid blir “one chain to rule them all”. Samarbetsavtalet mellan we.trade och eTradeConnect pekar på en framtid där blockkedjelösningar med till exempel olika geografisk spridning samverkar.

Gisela Edendahl och Susanna Salwen (och andra) har tidigare skrivit om blockkedjor här på THINK-bloggen.

Vidareutveckling – resan till molnet

Hybrid IT, där företag och organisationer har blandningar av olika typer av moln och icke-moln fortsätter vara en realitet. Man har befintliga system som av olika skäl inte ersätts eller byggs om på kort sikt. Man använder privata moln som med hjälp av moln-teknik ger nästan alla molnets fördelar, men också möjliggör att man kan följa lagar och regler som satt begränsningar för användandet av publika moln. Och slutligen använder man tjänster eller infrastruktur i publika moln.

Resan till molnet kräver en kombination av verktyg, kunnande och organisation, som gör att man kan behöva en stark och mångsidig partner. IBM och Red Hat, tillsammans med vårt kombinerade ekosystem av partners, tror oss ödmjukt att kunna vara precis det. Det har bland annat skrivits om mikrotjänster av Raghda Hussein, hur vi på IBM stöttar entreprenörer av Martin Rydén  och öppen källkod av Johan Westman på denna blogg.

Resan är en transformation som kommer hålla de flesta organisationer väl sysselsatta de närmaste åren. John Gibe, Tommie Hallin och Derek Barclay har skrivit om vikten av data i detta arbete, och Pierre Sundgren och Johanna Hellström har skrivit om digitalisering inom bank och finans.

Vidareutveckling – automatisering och AI

Ett område som varit mer aktuellt under 2019 än vad jag kanske trodde är Robotic Process Automation. Till och med i sin mest okomplicerade, minst intelligenta, form kan den tydligen fylla ett behov av automatiserad rationalisering och kostnadsbesparing. Vi förser den gärna med mer intelligens under rubriker som Business Process Automation eller Intelligent Automation.

Det blir generellt allt vanligare att beslutsfattande komponenter i en affärsprocess består av maskininlärda delar, ofta kompletterade med chatbottar för användarinteraktion.

Ett kittlande exempel på robot med chatbot är CIMON. Det är ett av få projekt, där man från början vet att de ska bli uppskjutna för att lyckas. Roboten som byggs av Airbus (i samarbete med IBM) var uppe på rymdstationen ISS i början av året, togs hem, uppgraderas planenligt, skickades upp igen, och projektet fortsätter. Den är även ett exempel på Hybrid IT. I sin nuvarande inkarnation använder den en internetuppkoppling från ISS till IBMs moln och kör hela sin ”intelligens” där – något som måhända kan kallas en just-above-the-cloud solution. Tanken är dock att lösningen skall kunna packas i (IT-)containers och köras lokalt i det rymdskepp som CIMON befinner sig i. Det blir nödvändigt exempelvis för resor till Mars, där avståndet annars skulle ge enorma svarstider. En ”edge-lösning for beyond the edge of space” med andra ord. Och nej, CIMON kommer inte styra skeppet, och inte heller kunna neka att öppna dörren till kapselrummet.

Områden där det händer mycket nytt – kvantdatorer och etisk AI

Allt är dock inte bara ”samma som förut fast mer av bättre”. Två områden där det hänt mer, och som blivit uppmärksammade under året är kvantdatorer och etisk AI.

Från IBMs sida har det kommit flera trevliga utvecklingar under året, med kraftig tillväxt i ekosystemet IBM Q Network, rejält större maskiner med bättre prestanda, och en överenskommelse två mäktiga damer emellan som ledde till en europeisk kvantdator i Frauenhofers regi, senare följd av en till Japan.

Den 12 december gjorde vi en en-qubits kvantdator tillgänglig – ja, jag skrev rätt: en qubit, men den är speciell. Det är den första gången vi ger full tillgång till lågnivå-styrning av kvantbitar, och den ska vara den första i en serie maskiner vars målgrupp kanske ligger närmare de som är intresserade av kvantfysiken än av att lösa bank- och finansuppgifter snabbare än någonsin förr.

Det säkert ingen som undgått att höra de i mitt tycke olyckliga påståendena om quantum supremacy. Ni hittar IBMs officiella ståndpunkt här. Ni kanske tror att vi blivit Ronny Erikssons pessimistkonsulter, men i botten ligger snarare en övertygelse om att överhajp inte hjälper någon i långa loppet.

Tyvärr blev det också precis som vi anade även en reaktion mot ordet supremacy. Flera har i sin tur reagerat mot reaktionen, och kallat dem snöflingor. Det skulle inte jag göra. Som gammal närking har jag inga problem att säga att något är träligt, men hade min farfarsfar varit träl, och samhället fortfarande var genomsyrat av fördomar mot trälsläkter hade jag nog känt aversion mot ordet. Det är viktigt att kunna sätta sig in i andras förutsättningar, och det gäller inte minst vid utvecklingen av etisk AI.

Att teamen som ska ta fram AI-lösningar bör vara sammansatta av människor med olika bakgrund och erfarenhet är något min kollega Therése brukar påpeka. Hon har skrivit om databias och etisk AI här på bloggen, och min kollega Torbjörn sammanfattade nyss ett seminarium på ämnet här.

Avrundning

Jag vet inte om det är mitt norrländska påbrå som gör att jag inte låtit mig imponeras särskilt av 2019.

Kanske är det lite som den extremt imponerande IBM Debater, som togs fram för att tävla i debatt. När den inte lyckades besegra en av världens bästa mänskliga tävlingsdebattörer försvann lite av hajp-kolla-wow-faktorn.   När man i stället börjar använda den för att jobba med människor, i team, har man kommit närmare vad vi kanske borde fokusera på: att fortsätta jobba med att lösa världens problem. Hårt, ofta otacksam vidareutveckling. Lite bättre än förra året. Visserligen fortfarande jämna, men om vi lyckas, åtminstone mindre plågor.

Aldrig får man ha riktig tråkigt

Precis när jag gjort klart detta inlägg, och gottat mig åt 2019s medelmåttlighet, så kom, som en ironisk(?) slutkläm nyheten från IBM Research att man lyckats skapa ett batteri utan kobolt och andra tungmetaller, men med mycket goda egenskaper. Visserligen är det som med annat i detta inlägg: det återstår en hel del hårt arbete, men det känns ändå som en hoppfull – och ny – nyhet.

God jul och gott nytt år!

*) När jag letat en stund i de dammiga vindsförråden på hjärnkontoret, så hittade jag att det antagligen var en annan ståuppare: Lennie Norman, som jag först hörde prata om “Jämna plågor”.

Chief Technologist

More Innovation stories

Fem år med THINK-bloggen – nu skickas pennan vidare

Sedan jag tog över som chefredaktör för den svenska THINK-bloggen på hösten år 2016, har jag och framförallt mina kollegor tillika THINK-bloggare skrivit och postat drygt 230 blogginlägg. Ämnena har varierat stort, med den gemensamma nämnaren att de alltid handlat om tankar, metoder och lösningar för att göra världen lite bättre. Viljan att beskriva svåra […]

Läs mer

Vi på IBM i Sverige: möt Fredrik Alpen

Det här är Fredrik Alpen, en kreativ IBM:are i Sverige med ett brinnande intresse för att förbättra kundupplevelser och hållbarhet. Fredriks konsultkarriär startade efter att han tagit en MBA i Nederländerna, då han blev management-konsult på PwC Consulting, som år 2002 slogs samman med IBM. Idag har Fredrik två roller på IBM Global Business services: […]

Läs mer

Vi på IBM i Sverige: säg hej till Isabella Holmberg

Säg hej till Isabella Holmberg, Storage partner på IBM i Kista! Efter att ha tagit examen vid Luleå  Tekniska Universitet, och efter en ögon-öppnande studieresa med besök på flera tech-bolag i Asien, visste Isabella att hon ville arbeta på ett företag som ligger i framkant vad gäller teknisk innovation. Denna ledstjärna förde henne till IBM, […]

Läs mer