IBM i Sverige
Varför vill en läkare börja jobba på IBM?
13/09/2019 | Skriven av: Gästbloggare
Categorized: IBM i Sverige
Share this post:
Varför byta vit rock och stetoskop mot skjorta och kavaj? Varför byta en vardag där man varje dag hjälper sjuka människor mot en vardag fylld av resor och möten? Varför vill man byta dryga 20 års utbildning, forskning och kunskap inom medicin mot ett helt nytt område där man är helt grön?
Redan som 20-åring började jag läsa till sjuksköterska. Det ena ledde till det andra och 27 år senare har jag hunnit jobba som läkare, forskare, startat medicintekniska bolag och varit chef i landstingsvärlden. I våras tog jag det stora steget att börja på IBM som Chief Medical Officer för de nordiska länderna, ett jobb som lilla mamma fortfarande inte riktigt förstår vad det innebär (och jag kan inte klandra henne).
Att jobba med sjukvård är motiverande…
För er som inte jobbat i sjukvården kan jag säga att det finns ingenting mer motiverande. Jag kan fortfarande få rys när jag går in i en sjukhusmatsal och tittar mig omkring. Där sitter hon som just avslutat en cancerbehandling på en 45-årig kvinna som nu ser ut att bli helt frisk, där sitter han som efter flera veckor fått det att vända för en psykiskt väldigt sjuk och skör patient. Där sitter han som fick igång hjärtat på en nästan död ung man med en knivskada. Där sitter de som varje dag den senaste månaden vårdat en kvinna i livets slutskede på ett värdigt och empatiskt vis. Hela matsalen är fullt av elitsoldater i kamp mot död och elände som nu, helt lugnt, sitter och äter korvstroganoff som om de inte hade gjort någonting märkvärdigt.
…men det finns mycket att förbättra
Att jobba med sjukvård är helt enkelt otroligt fint och motiverande. Däremot finns det mycket inom vården som ändrats senaste åren. Det finns även en hel del saker som behöver fixas till för att medborgare, patienter och de som jobbar i vården ska få fortsatt högklassig vård och en bra arbetsmiljö. Att gå från entreprenör, forskare och läkare inom klinisk kemi (där man allt som oftast befinner sig på molekylnivå i människokroppen) till chef för öppenvården i en av Sveriges regioner var för mig en ögonöppnare. Där såg jag hur ojämlikt Sverige kan vara, hur mycket som kan effektiviseras inom området hälsa och sjukvård och hur människor sliter i dagens system. Det sistnämnda gäller allt ifrån höga chefer till de som jobbar med patienter till de som jobbar med stödfunktioner.
När jag sedan 2018 gick tillbaka till att vara läkare fanns en känsla kvar att på något vis vilja vara med och förbättra denna situation. Frågan var hur jag skulle göra det.
IBM har tekniken, människorna, kunskapen och värdegrunden för att lyckas
När jag av en slump kom i kontakt med IBM och satte mig in i vad IBM gör inom området hälso- och sjukvård globalt blev jag mycket intresserad. Att använda teknik för att effektivisera och förbättra kvalitet på vård på ett kostnadseffektivt sätt är ett självklart angreppssätt som inte är nytt inom vården (det är en stor skillnad på hur vården bedrevs när jag började i början av 90-talet och idag). Dock blir effekterna inte så stora om man implementerar små enskilda insatser här och där i systemet. I IBM såg jag för första gången ett jättestort bolag som hade teknik, människor, kunskap och värdegrund att faktiskt kunna lägga pusslet som behövs för att möta framtidens hälso- och sjukvård. Det är svårt att beskriva hur stort detta kan bli men om vi lyckas kommunicera denna helhet såväl internt som externt så kommer IBM att göra en stor skillnad inom hälso- och sjukvården kommande år samtidigt som stora affärsmöjligheter öppnar sig.
Motiverande känsla och nya affärer – samtidigt
Efter dessa första månader är min bild att IBM är nyfiket, vill framåt och samtidigt besitter ett lugn som jag uppskattar. Introduktionen jag fick var proffsig, varm och tydlig. Efter denna korta tid känns det fantastiskt kul att vara en IBMare. Att få vara med att skapa affärer och samtidigt ha kvar den motiverande känslan från sjukvårdsåren av att göra skillnad. Får jag nu bara till det med kvittoredovisningen också så tror jag ta mig tusan jag har hittat det perfekta jobbet.
/Mathias Karlsson, Chief Medical Officer, IBM Nordic
Fem år med THINK-bloggen – nu skickas pennan vidare
Sedan jag tog över som chefredaktör för den svenska THINK-bloggen på hösten år 2016, har jag och framförallt mina kollegor tillika THINK-bloggare skrivit och postat drygt 230 blogginlägg. Ämnena har varierat stort, med den gemensamma nämnaren att de alltid handlat om tankar, metoder och lösningar för att göra världen lite bättre. Viljan att beskriva svåra […]
Vi på IBM i Sverige: möt Fredrik Alpen
Det här är Fredrik Alpen, en kreativ IBM:are i Sverige med ett brinnande intresse för att förbättra kundupplevelser och hållbarhet. Fredriks konsultkarriär startade efter att han tagit en MBA i Nederländerna, då han blev management-konsult på PwC Consulting, som år 2002 slogs samman med IBM. Idag har Fredrik två roller på IBM Global Business services: […]
Vi på IBM i Sverige: säg hej till Isabella Holmberg
Säg hej till Isabella Holmberg, Storage partner på IBM i Kista! Efter att ha tagit examen vid Luleå Tekniska Universitet, och efter en ögon-öppnande studieresa med besök på flera tech-bolag i Asien, visste Isabella att hon ville arbeta på ett företag som ligger i framkant vad gäller teknisk innovation. Denna ledstjärna förde henne till IBM, […]