CSR
Tankar från ett robotbygge
06/11/2018 | Skriven av: Gästbloggare
Categorized: CSR
Share this post:
Han hade aldrig besökt ett IT-företag förut och man såg hur nyfiken och förväntansfull han var. Han berättade att han själv hade ringt tandläkaren för att boka om besöket bara för att kunna delta. Han är 14 år och går i 8:an på Husbygårdsskolan, och i veckan kom han och alla andra 8:or på skolan till vårt kontor. Vi skulle bygga robotar tillsammans. En Raspberry Pi och diverse tillbehör inklusive kamera, mikrofon och högtalare utgjorde våra byggklossar. Den lilla roboten skulle ju kunna se, höra och tala. Med hjälp av ett tiotal IBM-volontärer som alla tränats i robotbyggande lyckades eleverna sätta ihop och programmera roboten så att den kunde ge svar på tal och förstå vad den såg.
Hur gammar tror ni att jag är?
”Hur gammal tror ni att jag är?” frågade IBMaren Emil. Eleverna deltog mycket aktivt: ”32 år” ”Du är 29.” Emil tog ett foto av sig själv, laddade upp det och visade hur systemet analyserade bilden. Han förklarade hur systemet analyserat 10000-tals andra foton och lärt sig förstå attribut som visar på ålder och kön, bland annat. Systemet fastställde att Emil var en man på 26-28 år. Rätt svar var 28.
Som teknikleverantör har vi ett ansvar i kunskapsbyggandet
Att bygga kunskap om den nya tekniken och att inse möjligheterna, begränsningarna och riskerna med den, är något som vi som leverantörer av tekniken bör medverka i. Så ser vi det – vi har ett ansvar. Inte bara elever utan också lärare och rektorer behöver förstå.
Jag har tidigare berättat om IBMs engagemang i skolfrågor och du har kanske läst om vår satsning på programmering för gymnasieungdomar? Nu startar vi snart #HackYourWorld2019 där ett nytt gäng elever får träna på att designa och bygga tekniska lösningar på hållbarhetsutmaningar. #HackYourWorld är ett samarbetsprojekt mellan IBM, Ericsson och Drivhuset och är nu inne på sitt fjärde år.
Med #HackYourWorld vill vi bidra till att eleverna förstår och testar ny teknik, som AI, Internet of Things och apputveckling. Men vi vill också skicka med dem metoder för hur man tar en idé vidare, och utvecklar något som är användarvänligt. De får träna sig på att formulera sig och ”pitcha” och ”dema” sin lösning för en jury. I år kommer elever från 17 gymnasieskolor i Stockholm, så programmet når många elever, men långt ifrån alla.
Varsågod – här är vårt paket för att sprida kunskap om teknik!
Vi vill att ALLA ska få chansen, så här behöver vi ta ett gemensamt branschansvar. För att göra det enkelt för oss själva och andra att sprida kunskap om teknik har vi tagit fram paket med material och övningar som passar elever i olika åldrar. Här kommer en uppmaning – testa gärna själv, gärna med ett barn eller en ungdom i din närhet. Hur funkar exempelvis maskininlärning? Hur bygger man en alldeles egen robot?
När eleverna och lärarna från Husbygårdskolan gick hem kändes det bra. Tekniken strulade visserligen litegrand, och ibland blev det stojigt i vårt Client Center. Vi pustade ut, men tog med oss leenden, skratt och känslan av att ha gjort något viktigt. Tack alla kollegor som bidragit!
///Susanna Salwén, CSR-expert på IBM i Norden
PS Det som var särskilt kul med de här eleverna var att vi hade mött dem tidigare, när de gick i mellanstadiet. Då sågs vi tio gånger och lärde dem programmera i Scratch. Det var roligt både för oss och dem att ses igen. DS
Perfekt storm i e-handelns ekosystem
Den svenska e-handeln har vuxit sakta men säkert med en knapp procentenhet per år under två decennier med digital teknik som den huvudsakliga möjliggöraren. I två tidigare inlägg har vi liknat handelns ekosystem vid en hage med raserade inträdesbarriärer och fyra djur: Kor: Traditionella fysiska butiksaktörer som servar hemmamarknaden Muterande kor: Kor som gradvis utvecklar […]
Fem år med THINK-bloggen – nu skickas pennan vidare
Sedan jag tog över som chefredaktör för den svenska THINK-bloggen på hösten år 2016, har jag och framförallt mina kollegor tillika THINK-bloggare skrivit och postat drygt 230 blogginlägg. Ämnena har varierat stort, med den gemensamma nämnaren att de alltid handlat om tankar, metoder och lösningar för att göra världen lite bättre. Viljan att beskriva svåra […]
Vi på IBM i Sverige: möt Fredrik Alpen
Det här är Fredrik Alpen, en kreativ IBM:are i Sverige med ett brinnande intresse för att förbättra kundupplevelser och hållbarhet. Fredriks konsultkarriär startade efter att han tagit en MBA i Nederländerna, då han blev management-konsult på PwC Consulting, som år 2002 slogs samman med IBM. Idag har Fredrik två roller på IBM Global Business services: […]