Handel
När kundupplevelsen är det som avgör
13/08/2018 | Skriven av: Gästbloggare
Categorized: Handel | IBM i Sverige
Share this post:
”Jag anser att kundupplevelsen i det långa loppet är det enda som kan differentiera dig från konkurrenterna. Det är mycket lätt för någon annan att kopiera dina produkter. Det är mycket lätt för någon annan att kopiera dina priser. Så den enda verkligt varaktiga konkurrensfördelen är enligt min mening upplevelsen vi skapar för våra kunder.”
–Henrik Zadig, Pierce CEO.
Du vet den där känslan när något efterlängtat blir verklighet efter en period av hårt arbete. När man förlorat målet ur sikte många gånger men ändå kämpade på. Jag känner igen den från en promenad förbi Lunds domkyrka när mobiltelefonen ringde och rösten på andra sidan gratulerade mig och kamraten Will Gesztes till att ha vunnit ett nationellt pris för vår uppsats om e-commerce. Det var 1999. Nästan 20 år senare, varav tio som IBMare, följde samma känsla mig hem genom stan. Från söder-om-söder till Odenplan. Kollegorna Antou Jallow, Henrik Dalin och jag arbetade med att utveckla en upplevelsestrategi för Pierce som säljer motorcykel- och skoterutrustning online i Sverige och i stora delar av Europa. Teamet hade sålt in, designat och planerat uppdraget innan semestern och fått klartecken från kunden under tiden vi var på kurs i Barcelona i början av juli. Vi påbörjade arbetet med gasen i botten: En heldag full med intervjuer måndagen den 14:e augusti. Vi hade fyra veckor på oss. Två veckor för analys av Pierces förmågor inom kontinuerlig digital förnyelse. En vecka för Enterprise Design Thinking med Pierces kunder. En vecka för strategiformulering, utvärdering och val.
Pierce är en så kallad ’pure-play’ e-commerce retailer: verksamheten är först och främst digital. Ledningsgruppen är yngre än vad vi IBMare är vana vid. Aptiten är god: tillväxttakten har legat runt 35% de senaste åren. Beslutsvägar och ledtider är korta (konsultteamet fick passerkort på 15 minuter, som ett litet exempel). Det är den här typen av bolag som vi i tidigare inlägg har refererat till som ’myggor’ i handelns ekosystem. Jag var ungefär lika uppspelt som när jag skulle få prova att köra motorcykel för första gången. Konsultteamet behärskade verktygslådan. Vi har bland annat arbetat tillsammans med Vasaloppets digitala strategi i flera projekt och utvecklat ett sätt att kombinera IBM Digital Reinvention™ med Enterprise Design Thinking. Vi hade rätt mottagare: Pierces VD och ledningsgrupp.
Mognadsanalysen, en klassisk gapanalys, visade på en ambitiös företagskultur. Trots att Pierce redan var en ledande aktör fanns ambitionen att snabbt blir ännu bättre inom flera områden – allt för att åstadkomma kontinuerlig förnyelse och därmed säkra ledarpositionen. Workshopdagarna med engagerade motorcyklister från Frankrike, Tyskland och Sverige gjorde det möjligt att koppla analysen av Pierces förmågor till kundupplevelsen. Vi fick ansikten på ett antal kundgrupper och förstod deras motiv, frustration och önskemål och vad som kan bli bättre. Engagemanget för motorsport gick inte att ta miste på. Under den sista veckan utvecklade vi tre strategier, kopplade var och en av dessa till initiativ och utvärderade samtliga. Nu föll bitarna på plats och Pierce tog sikte på att utveckla sin ledarposition till att omfatta inte ”bara” sortiment, pris och leveranser, utan även en unik och värdefull kundupplevelse.
Efter vårt uppdrag etablerade Pierce roller för områdena lojalitet och CRM, HR och Kultur, samt ett tvärfunktionellt agilt team som adresserar särskilt viktiga områden. Arbetet med kundupplevelse är förankrat i företagets olika funktioner. Ledningsgruppen kan förlita sig på att hela organisationen, inte bara särskilda individer, arbetar med kundupplevelsen på ett sätt som är genomförbart i flera länder, storskaligt och konsekvent. Det är precis så vi vill arbeta tillsammans med våra kunder för att bevara, utveckla och förnya strategiska resurser, förmågor och konkurrensfördelar. Här har vi mycket att bidra med! I denna video berättar Pierces VD Henrik Zadig kort om strategiprocessen och dess resultat.
Utöver nämnda kollegor i konsultteamet: tack till Jonas Cidrin, Bengt Eliasson, Björn Gevert, Magnus Johansson och Alberto Pietrobon som deltog i designprocessen och i våra expertpaneler två gånger i veckan under uppdragets gång. Och ett stort tack till Henrik Zadig och alla hans medarbetare på Pierce såklart.
/ John Gibe, IBM
Mer information för dig som fick mersmak:
Video: Pierce VD Henrik Zadig berättar om strategiprojektet med IBM
Fallstudie om projektet med Pierce
Vasaloppet + IBM = stärkt varumärke, engagemang och upplevelse i och av loppen
Digital Transformation: Hög tid för detaljhandelns aktörer att välja roll i ekosystemet?
Digital förnyelse = strategi + teknik: Mer än 50 år av samarbete mellan IBM och Vasaloppet
Enterprise Design Thinking i verkligheten: Varför ska man känna empati med en Vasalöpare?
IBM Enterprise Design Thinking
Marknadsföringsstrategi för elektronisk handel (häfte baserat på kandidatuppsats från 1999)
Fem år med THINK-bloggen – nu skickas pennan vidare
Sedan jag tog över som chefredaktör för den svenska THINK-bloggen på hösten år 2016, har jag och framförallt mina kollegor tillika THINK-bloggare skrivit och postat drygt 230 blogginlägg. Ämnena har varierat stort, med den gemensamma nämnaren att de alltid handlat om tankar, metoder och lösningar för att göra världen lite bättre. Viljan att beskriva svåra […]
Vi på IBM i Sverige: möt Fredrik Alpen
Det här är Fredrik Alpen, en kreativ IBM:are i Sverige med ett brinnande intresse för att förbättra kundupplevelser och hållbarhet. Fredriks konsultkarriär startade efter att han tagit en MBA i Nederländerna, då han blev management-konsult på PwC Consulting, som år 2002 slogs samman med IBM. Idag har Fredrik två roller på IBM Global Business services: […]
Vi på IBM i Sverige: säg hej till Isabella Holmberg
Säg hej till Isabella Holmberg, Storage partner på IBM i Kista! Efter att ha tagit examen vid Luleå Tekniska Universitet, och efter en ögon-öppnande studieresa med besök på flera tech-bolag i Asien, visste Isabella att hon ville arbeta på ett företag som ligger i framkant vad gäller teknisk innovation. Denna ledstjärna förde henne till IBM, […]