IBM i Sverige

Tillämpad hållbarhet – med hjälp av tidlösa värderingar

Share this post:

Vi på IBM har alltsedan starten 1911 baserat  vår verksamhet på tydliga och gemensamma värderingar, och låtit innovation och drivkraft i första hand komma från medarbetarna som har direktkontakt med kunder och partners från privat näringsliv,  institutioner, akademi och offentlig sektor. Värderingarna var, och är fortfarande, på IBMs orginalspråk engelska:

  • Dedication to every client’s success
  • Innovation that matters—for our company and for the world
  • Trust and responsibility in all relationships

Det finns ett uttryck som går ungefär så här: ”Culture eats strategy for breakfast”. Min tolkning av det är att grundvärderingar och det som utgår organisationens kultur alltid är starkare än strategier, planer och taktiska beslut.

När jag tänker på det här uttrycket och på de många utmaningar världen idag står inför, slås jag av hur tidlösa dessa värderingar är. Man kan enkelt omformulera de tre värderingarna som att ha siktet inriktat på resultat, innovationsförmåga och tillit.

Just dessa värderingar, eller grundinställningar, är vad jag tror behövs i dag för att vi ska kunna bygga ett hållbart samhälle, såväl ekonomiskt, socialt som miljö- och klimatmässigt. Tittar jag vidare på begreppet hållbarhet och FNs ”Agenda 2030” med sina 17 hållbarhetsmål ser jag även där ett stort behov av innovation och samarbete, och då med speciellt fokus på, men inte enbart mål 17,  ”Partnership for the goals”.

Om några få dagar startar årets politikervecka i Almedalen.  Låt oss hoppas att beslutsfatttare och experter från såväl den privata sektorns olika branscher och den offentliga sektorn kommer att ha fokus på utveckling av Sveriges:

  • resultat (konkurrenskraft, tillväxt och förmåga att leverera välfärd)
  • innovationsförmåga (genom att öka verkningsgraden i Sveriges innovationssystem med förbättrat samarbete över gränser och färre stuprör och silos)
  • tillit (till varandra oavsett bakrgrund och ursprung, mellan medborgare och politiker, mellan institutioner och mellan länder)

Vi hörs från Almedalen!

/Lars Wiigh, EU & Business development expert

More stories

Fem år med THINK-bloggen – nu skickas pennan vidare

Sedan jag tog över som chefredaktör för den svenska THINK-bloggen på hösten år 2016, har jag och framförallt mina kollegor tillika THINK-bloggare skrivit och postat drygt 230 blogginlägg. Ämnena har varierat stort, med den gemensamma nämnaren att de alltid handlat om tankar, metoder och lösningar för att göra världen lite bättre. Viljan att beskriva svåra […]

Läs mer

Vi på IBM i Sverige: möt Fredrik Alpen

Det här är Fredrik Alpen, en kreativ IBM:are i Sverige med ett brinnande intresse för att förbättra kundupplevelser och hållbarhet. Fredriks konsultkarriär startade efter att han tagit en MBA i Nederländerna, då han blev management-konsult på PwC Consulting, som år 2002 slogs samman med IBM. Idag har Fredrik två roller på IBM Global Business services: […]

Läs mer

Vi på IBM i Sverige: säg hej till Isabella Holmberg

Säg hej till Isabella Holmberg, Storage partner på IBM i Kista! Efter att ha tagit examen vid Luleå  Tekniska Universitet, och efter en ögon-öppnande studieresa med besök på flera tech-bolag i Asien, visste Isabella att hon ville arbeta på ett företag som ligger i framkant vad gäller teknisk innovation. Denna ledstjärna förde henne till IBM, […]

Läs mer