CSR
Hur har du det med civilkuraget?
07/12/2017 | Skriven av: Gästbloggare
Categorized: CSR
Share this post:
Ganska snart efter att sociala medier etablerats förstod man att det fanns risker med den här typen av media. Vem kontrollerar sanningshalten i det som publiceras? Kan man få stopp på ett inlägg man ångrat innan det hunnit delas en massa gånger? För att inte tala om integritetsfrågorna som fortfarande diskuteras. Lite senare kom hatet och anonymiteten upp till diskussion, och efter det trollen. Riskerna med de senare har visat sig större än ett enskilt angrepp (som kan vara nog så stort) och de kan hota demokratin. Det är svårt att skilja desinformation från korrekt data. Vilken information kan vi då lita på? Vilka källor är trovärdiga?
Den 5 december på Internationella volontärdagen delade organisationen Forum ut priset till Årets Initiativ. I år gick priset till den modiga organisationen #jagärhär som startade som en facebookgrupp, för att ge människor styrka i att reagera och stå upp när andra blir utsatta för hat och hot. Genom att ta den politiska diskussionen på ett sakligt sätt och hindra spridning av felaktig information och istället peka på källor som är faktagranskade hoppas de kunna stoppa polariseringen.
IBM är stolta jurymedlemmar för Årets Initiativ och tillsammans med Forum, Vinnova och förra årets vinnare Fritidsbanken kom vi fram till följande motivering:
”I en tid då polariseringen ökar och hatet flödar i sociala medier är det lätt att tappa hoppet, känna sig ensam och sakna modet att säga ifrån. Påhittade nyheter sprids som sanningar och följs av en tsunami av rasistiska, sexistiska och kränkande kommentarer; varje dag, dygnet runt.
#jagärhär har under året engagerat tusentals människor som med stort civilkurage, modiga samtal och sakliga inlägg skapat en balans i kommentarsfälten. Deras metoder har inspirerat människor att ta debatten även utanför nätet och har på kort tid blivit en av civilsamhällets viktigaste aktörer för demokrati och källkritik. #jagärhär har lärt oss att man kan ta udden av hat genom saklighet, fakta och ett idogt arbete och kommer att spela en viktig roll under valåret 2018.”
Under 2018 kommer IBM att erbjuda #jagärhär konsultativt stöd kring något område som de och vi definierar, som har till syfte att stärka organisationen ytterligare så att hatet på sociala medier minskar och vi får ett mer balanserat diskussionsklimat.
Jag vill avsluta det här inlägget med ett citat av vår VD Ginni Rometty som visar hur viktigt det är för oss att stötta organisationer som #jagärhär:
“We remain dedicated to leading the world into a more prosperous and progressive future; to creating a world that is fairer, more diverse, more tolerant, more just.”
– Ginni Rometty, Chairman, President and Chief Executive Officer, IBM (US)
/Susanna Salwén, CSR-expert på IBM i Norden
Perfekt storm i e-handelns ekosystem
Den svenska e-handeln har vuxit sakta men säkert med en knapp procentenhet per år under två decennier med digital teknik som den huvudsakliga möjliggöraren. I två tidigare inlägg har vi liknat handelns ekosystem vid en hage med raserade inträdesbarriärer och fyra djur: Kor: Traditionella fysiska butiksaktörer som servar hemmamarknaden Muterande kor: Kor som gradvis utvecklar […]
Fem år med THINK-bloggen – nu skickas pennan vidare
Sedan jag tog över som chefredaktör för den svenska THINK-bloggen på hösten år 2016, har jag och framförallt mina kollegor tillika THINK-bloggare skrivit och postat drygt 230 blogginlägg. Ämnena har varierat stort, med den gemensamma nämnaren att de alltid handlat om tankar, metoder och lösningar för att göra världen lite bättre. Viljan att beskriva svåra […]
Vi på IBM i Sverige: möt Fredrik Alpen
Det här är Fredrik Alpen, en kreativ IBM:are i Sverige med ett brinnande intresse för att förbättra kundupplevelser och hållbarhet. Fredriks konsultkarriär startade efter att han tagit en MBA i Nederländerna, då han blev management-konsult på PwC Consulting, som år 2002 slogs samman med IBM. Idag har Fredrik två roller på IBM Global Business services: […]