IBM i Sverige
Mångfald – viktigt för både medarbetare och lönsamheten
29/11/2017 | Skriven av: Gästbloggare
Categorized: IBM i Sverige
Share this post:
I ljuset av den mycket viktiga och aktuella #metoo-debatten, blir det tydligt hur viktigt det är att ha ett förhållningssätt med rutiner och processer för att kontinuerligt adressera värdet och efterlevnaden av, en inkluderande och respektfull arbetsplatskultur. Vi på IBM har en lång tradition av aktivt arbete för en arbetsplats där alla behandlas lika, oavsett kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder.
Vi anställde de första kvinnorna redan 31 år före kvinnlig rösträtt infördes i USA, och vi anställde den första personen med funktionshinder 76 år före ”the Americans with Disabilities Act”. 1935 anställde vi de första professionella kvinnorna och T. J. Watson Sr., IBMs grundare, uttalade sig såhär: ”Män och kvinnor kommer att göra samma slags arbete för lika lön. De kommer behandlas lika, ha samma ansvar och samma möjligheter att avancera.”. Det var 28 år innan Equal Pay Act antogs i USA.
1953 kom IBM ut med vår första ”Equal Opportunity Policy”, som manade till lika möjligheter vid anställning oberoende av ras, hudfärg eller trosbekännelse – 11 år före ”Civil Rights Act” infördes i USA. IBM var ett av de första företagen att även ta med sexuell läggning i vår ”Equal Opportunities Policy”, redan 1984.
Vi är övertygade om att med mångfald och en genuint inkluderande företagskultur – det vill säga att alla har samma möjligheter till avancemang, att karriärsvägar är tydliga, att alla får komma till tals, och att ingen är ”andra klassens medborgare”, – ökar våra möjligheter till framgång.
Det finns tillräckligt med forskning på området som påvisar hur mycket bättre resultat man får med mångfald och inkluderande på arbetsplatsen. I en rapport av Dr. Ines Wichert, IBM Smarter Workforce Instititute, The Business Case for Gender Balance, (2014), påvisas att ett ökat antal kvinnor i verkställande positioner på företag ger:
- starkare finansiella resultat
- ökad tillväxt
- tillgång till nya kundsegment.
I samma rapport läser vi att i en organisation med stark mångfald och inkludering finns det tre gånger högre engagemang hos medarbetarna och innovationen är fyra gånger högre.
Hos oss på IBM arbetar vi med att förebygga och motverka diskriminering och trakasserier på flera olika sätt. Alla chefer har genomgått utbildningen ”Sexual Harassment Prevention for Managers” i år och under 2018 kommer vi genomföra IBMs egna utbildning ”Unconscious Bias”. Ämnet är ständigt aktuellt, och alla större organisationer, inklusive vi, behöver alltid vara uppmärksamma och stävja felaktiga beteenden. På IBM ser vi väldigt allvarligt på alla former av diskriminering och trakasserier.
Chefer och medarbetare har alla har ett ansvar i hur vi beter oss mot varandra och våra kunder. Med respekt för varandra når vi långt.
/Marie C Nilsson – Diversity Engagement Leader, Nordic
Fem år med THINK-bloggen – nu skickas pennan vidare
Sedan jag tog över som chefredaktör för den svenska THINK-bloggen på hösten år 2016, har jag och framförallt mina kollegor tillika THINK-bloggare skrivit och postat drygt 230 blogginlägg. Ämnena har varierat stort, med den gemensamma nämnaren att de alltid handlat om tankar, metoder och lösningar för att göra världen lite bättre. Viljan att beskriva svåra […]
Vi på IBM i Sverige: möt Fredrik Alpen
Det här är Fredrik Alpen, en kreativ IBM:are i Sverige med ett brinnande intresse för att förbättra kundupplevelser och hållbarhet. Fredriks konsultkarriär startade efter att han tagit en MBA i Nederländerna, då han blev management-konsult på PwC Consulting, som år 2002 slogs samman med IBM. Idag har Fredrik två roller på IBM Global Business services: […]
Vi på IBM i Sverige: säg hej till Isabella Holmberg
Säg hej till Isabella Holmberg, Storage partner på IBM i Kista! Efter att ha tagit examen vid Luleå Tekniska Universitet, och efter en ögon-öppnande studieresa med besök på flera tech-bolag i Asien, visste Isabella att hon ville arbeta på ett företag som ligger i framkant vad gäller teknisk innovation. Denna ledstjärna förde henne till IBM, […]