AI

Artificiell intelligens revolutionerar vår svenska industri

Share this post:

Tidigare i år rapporterade World Economic Forum att en fabrik i Kina som tillverkar mobiltelefoner  minskade antalet anställda med 90% (från 650 till 60) genom att öka antalet robotar. Effekten? En produktivitetsökning om 250% och en minskning av antalet defekter med 80%! Så vad innebär egentligen den pågående revolutionen, där artificell intelligens och digitalisering är drivande, för tillverkande industri?

Framstående teknologer, visionärer och företagsledare som Bill Gates, Elon Musk och Stephen Hawking har alla varnat för att kognitiva teknologier och artificiell intelligens (AI) på ett radikalt sätt kommer att förändra i princip samtliga funktioner i samhället, inklusive hur vi ser på arbete.

Så, vad är det egentligen för framtid vi står inför? Är det en näst intill obegriplig och på sätt och vis utopisk framtid à la Google’s Head of Engineering Ray Kurtzweil och en sorts mekanistik symbios i stil med Yuvel Harari’s Homo Deus? Eller något mer dystopiskt likt Aldous Huxley’s klassiker Du Sköna Nya Värld?

Oavsett, tycks de flesta vara eniga om att vi i och med kognitiva tekniker och artificiell intelligens nu står inför stora förändringar. De sveper likt en digital vind över alla samhällsfunktioner, alla branscher och alla yrkesroller. Vi kommer alla att förändras genom mötet med artificiell intelligens. Vare sig vi så önskar eller inte.

För tillverkande industri  är detta lite av ett tveeggat svärd. Ökad produktivitet, minskade kvalitetsproblem, ökad effektivitet, minskade kostnader, ökad kundnöjdhet, minskad godtycklighet – är givetvis något eftersträvansvärt. Men till vilket pris? Hur säkrar vi upp att vi omfamnar och drar nytta av kognitiva teknologier och artificiell intelligens på ett hållbart och omdömesgillt sätt?

När det kommer till kognitiva teknik och artificiell intelligens  är IBMs syn att ett partnerskap mellan människa och maskin är den enda framkomliga vägen. Detta är givetvis inget nytt eller överraskande. Vår relation till teknikhar sedan urminnes tider definierat oss människor. Tänk bara på Stanley Kubrick’s emblematiska öppning till 2001: A Space Odyssey.

Och när vi människor omfamnar teknologi och använder den för våra egna ändamål finns det ingen gräns för vad vi kan åstadkomma!

Så, när det kommer till tillverkande industri ligger det givetvis nära till hands att snegla åt olika Industri 4.0-initiativ för att konkretisera vad kognitiv teknik och artificiell intelligens egentligen kan innebära. Och då är vi tillbaka i Kina och fabriken som ersatte nästan hela personalstyrkan med robotar.

Är det verkligen så att AI är en ren kostnadsbesparing? Nej. Absolut inte. Självklart kommer alla jobb att påverkas av  intåget av artificiell intelligens i olika branscher. Men att reducera  påverkan av AI inom tillverkande industri till en rent anställningsmässig utmaning är lite att missa poängen. Genom att teama upp med AI kan varje operatör, varje processingenjör och varje fabrikschef få tillgång till hjälpmedel som gör det möjligt att på ett intelligent vis använda all information, i alla system, på det sätt som är mest lämpligt för den specifika rollen.

Alla teknikskiften har inneburit en omställning för samtliga parter inom den bransch som är påverkad. Precis som att musikbranschen inte kan förlita sig på monopolistiska strategier fokuserade på materiella distributionskanaler när streaming är en oundviklig verklighet (ref. Spotify) och att etablerade taxi-bolag inte kan undvika att ha en app som låter kunder ha en direkt relation med föraren och därigenom flytta lojaliteten från växeln till föraren (ref. Uber), kan inte tillverkande industri undvika att alliera sig med artificiell intelligens.

En digitaliserad tillverkande industri som nyttjar de senaste teknologiska landvinningarna som exempelvis AI och moln-baserade kognitiva system är nödvändig om vi ska säkerställa en konkurrenskraftig industri i Norden. Kognitiva fabriker med en AI-understödd tillverkningsprocess är idag redan en verklighet. Och inte bara i Kina…

Är du nyfiken på vad en kognitiv fabrik egentligen skulle kunna innebära? Välkommen till vår kognitiva värld!

Vill du prata om framtidens tillverkande industri är du mer än välkommen att höra av dig!

/Patrick Couch, IBM

 

P.s
Svårt att förstå fördelarna med AI? Watson rätar ut dina frågetecken på en enda förmiddag. Anmäl dig till spåret för Artificiell Intelligens på Watson Sweden Summit den 7 november på Epicenter i Stockholm, så ses vi där!

More AI stories

Perfekt storm i e-handelns ekosystem

Den svenska e-handeln har vuxit sakta men säkert med en knapp procentenhet per år under två decennier med digital teknik som den huvudsakliga möjliggöraren. I två tidigare inlägg har vi liknat handelns ekosystem vid en hage med raserade inträdesbarriärer och fyra djur: Kor: Traditionella fysiska butiksaktörer som servar hemmamarknaden Muterande kor: Kor som gradvis utvecklar […]

Läs mer

Fem år med THINK-bloggen – nu skickas pennan vidare

Sedan jag tog över som chefredaktör för den svenska THINK-bloggen på hösten år 2016, har jag och framförallt mina kollegor tillika THINK-bloggare skrivit och postat drygt 230 blogginlägg. Ämnena har varierat stort, med den gemensamma nämnaren att de alltid handlat om tankar, metoder och lösningar för att göra världen lite bättre. Viljan att beskriva svåra […]

Läs mer

Vi på IBM i Sverige: möt Fredrik Alpen

Det här är Fredrik Alpen, en kreativ IBM:are i Sverige med ett brinnande intresse för att förbättra kundupplevelser och hållbarhet. Fredriks konsultkarriär startade efter att han tagit en MBA i Nederländerna, då han blev management-konsult på PwC Consulting, som år 2002 slogs samman med IBM. Idag har Fredrik två roller på IBM Global Business services: […]

Läs mer