Molntjänster

Rätta vägen till molnet

Share this post:

Björn Käcke, IBM Cloud

Nästan dagligen påminns vi om hur snabbt allt rör sig mot molnet. Det är inget att förvåna sig över, eftersom molnet utgör grunden för den digitala transformation som alla företag måste omfamna för att hänga med i konkurrensen.

De nordiska länderna är kända för att ligga i den digitala frontlinjen och många skandinaviska företag har redan inlett resan mot molnet. Det är en utmanande resa! Vi vet inte ens vad som är slutmålet: Kommer all IT till sist hamna i ett offentligt moln? Kommer det att byggas privata moln? Eller både och? Hur länge kommer de äldre systemen att klara sig? Därför är de vägval ni gör viktiga för att inte låsa sig eller begränsa framtida möjligheter.

Frågorna är många

Utöver de strategiska IT-frågorna måste någon ta tag i alla de nya förordningarna som till exempel GDPR och det ökade hotet från cyberbrottsligheten. Många företag kommer också se ett behov för att förändra sin IT-struktur till de nya verksamhetsmodeller som utvecklas.

Till dig som är CIO

Som CIO har du en utsatt men också viktig uppgift. Det är du som ska se till att resan till molnet blir en lyckad resa för hela organisationen. Oavsett hur många okända och yttre faktorer som finns så kommer den som är CIO att ha det yttersta ansvaret. I slutänden handlar det bara om att skapa rätt plattform. En plattform som gör det möjligt för dig att utnyttja molnets nya element, API-ekonomi och mikrotjänster. Den ska kunna erbjuda skalbarhet, räckvidd och den säkerhet som krävs för att stödja företagets tillväxtstrategi. En plattform där integration blir en av nycklarna till framgång.

Vi på IBM har gjort en omfattande molnresa. Därefter har vi hjälpt många kunder skapa sin molnstrategi och utveckla den. Vi har en distinkt syn på molnet, baserad på konsekventa val och öppna teknologier. Detta gör det möjligt för alla kunder att välja den implementeringsmodell som är rätt för just dem, utan att binda sig till en specifik leverantör. Eftersom slutdestinationen kan förändras under resans gång anser vi att det är det bästa sättet att säkra en framgångsrik resa.

Häng med vår expert på moln och AI/kognitiv IT, min kollega Johan Westman, se videon nedan där han delar med sig av sina ingående erfarenheter från olika klientprojekt på molnet och hybrid-IT. Exempelvis när det  kommer till att:

  • Skapa rätt team
  • Skydda de investeringar som redan har gjorts
  • Börja smått och skapa förebilder
  • Välja rätt implementeringsmodell

Vi är rätt säkra på att du kommer tycka att det är sex väl investerade minuter.

Hur många moln behöver din verksamhet?

Visste du att företag använder just nu i genomsnitt 1,472 molntjänster? Läs mer om IBM Hybrid Cloud Infrastructure –  den optimala moln- och dataplattformen som kommer att skapa ett hållbart och säkert fundament för just din verksamhet.

/Björn Käcke
Country Manager, IBM Cloud, Sverige
Kontakta mig gärna på Linkedin

 

More Molntjänster stories

Perfekt storm i e-handelns ekosystem

Den svenska e-handeln har vuxit sakta men säkert med en knapp procentenhet per år under två decennier med digital teknik som den huvudsakliga möjliggöraren. I två tidigare inlägg har vi liknat handelns ekosystem vid en hage med raserade inträdesbarriärer och fyra djur: Kor: Traditionella fysiska butiksaktörer som servar hemmamarknaden Muterande kor: Kor som gradvis utvecklar […]

Läs mer

Fem år med THINK-bloggen – nu skickas pennan vidare

Sedan jag tog över som chefredaktör för den svenska THINK-bloggen på hösten år 2016, har jag och framförallt mina kollegor tillika THINK-bloggare skrivit och postat drygt 230 blogginlägg. Ämnena har varierat stort, med den gemensamma nämnaren att de alltid handlat om tankar, metoder och lösningar för att göra världen lite bättre. Viljan att beskriva svåra […]

Läs mer

Vi på IBM i Sverige: möt Fredrik Alpen

Det här är Fredrik Alpen, en kreativ IBM:are i Sverige med ett brinnande intresse för att förbättra kundupplevelser och hållbarhet. Fredriks konsultkarriär startade efter att han tagit en MBA i Nederländerna, då han blev management-konsult på PwC Consulting, som år 2002 slogs samman med IBM. Idag har Fredrik två roller på IBM Global Business services: […]

Läs mer