AI

McLuhan, är mediet fortfarande meddelandet?

Share this post:

I början av 60-talet myntade den kanadensiska filosofen och kommunikationsteoretikern Marshall McLuhan det numer klassiska uttrycket ”the medium is the message”.

Med detta uttryck ville McLuhan flytta fokus från innehållet som mediet förmedlar till själva mediet som sådant – mediet är meddelandet. Anledningen till att McLuhan betonade vikten av detta fokusskifte var att han ansåg att mediet i sig påverkar fundamentala aspekter av samhället i större utsträckning än dess innehåll. Uttryckt annorlunda: valet av kanal (medium) är mer avgörande än valet av budskap (innehåll). Ett tydligt exempel på detta är t.ex. hur ett medium som Twitter (med sin begränsning av antal tecken och sättet hashtags används), idag fundamentalt påverkar den politiska diskursen i USA. Se artikeln ”The American Idea in 140 Characters”.

I en mening går det att hålla med McLuhan. När vi hoppar mellan privata mejl, snapchat, papperstidningar, privata poddar och det stora utbudet av kanaler vi har tillgång till och nyttjar spelar mediet roll och påverkar hur vi uppfattar budskapen. Vi har exempelvis lärt oss tolka och bedöma den glassiga livsstilslycka som många ger uttryck för på Facebook och Instagram (som att de kanske inte ger hela bilden). Vi värderar också nyheter utifrån i vilken kanal de presenteras, där förtroendet är högt för exempelvis public service-medier (SOM-Institutets rapport 2016:24 ). Men, hur står sig McLuhans tes i ett alltmer digitalt medialt landskap som i sin tur är under transformering av artificiell intelligens?

Med hjälp av artificiell intelligens kommer vi att kunna tillgodogöra oss analyser av innehåll istället för innehållet själv. Det blir allt mer relevant i takt med att informationsmängderna ökar dramatiskt. Om du till exempel vill köpa en ny kamera till semester, kan det vara tidskrävande att söka och läsa mängder av recensioner och tester för att komma fram till den bästa produkten för just mig. Om jag istället använder mig av en dataanalys- eller AI-lösning, så kan den istället gå igenom och analysera all tillgänglig information i världen för att presentera det bästa tänkbara valet för just dig. I och med att tekniken avancerar och nu även kan analysera allt mer ostrukturerad data, som filmer, bilder, tal och ljud, får mediet en mer sekundär betydelse. Det är innebörden eller budskapet som kommer att bli det viktiga i en allt mer AI-tät värld.

Så, hur kan vi revidera McLuhans tes?
Möt mig gärna på MEG – Mediedagarna i Göteborg den 27-28 September , där kommer jag att diskutera AI:s påverkan på samhället och medier – och kanske även McLuhans tes.

/Patrick Couch, IBM

 

More AI stories

Design Thinking är en process för att ta sig framåt

Ideér kommer inte från ingenstans. Design Thinking är en process för att ta sig framåt, oavsett om man har  – eller inte har  – idéer. Från inga idéer till många idéer, och från många idéer till den ”rätta” idén. ”Design Thinking” har fått mycket uppmärksamhet de senaste tio åren eller så, men det är inget […]

Läs mer

The Hero Loop vann IBM:s Call for Code i Europa!

Vi är oerhört hedrade och så glada över att ha vunnit IBMs tävling ”Call for Code” i Europa med The Hero Loop! Här är min berättelse om hur allt startade och vad som hände längs vägen till vad som blev en europeisk förstaplats i den globala tävlingen. Det hela började tidigt i mars i år. […]

Läs mer

Mångfald och legobitar

“Pappa, upplevde du bronsåldern som en stor förändring?” frågade min yngsta dotter. Jag är inte riktigt så gammal, men jag har upplevt flera intressanta skiften i IT-världen, och den gryende kvantdator-eran tycker jag skiljer sig på ett spännande sätt. Kvinnor hade viktiga roller i tidig databehandling, men någonstans på vägen skaffade sig IT-branschen som helhet […]

Läs mer