Detaljhandel
Vad har VUCA med innovationströtthet, framtiden och handel att göra?
17/05/2017 | Skriven av: Gästbloggare
Categorized: Detaljhandel
Share this post:
Ordet ”innovationströtthet” har dykt upp flera gånger under den gångna våren, i såväl skrift som under flera informella lunchsamtal jag deltagit i.
Behovsbilden verkar glasklar för majoriteten – mer innovation behövs – men min observation är att många känner just en trötthet eller förlamning inför utmaningarna som samhället, branschen eller företaget just nu möter.
I saknad av bra svar på hur ledare och organisationer skall orka växa in i sin framtid har jag letat efter förklaringsmodeller. Jag fastnade för akronymen VUCA (som står för Volatility – Uncertainty – Complexity – Ambiguity). Detta begrepp har sitt ursprung i den militära världen och lanserades under 1990-talet med budskapet att världen från och med då övergick till en mer rörlig, global och osäker eller spännande fas.
I nyhetsflödesvärlden blir flexibilitet och scenarios viktigare
VUCA beskriver i korta ordalag en värld där valutor, priser, teknologi, politiska utspel, konsumenters värderingar osv rör sig i en mer dramatiskt takt än tidigare. Lite som det ser ut idag när man slår upp dagstidningen eller ser på nyhetsflödet. Enligt många insatta är just förmågan att hantera VUCA den avgörande faktorn för många organisationers fortsatta överlevnad.
För att hantera och förbereda sig för denna nya och mer föränderliga värld föreslås bland annat ”scenario planning” där organisationen mentalt förbereder sig och svetsas samman genom att detaljerat uppdatera möjliga framtida scenarier. Mycket forskning har gjorts på hur man leder på bästa vis i denna typ av miljö och för dig som vill fördjupa dig inom ämnet är Eric G Kail ett namn att lägga på minnet.
För att hantera en värld som är VUCA är det bland annat viktigt att:
- Fokusera all kommunikation på rätt och användbar information, ej rådata som mottagaren behöver analysera själv
- Kommunicera klart och koncist och undvika så kallade ”buzz words”
- Löpande inkludera in nya perspektiv från externa källor
- Inkludera flexibilitet i alla lösningar
- Sluta söka permanenta lösningar eftersom de snart har behov av att uppdateras ändå
Under våren har jag haft förmånen att delta på flera branschmässor och events. Det är alltid givande att få marknadens feedback och en känsla för temperaturen hos kunder, partners och konkurrenter. Under E commerce Sthlm 2017 fanns jag på plats för att beskriva hur IBM Watson och kognitiva lösningar driver innovation och starkare kundupplevelser genom nya typer av kundmöten – exempelvis i form av ”chat bots” och personliga virtuella assistenter.
Många är nyfikna på dessa nya möjligheter till smart kundinteraktion och här har vi bara så mått börjat se på var handeln tar vägen in i framtiden.
Nu kanske du undrar varför jag tar upp dessa två ämnen här på bloggen? Det är för att de hänger ihop!
Jag är övertygad om att världen och många marknader befinner sig i VUCA, och därmed är det extra viktigt att bygga in flexibilitet och öka manöverutrymmet i verksamheten. Den innovationströtthet jag noterat under våren verkar kunna härledas till lojalitet till gamla lösningar och partners.
Bota innovationströtthet med öppenhet och kreativitet
Leverantörer och partners av lösningar som bygger på föråldrad teknik eller omodern hantering verkar fortsatt ha mottagare i marknaden som attraheras av budskap som ”keep it simple” och ”back to basic”. Men jag undrar: är det verkligen 2017 när besökare på ett modernt e-handels-event möts av uppmaningen att konsumenter förväntas kommunicera med handeln på samma sätt som vi gjorde för 10 år sedan? Kom igen!
Plötsligt klarnar bilden och jag ser en enorm möjlighet i att skapa ett kollektivt förlösande av den innovationskraft som behövs för att möta ”the new era of retail”.
Genom öppna och tydliga gränssnitt eller APIer, öppna och säkra plattformar och kreativa kravställare som förstår sina kunders behov kommer vi att äntra motsatsen till en innovationstrött resa.
IBMs svar på mina funderingar om VUCA-världen kanske kan besvaras med de byggklossar som finns inom det vi samlat i vår IBM Bluemix-katalog. Här finns bland annat IBM Watson och kognitiva lösningar att testa och nyttja efter eget behov och dessutom har jag genom att öppna ett eget konto i Bluemix fått tillgång till en ny community som delar med sig på vägen.
Allt annat än ”back to basic” men fortsatt lojalt till filosofin ”keep it simple”.
Släpp kreativiteten loss – det är ju trots allt vår!
//Bengt Eliasson
Commerce expert
PS. Notera datum i kalendern: 9 – 11 oktober är det dags för Shoptalk och denna gång är det i Norden. Vi ses i Köpenhamn – eller så hörs vi före dess! DS.
Mer läsning:
- Intervju med mig i Dagens Handel “Självlärande teknik kan ta handlaren långt”
- Läs min presentation ”A new era of Retail?” från E commerce Stockholm
Perfekt storm i e-handelns ekosystem
Den svenska e-handeln har vuxit sakta men säkert med en knapp procentenhet per år under två decennier med digital teknik som den huvudsakliga möjliggöraren. I två tidigare inlägg har vi liknat handelns ekosystem vid en hage med raserade inträdesbarriärer och fyra djur: Kor: Traditionella fysiska butiksaktörer som servar hemmamarknaden Muterande kor: Kor som gradvis utvecklar […]
Fem år med THINK-bloggen – nu skickas pennan vidare
Sedan jag tog över som chefredaktör för den svenska THINK-bloggen på hösten år 2016, har jag och framförallt mina kollegor tillika THINK-bloggare skrivit och postat drygt 230 blogginlägg. Ämnena har varierat stort, med den gemensamma nämnaren att de alltid handlat om tankar, metoder och lösningar för att göra världen lite bättre. Viljan att beskriva svåra […]
Vi på IBM i Sverige: möt Fredrik Alpen
Det här är Fredrik Alpen, en kreativ IBM:are i Sverige med ett brinnande intresse för att förbättra kundupplevelser och hållbarhet. Fredriks konsultkarriär startade efter att han tagit en MBA i Nederländerna, då han blev management-konsult på PwC Consulting, som år 2002 slogs samman med IBM. Idag har Fredrik två roller på IBM Global Business services: […]