Internet Of Things

Dataprat och smarta hissar

Share this post:

Jag brinner ju för Internet of Things och vad det kan innebära för företag och organisationer i form av effektivitet, ökad kundservice och nya affärsmodeller. Och jag tar ofta och gärna tillfället i akt att sprida detta budskap, såsom nyligen i Ny Tekniks artikel ”Så ska IBM hjälpa företag bli smarta”, där jag också lyfter fram KONE som en av våra innovativa samarbetspartners.

Nu har KONE tagit hjälp av vår kognitiva teknik, Watson, och vår IoT-plattform för att göra sina hissar ännu mer uppkopplade, vilket leder till att KONE kan erbjuda sina kunder nya underhållstjänster. SvD har nyligen skrivit om projektet i sin artikel ”Den intelligenta hissen är här – vet själv när det är fullt”.

För att göra hissarna smartare och mer effektiva har KONE installerat flera sensorer som samlar in realtidsdata. Watson-tekniken används sedan för att analysera data som används för att besluta om åtgärder och som underlag för nya lösningar. Lösningen gör det möjligt för KONEs hissar att exempelvis läsa av om hissen är fylld med människor, eller om all golvyta är upptagen av bagage. Då kan hissen enklare avgöra om den kan ta fler passagerare eller om den ska åka ner och släppa av passagerare först. Med mer intelligens i hissarna kan resan bli effektivare, snabbare och onödiga stopp undviks. Stopp som tidigare orsakades av att det inte fanns plats för fler passagerare eller där den som tryckt på hissen givit upp och tagit trapporna. Genom att använda IBMs smarta teknik räknar KONE med att hissarna kan bli hela 20 procent mer effektiva. Konkret kan det innebära att det bara behövs fyra istället för fem hissar i en hög byggnad, något som är mycket positivt för fastighetsägaren.

KONE använder också IBMs Watson-teknik för att kunna skräddarsy nya underhållstjänster. Hissarna kommer i och med detta också att kunna berätta om och när de behöver byta ut någon del för att  förhindra onödiga driftstopp. Det innebär även att man kommer att kunna utföra förebyggande underhåll på ett kontrollerat sätt och på planerade tider, så att kostnaderna för hissägaren minskas och störningen för passagerarna blir minimal.

För att visualisera hur mycket data som faktiskt genereras i hisstrafik har vi på IBM med hjälp av Watson utvecklat KONE Talks, där data översatts till mänskligt tal, så du kan lyssna på verkliga samtal mellan hissar. Elektroniktidningen har skrivit bra om detta i sin artikel ”Finska hissar talar i Sverige”. Coolt och informativt, tycker jag.

/Pierre Sundgren, IBM

More Internet Of Things stories

Perfekt storm i e-handelns ekosystem

Den svenska e-handeln har vuxit sakta men säkert med en knapp procentenhet per år under två decennier med digital teknik som den huvudsakliga möjliggöraren. I två tidigare inlägg har vi liknat handelns ekosystem vid en hage med raserade inträdesbarriärer och fyra djur: Kor: Traditionella fysiska butiksaktörer som servar hemmamarknaden Muterande kor: Kor som gradvis utvecklar […]

Läs mer

Fem år med THINK-bloggen – nu skickas pennan vidare

Sedan jag tog över som chefredaktör för den svenska THINK-bloggen på hösten år 2016, har jag och framförallt mina kollegor tillika THINK-bloggare skrivit och postat drygt 230 blogginlägg. Ämnena har varierat stort, med den gemensamma nämnaren att de alltid handlat om tankar, metoder och lösningar för att göra världen lite bättre. Viljan att beskriva svåra […]

Läs mer

Vi på IBM i Sverige: möt Fredrik Alpen

Det här är Fredrik Alpen, en kreativ IBM:are i Sverige med ett brinnande intresse för att förbättra kundupplevelser och hållbarhet. Fredriks konsultkarriär startade efter att han tagit en MBA i Nederländerna, då han blev management-konsult på PwC Consulting, som år 2002 slogs samman med IBM. Idag har Fredrik två roller på IBM Global Business services: […]

Läs mer