IBM i Sverige

Tuffa miljömål och modiga ledare

Share this post:

Gott folk, samtidigt som vardagen rullar på med dagishämtning, jobb och dammsugning pågår en förändring av klimatet, lite som ett dovt muller i fjärran. Vi vill inte alltid höra det eller inse att vi alla bidrar till det, och att vi faktiskt KAN göra något åt det OM vi ändrar vårt beteende. Nu lämnar vi den privata sfären och ser det ur ett samhällsperspektiv istället, där våra arbetsivare är aktörer. Vad krävs för att företag ska ändra sina beteenden?

Parisavtalet slår fast att vi ska sträva efter att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader. I skrivande stund har drygt två tredjedelar av parterna ratificerat avtalet. Men mycket återstår. Ländernas frivilliga åtaganden räcker bara till 2,7 grader och i Sverige har endast vart fjärde storbolag åtagit sig att anta mål i linje med Parisavtalet. Hur blir klimat en del av affären och hur kan näringslivet bidra till att nå målet om 1,5 grader? Tydliga mål och modigt ledarskap tror jag är de två viktigaste faktorerna.

Hur gör IBM? När det gäller miljömål har vi ett brett miljöarbete som mäts med mängder av KPIer men dessa tre är de prioriterade:

  1. IBM ska globalt reducera CO2 utsläpp med 35% till år 2020 (från år 2005). Förra året hade vi uppnått en minskning med 28,7%.
  2. IBM ska upphandla minst 20% el från förnybara energikällor år 2020. (I Sverige förbrukar vi 100% el från förnybara energikällor men i många länder finns inte ens sådan el att tillgå. IBM finns i 170 länder.) Här är vi på god väg (16,2% förra året)
  3. Förbättra energihushållningen så att vår elförbrukning minskar med 3,5% varje år. Det här målet når vi varje år och oftast överträffas det. Förra året var vår minskning 6,3% och året dessförinnan 6,7%.

Vi vet att det här kommer ge effekt och kommer påverka vår möjlighet att nå Parisavtalets målsättning. Men räcker det? För att få till en kraftfull förändring behöver man agera sektorsvis. För snart 13 år sedan skapade vi och flera andra företag i vår bransch en industristandard – EICC – för att enas om miljömål och så småningom även andra hållbarhetsmål. Nu är över 100 företag anslutna. Det är den här typen av initiativ som verkligen kan göra en skillnad, när vi gemensamt utmanar varandra med tuffa mål, som är offentliga och synliga för alla. IBM_CRR_Environment_2000x650

Nyligen mottog IBM återigen utmärkelsen 2017 Climate Leadership Award med motiveringen att vi är en av branschens tidigaste och mest tydliga ledare i frågan om klimatförändringar, och vi har visat ledarskap genom våra affärsinitiativ, vår målsättning, resultat och inte minst i vårt arbete med leverantörer. Tack vare det starka stöd IBMs ledning ger har det varit möjligt att sätta höga miljömässiga mål för vår verksamhet, produkter och tjänster.

Tack alla ni som är våra leverantörer, partners och medarbetare – det är vi tillsammans som gör skillnad.

”It’s good business and the right thing to do for humanity.” –Wayne Balta is IBM’s Vice President for Corporate Environmental Affairs and Product Safety.

/Susanna Salwén, CSR-expert på IBM i Norden

More stories

Fem år med THINK-bloggen – nu skickas pennan vidare

Sedan jag tog över som chefredaktör för den svenska THINK-bloggen på hösten år 2016, har jag och framförallt mina kollegor tillika THINK-bloggare skrivit och postat drygt 230 blogginlägg. Ämnena har varierat stort, med den gemensamma nämnaren att de alltid handlat om tankar, metoder och lösningar för att göra världen lite bättre. Viljan att beskriva svåra […]

Läs mer

Vi på IBM i Sverige: möt Fredrik Alpen

Det här är Fredrik Alpen, en kreativ IBM:are i Sverige med ett brinnande intresse för att förbättra kundupplevelser och hållbarhet. Fredriks konsultkarriär startade efter att han tagit en MBA i Nederländerna, då han blev management-konsult på PwC Consulting, som år 2002 slogs samman med IBM. Idag har Fredrik två roller på IBM Global Business services: […]

Läs mer

Vi på IBM i Sverige: säg hej till Isabella Holmberg

Säg hej till Isabella Holmberg, Storage partner på IBM i Kista! Efter att ha tagit examen vid Luleå  Tekniska Universitet, och efter en ögon-öppnande studieresa med besök på flera tech-bolag i Asien, visste Isabella att hon ville arbeta på ett företag som ligger i framkant vad gäller teknisk innovation. Denna ledstjärna förde henne till IBM, […]

Läs mer