Detaljhandel

Gränslöst på NRF Big Show 2017

Share this post:

31988084940_0ea21e89b1_z

Sir Richard Branson, Founder, Virgin Group, and Kip Tindell, Chairman, National Retail Federation, at Retail’s NRF BIG Show 2017.

Ett nytt år inom nordisk handel är igångsatt och nära 200 deltagare från Norden har precis återhämtat sig från det bullriga, massiva och vidsträckta NRF Big Show i New York. Kanske var du där, eller kanske har du planer på att delta nästa år? Oavsett vilket är det en bra idé att ta del av vad som sades på NRF gällande det som rör er egen innovationsagenda. Här på NRF-webben serveras ett bra samlat grepp av intervjuer, key-notes och presentationer.

I min förra bloggpost ”På NRF Big Show sprängs gränsen för det möjliga” lovade jag att återkomma med mina intryck från Big Show – så; här kommer de. De faller in i fem områden som trängde genom bruset under mässan:

  1. Allt färre talar om e-handel och omni-kanal-handel.

    Dessa begrepp har istället gått upp i begreppet ”Commerce”. Allt från rapporter och statistik till lösningsförslag visar på att majoriteten av aktörerna i dagens internationella handel passerat punkten där man prioriterar kanaler eller segment, man behöver vara ”always on” där konsumenten vill. Commerce är helt enkelt vägen framåt till marknaden och det är konsumenten som avgör hur hen vill bli kontaktad, samt hur och när. Kognitiva lösningar gör det möjligt att få detta både relevant och fungerande i en alltmer komplex mängd av data och kundpreferenser.

  2. Blockchain är här för att stanna.

    Vad internet gjort med kommunikation kommer blockkedjor att göra med transaktioner. Jag fick ett tydligt kvitto på att blockchain är här för att stanna under demonstrationen av Walmarts projekt som handlar om att digitalt spåra hur fläskkött hanteras på den kinesiska marknaden, läs mer om det i artikeln Fortune: ”Walmart and IBM Are Partnering to Put Chinese Pork on a Blockchain”. Många av våra nordiska handelsaktörer intresserade sig för det här ämnet och jag är övertygad om att vi kommer se mer här framöver.

  3. Den uppkopplade butiken blir verklighet.

    Tidigare år har diskussionerna handlat om hur  konsumenter skall nås i sina hem, på jobbet eller på väg någonstans. Nu är samtalsämnet istället en ny arena för såväl konsumenter och butiksanställda – nämligen den uppkopplade butiken. Utrullning av bra uppkoppling i butiksnätet i kombination med pålitliga och kostnadseffektiva sensorer som skapar ett ”sakernas internet” (eller Internet of Things). Det är en möjlighet som är här för att nyttjas. Butiker som är mer energismarta, engagerande och säkra är något vi kommer dra nytta av framgent. Inte minst som undersökningar pekar på att den yngre generationen – kallad ”digital natives” eller generation Z – fortsätter handla i fysiska butiker men med kraftiga digitala inslag under köpresan. Även här gör kognitiva lösningar det möjligt att få helheten att bli både relevant och fungerande i en alltmer komplex mängd av data och kunders preferenser.

  4. Tal-till-text och vice versa förstärker kundupplevelsen.

    I vår vardags ständiga kamp med diverse digitala enheter kommer lösningar som underlättar själva ”mötet” med den digitala världen. På NRF Big show fanns flera exempel på hur enkelt det är och kan vara att beställa en vara. Min personliga favorit var ”Easy button” från Staples. Vi kommer att se mycket mer av detta framöver.

  5. Lanseringen av RISE Up för att säkra kompetens i branschen framgent.

    NRF Foundation lanserade under årets Big Show ett intressant initiativ med syftet att attrahera och utveckla kompetens inom modern handel. Ta en titt på innehållet i programförklaringen för RISE Up och ta efter så fort som möjligt vettja! Det är det jag hoppas Svensk Handel redan gör eller initierar under 2017.

Under våren kommer jag och många i mitt nätverk dyka djupare i de här ämnena här hemma i Sverige. Kanske ses vi redan den 3 februari på IBM i Kista när fokus är Internet of Things?

Inbjudan IoT frukostseminarie Feb 3
Anmäl dig till frukostseminariet

Jag är nyfiken på att höra vad du tycker om ämnena ovan – vi hörs!

/Bengt Eliasson

Commerce expert

 

Läs fler summeringar av NRF:

NRF_60x40 Photo by National Retail Federation on Flickr. All rights reserved.

More Detaljhandel stories

Perfekt storm i e-handelns ekosystem

Den svenska e-handeln har vuxit sakta men säkert med en knapp procentenhet per år under två decennier med digital teknik som den huvudsakliga möjliggöraren. I två tidigare inlägg har vi liknat handelns ekosystem vid en hage med raserade inträdesbarriärer och fyra djur: Kor: Traditionella fysiska butiksaktörer som servar hemmamarknaden Muterande kor: Kor som gradvis utvecklar […]

Läs mer

Fem år med THINK-bloggen – nu skickas pennan vidare

Sedan jag tog över som chefredaktör för den svenska THINK-bloggen på hösten år 2016, har jag och framförallt mina kollegor tillika THINK-bloggare skrivit och postat drygt 230 blogginlägg. Ämnena har varierat stort, med den gemensamma nämnaren att de alltid handlat om tankar, metoder och lösningar för att göra världen lite bättre. Viljan att beskriva svåra […]

Läs mer

Vi på IBM i Sverige: möt Fredrik Alpen

Det här är Fredrik Alpen, en kreativ IBM:are i Sverige med ett brinnande intresse för att förbättra kundupplevelser och hållbarhet. Fredriks konsultkarriär startade efter att han tagit en MBA i Nederländerna, då han blev management-konsult på PwC Consulting, som år 2002 slogs samman med IBM. Idag har Fredrik två roller på IBM Global Business services: […]

Läs mer