AI
Året som gick, snubblade, stod på näsan, men ändå tog några poäng
21/12/2016 | Skriven av: Mikael Haglund
Categorized: AI | Kognitiva lösningar
Share this post:
För många har 2016 varit ett tufft år, fullt av besvikelser. Inte ens de som fått som de velat är riktigt nöjda. Alla verkar mer eller mindre arga och frustrerade och fokuserade på allt som inte blev som just de ville. Men är det hela historien?
På konferensen World of Watson pratade Thomas Friedman om hur vi efterhand kan se hur viktigt året 2007 var. iPhone kom ut 2007, Facebook kom ut från skolor och in i den globala världen, Twitter, Hadoop, GitHub, Android, AirBnB kom då, Google köpte YouTube, kostnaden för att sekvensiera en människas genom började falla dramatiskt, molnet tog fart, för en konsument sjönk kostnaden för data kraftigt och kapaciteten ökade, IBM började bygga Watson, o s v. Thomas Friedman hävdar att 2007 antagligen var det viktigaste enskilda teknikåret sedan Gutenberg uppfann tryckpressen. Men vi missade detta, för sedan kom 2008, och de kriser som kom dränkte allt annat.
Risken är att vi på samma sätt bara ser det vi upplever som elände under 2016. Hjältar inom musik och teater som lämnade oss för tidigt, politiska val som drog upp de värsta sidorna av mänskligheten ur bottenslammet, krigets fasor i Syrien och andra – i sig överskuggade – konflikter. Och i Sverige, ett samhälle som brottas med flyktingströmmarnas konsekvenser.
Teknikåret 2016 är kanske inget 2007, men låt oss se om det hände något som kan vara intressant att komma ihåg, och som kanske kommer att påverka oss framöver?
Kognitiv affärsverksamhet och robotar
Ett av årets teman är robotar. IBM har på flera olika sätt stoppat in Watson i robotar, från sofistikerade robotar som Pepper, till sådana man kan bygga själv med billiga komponenter som TJ Bot.
I samarbete med hotellkedjan Hilton och WaybBlazer görs försök med Connie, en robot som concierge.
Tillsammans lär vi oss hur en robot kan fungera som gränssnitt för interaktion, och som hjälpreda för hotellgäster och turister på ett effektivt, naturligt, och ständigt lärande sätt – även utanför Japan, där robotar i hotell funnits ett tag. Robotar kommer finnas även i flygande form, och kan då t ex hjälpa lantbrukare minska besprutningen av sina grödor.
En av de gulligaste robotarna är inte en bot, utan en buss. Local Motors har på rekordtid utvecklat en liten autonom, eldriven, delvis 3D-printad buss som heter Olli. Den är kanske inte redo för Carpool Karaoke ännu, men Gunnar Johansson har bloggat om vilken betydelse den kan komma att ha.
Watson fortsätter växa inom hälso- och sjukvård, och i år räddades en japansk kvinna till livet när Watson hjälpte att ställa en diagnos, som läkarna dittills gått bet på. Torbjörn Hägglöf har bloggat mer om kognitiva system inom hälso- och sjukvård. Watson håller på att lära sig att skilja mellan godartade fläckar och melanom och det sker saker på andra områden än i kampen mot cancer, t ex inom behandling av diabetes och gällande användande av bildanalys för t ex hjärt- och kärlsjukdomar .
Men även om vi lyckas hålla oss relativt friska, så blir vi alla äldre, och även då kan kognitiva system som Watson vara till nytta.
En stor miljöbov är som min kollega Christina Claughton-Wallin påpekar att vi slänger alldeles för mycket mat, bland annat sådan som blivit osäljbar för att den är för nära sin sista förbrukningsdag. Att laga mat när man inte kan välja sina råvaror ställer extra höga krav på kreativitet, och för att utforska detta och höja uppmärksamheten på problemet ställde teamet Sopköket+Watson upp i en tävling mot svenska topp-kockar under ”Smaka på Stockholm”.
Mat är inte det enda området där Watson använts för att stärka mänsklig kreativitet. Under 2016 har Watson använts för att skapa en trailer till filmen Morgan, och av musikskaparen Alex Da Kid för att inspireras till att skapa ny musik.
Watson dyker också upp inom motion och sport, bland annat genom samarbetet med Under Armour som riktar sin tjänst till alla, motionärer såväl som elitidrottare, men också i jakt på tiondels sekunder för den yppersta eliten som USA:s damlandslag i Velodromcykling. Men om Watson blir för kaxig i sin tränarroll, är Serena Williams där och tar ner honom (?) på jorden…
Det är ett bra år, om man i sin årskrönika kan ha med kattungar, bäbisar eller hundvalpar. Här berättas en fantastisk historia om hur Watson använts för att försöka förutsäga vilka hundar som blir bra ledarhundar för synskadade, genom att analysera ostrukturerat data framtaget för användande av människor, som t ex anteckningar om hundens lydnad och disciplin när den går i koppel. Storyn finns också berättad ur valpens perspektiv (!) nedan.
Att Watson inte är reserverad för högprestigeprojekt visade också lite mer lekfulla användningar som hjälp med Pokemon Go och ett konversationsgränssnitt för sajten donotpay.co.uk som hjälper folk att få betalt för flygförseningar och att undvika betala felaktiga parkeringsböter.
2016 är också året då många fler börjar inse den potentiellt omstörtande kvalitén hos blockkedjetekniken. Mycket händer, och projektet hyperledger.org växer så det knakar. Här berättar Pål Krogdahl om IBMs syn på blockkedjan.
De oväntade datorernas intåg
Kvantdatorer blev åter igen ett hett ämne under 2016, och detta trots att själva datorn är kyld så att den är kallare än yttre rymden. I maj gjorde IBM Research kvantdatorer tillgängliga via molnet. Förutom att knäcka krypton (som är det användningsområde som alltid kommer upp), är tänkta tidiga användningsområden att förstå komplexa molekyler, och att kunna skapa nya mediciner.
Kvantdatorer i molnet var överraskande. Men i år var också året då IBM på allvar går över till Apple Mac, och den ansvarige Fletcher Previn berättar här varför.
Labb-chippet såg också dagens ljus 2016
IBM:s forskningsavdelning har tagit fram en stark men nedbrytbar plast, ett lab-på-ett-chip, passerat en milstolpe i utvecklingen av Phase Change Memory med mera, och jag rekommenderar en titt på vår webb.
2016 var ett osäkert år
Ett moln som det är svårt att hitta en guldkant på är det som kallas IT-säkerhet. Intrången är många, pengarna stora, och konsekvenserna av vissa emejlskandaler fortfarande svåra att överskåda. Vi på IBM fortsätter dock att prioritera området högt, och det finns flera bloggposter från året på temat säkerhet i denna blogg.
Håll ut – det finns hopp!
Jag vill inte förringa allt det allvarliga som skett i världen 2016, men det finns redan så många andra som påpekar eländet. Jag hoppas att några av mina exempel gav lite hopp inför 2017. Och räcker inte detta för att dämpa 2016-depressionen, så kanske denna samling positiva nyheter hjälper lite.
För, som de säger i visan: ”Det är mörkt nu, men det blir ljusare igen”
God Jul, Glad Helg och Gott slut på 2016!
/Mikael
Chief Technologist
Ett holistiskt perspektiv gjorde Region Blekinge till en effektivare organisation
Som många andra organisationer hade Region Blekinge en mängd olika IT-system och applikationer. Teamet som ansvarade för IT-infrastrukturen hade stora utmaningar med övervakning av systemen. Övervakningslösningar hade implementerats för varje enskilt system, men det fanns ingen överblick över hela IT-miljön. Dessutom saknades en integration mellan verktygen som användes, vilket ledde till dubbelarbete och längre ledtider […]
Två hundraåringar spekulerar – kommer AI att ta våra jobb?
När IBM nyligen blev inbjudna att hålla en traditionsenlig gästföreläsning på Stockholms Handelshögskola och kursen ”Humans vs. Algorithms: Judgment, Prediction and Nudges” var det AI & etik som stod på schemat, med extra fokus på interaktiva assistenter. Som du kanske anar saknades det hundraåringar både framför och bakom katedern denna dag. Dock fanns det gott […]
Lära för (arbets)livet – AI med New Minds
“Om du vill ge någon en bott, lär upp den först. Men om du vill ge någon en bott för livet, så lär denna någon hur man lär upp botten.” En av de trender som vi tror kommer fortsätta är att saker omkring oss blir mer och mer intelligenta. Vi kommer allt oftare stöta på […]