CSR

Var e brudarna?

Share this post:

Hur får vi fler tjejer att få upp ögonen för teknik? Häromdagen åt jag lunch med en grupp kvinnliga studenter från Kungliga Tekniska Högskolan och Stockholms Universitet. ”När jag gick på gymnasiet så var det först när jag träffade unga kvinnliga ingenjörer som jag kunde tänka mig att välja en sån utbildning,” berättade en av dem för mig. Behovet av förebilder är stort. Vi pratade om att de där mötena – när ett företag besökte ens skola, eller när man träffade en person man gillade på en arbetsmarknadsmässa till exempel – finns med en rätt länge. Man minns de intrycken också när det blir dags att välja arbetsgivare.

IBM VD Ginni Rometty

Ginni Rometty, IBM CEO på 2016 Grace Hopper Conference – världens största sammankomst för kvinnliga tekniker, hölls i Houston, Texas.

Häromdagen träffade vår VD Ginni Rometty en stor grupp unga kvinnor och delade med sig av några av sina lärdomar, som kan sammanfattas i att våga tänka stort och inte begränsa sig: ”You never let someone define who you are. Only you define who you are.” Romettys budskap var också att det ibland kan vara tufft att vara kvinna i en mansdominerad värld. Man kan lätt bli förminskad.

Vi behöver arbetsplatser sammansatta med individer som representerar olika perspektiv, dvs vi behöver mångfald. Det låter självklart ur ett rättviseperspektiv – och det ÄR det. Dessutom vill vi ju spegla vår omvärld och våra kunder. Ytterligare en aspekt är att studie efter studie visar att företag där mångfalden är hög är mer lönsamma och mer innovativa. Det finns alltså många skäl till att locka fler kvinnor till en tekniktyngd bransch (och män till kvinnodominerade branscher).

Men hur ska man göra då? Jag tror det enkla svaret är att sluta prata och börja göra. Man kan alltid börja smått. Eftersom vår identitet och respekt för varandra skapas tidigt så är insatser för unga viktiga. Skapa förebilder, visa upp möjligheterna för tjejer, få dem att våga testa och föreställa sig själva i en ny roll där de får axla ett ansvar, nå längre och kunna lyckas.

Nyligen tog vi på IBM fram ett material som kan användas i skolan för att belysa allas lika värde, respekt för varandra och för sig själv, vilket är en förutsättning för jämlikhet. (Använd det gärna – det finns tillgängligt för alla!) Vi träffar också mängder av elever för att titta på och testa teknik. Det vet vi att både elever och lärare uppskattar. Vi driver mentorsprogram för högstadietjejer och pratar om att ibland behöver man utmana sig själv för att växa. En annan av Ginni Rometty’s lärdomar är nämligen: “I learned growth and comfort never coexist. It is true for people, for countries, for companies.” En annan bra effekt av att arrangera den här typen av aktiviteter är att även vi IBM-volontärer som genomför dem utvecklas, och får upp ögonen för värdet av mångfald.

collage5ed5

Vi kanske inte löser hela utmaningen med att skapa en 50%-ig balans mellan män och kvinnor i branschen, men om vi bara lyckas få några fler tjejer att bli inspirerade så har vi kommit en bit på väg. Då har vi planterat en tanke om att det möjligt.

Vad tycker du att vi ska göra för att få fler kvinnor att vilja bli ingenjörer?

/Susanna Salwén

Följ mig gärna på: Twitter logoTwitter @SalwenSalwen och LinkedIn logo LinkedIn

Samlade länkar:

More stories

Fem år med THINK-bloggen – nu skickas pennan vidare

Sedan jag tog över som chefredaktör för den svenska THINK-bloggen på hösten år 2016, har jag och framförallt mina kollegor tillika THINK-bloggare skrivit och postat drygt 230 blogginlägg. Ämnena har varierat stort, med den gemensamma nämnaren att de alltid handlat om tankar, metoder och lösningar för att göra världen lite bättre. Viljan att beskriva svåra […]

Läs mer

Vi på IBM i Sverige: möt Fredrik Alpen

Det här är Fredrik Alpen, en kreativ IBM:are i Sverige med ett brinnande intresse för att förbättra kundupplevelser och hållbarhet. Fredriks konsultkarriär startade efter att han tagit en MBA i Nederländerna, då han blev management-konsult på PwC Consulting, som år 2002 slogs samman med IBM. Idag har Fredrik två roller på IBM Global Business services: […]

Läs mer

Vi på IBM i Sverige: säg hej till Isabella Holmberg

Säg hej till Isabella Holmberg, Storage partner på IBM i Kista! Efter att ha tagit examen vid Luleå  Tekniska Universitet, och efter en ögon-öppnande studieresa med besök på flera tech-bolag i Asien, visste Isabella att hon ville arbeta på ett företag som ligger i framkant vad gäller teknisk innovation. Denna ledstjärna förde henne till IBM, […]

Läs mer