Molntjänster
Säg adjö till seg överföring av tunga filer
19/01/2016 | Skriven av: Gästbloggare
Categorized: Molntjänster
Share this post:
Om att flytta stora datamängder till och från molnet med Aspera
Förlitar du dig på FTP-servrar eller snigelpost för att flytta riktigt stora datamängder på jobbet? Privat är vi numera vana vid höga hastigheter när det gäller filöverföring; vi streamar HD-film eller delar videos från semestern via molntjänster som DropBox och Google Drive – lösningar som funkar oavsett vilken enhet eller plattform du använder.
Varför ser det då så annorlunda ut i yrkeslivet?
Behovet ökar
Jag möter många företag som helt i onödan har vant sig vid usla överföringshastigheter, filer som står och tuggar över natten och datamängder så stora att de måste skickas via post eller bud. Traditionellt sett har det här främst gällt företag inom mediabranschen, men nu måste allt fler företag kunna överföra tung, affärskritisk information både snabbt och säkert. Det kan handla om data som tidigare funnits inhouse och som ska flyttas till molnet, omfattande rapporter som snabbt ska delas med lokalkontoren eller jättelika filer som bollas mellan olika utvecklingsteam.
Aspera på svenska marknaden
För mig som arbetar med datatillgänglighet, känns det riktigt bra att vi, förutom att säkra data genom backup, lagring och återläsning, nu också kan se till att stora datamängder snabbt görs tillgängliga över stora avstånd. Vi har precis hjälpt den första svenska kunden att öka hastigheten för filöverföringen tvärs över Atlanten rejält. Lösningarna från Aspera, ett företag som numera ingår i IBM-sfären, är ännu relativt okända i Sverige trots att de används av riktigt stora drakar för effektivare dataöverföring via molnet;
- Netflix använder Aspera för att förse 23 miljoner kunder med film och TV-program, hantera 200 globala partners som behöver ladda upp material och för att kunna strömma innehåll till över 700 olika slags enheter.
- BGI, världens största forskningsinstitut inom genomik (studiet av arvsmassa), använder Aspera för att transportera enorma mängder data till partners och kunder i forskningsprojekten.
- iTunes använder Aspera för att låta innehållsleverantörer ladda upp nya avsnitt, sport och nyheter på servrarna.
- Universal Pictures, ett av världens största filmbolag, använder Aspera för att hantera efterbearbetningen av filmerna, då stora mediefiler skickas fram och tillbaka fler gånger om dagen mellan de globala teamen.
Hur funkar Aspera?
Fördelarna är svårslagna: med Aspera kan du plötsligt flytta data upp till 1 000 gånger snabbare, oberoende av filstorlek, avstånd och plattform. Kärnan är FASP-tekniken, och lite förenklat kan man säga att Aspera rätar ut vägen, får dig att åka fortare i ditt befintliga nätverk och utnyttjar dess maximala hastighet – utan nya nätverksinvesteringar. Ju mer data och ju längre de flyttas, desto större blir effekten. Aspera har en räknesnurra där du själv kan testa hur mycket snabbare det kan gå vid olika typer av dataöverföring. Prova, jag tror att du kommer att bli förvånad!
/Christian Svensson
Kontakta mig gärna via LinkedIn
Relaterade länkar
Cristie Nordic, en IBM Premier Business Partner
Mer om Aspera på IBM’s webb
Framtidens energisamhälle är redan här!
Dagens överflöd och acceleration av ny teknik möter klimatets panikbromsande kamp mot klockan. Det är i denna dystopiska korsning som vi hittar såväl förtvivlan, ignorans som domedagsprofetior. Men i denna korsning möter världens viktigaste problem också hopp, innovation och god energi. Det är inte motsatta poler eller från varsin kortsida, skrikandes på varandra, som vi […]
Samma lika, fast olika
Visst, en årskrönika för 2020 kommer att innehålla virus, men jag lovar att där finns kvantdatorer, etik, hårda bud och hårdvara också. Ett år som inget annat, men ändå… I min förra årskrönika klassade jag 2019 som ett år av vidareutveckling och mognad för blockchain, resan till molnet samt automatisering och AI. Under 2020 har […]
Härom dagen undrade en kollega på halvt allvar: Är cloud-plattformarna en ny sorts ransomware?
Jag har jobbat med IT sedan mitten av 80-talet, och hela tiden med att driva på förändring mot nya typer av lösningar och teknik. Fördelen med att ha varit med länge – och också en källa till frustration – är att man kan se mönster i anammandet av den nya tekniken. Ett positivt mönster är […]