Molntjänster
En framtidsspaning i Fädrens spår
05/02/2015 | Skriven av: Gästbloggare
Categorized: Molntjänster
Share this post:
”Om någon hade frågat honom var han skulle ha velat vara just nu, hade han troligen sagt att han ville ligga på stranden med minst femtio vackra kvinnor och en liten stab av experter som oupphörligt jobbade fram nya idéer om hur de skulle kunna göra det trevligt för honom. Därutöver skulle han kanske kunna göra något begeistrat tillägg med avseende på mat..”(Citat: hämtat från Liftarens guide till galaxen av Douglas Adams.)
Nu kommer många av er att tro jag är helt besatt av Vasaloppet och det måste jag nog erkänna att jag kanske är, en smula i alla fall. Jag blir faktiskt påmind om den här fantastiska organisationen i stort sett dagligen så konstigt är det inte egentligen.
Senast häromdagen tittade jag på den här filmen:
Jag blev så inspirerad och slogs än en gång av hur världen (ja och naturligtvis Vasaloppet) förändras med hjälp av molnet, hur tillgången till molntjänster förbättrar i det här fallet både för Vasaloppets organisation och åkare men också för miljön. Så underbart ordnat!
När jag såg filmen gav sig så klart fantasin iväg på utflykt och jag började fundera över vad molnteknologin kan komma att göra för Vasaloppet och dess åkare i framtiden. Här kommer några av tankarna men observera att de är framtänkta (framtänkta fanns nog inte som ord men nu gör det det!) en vanlig måndagsförmiddag i februari, på kontoret men utan sällskap så idéerna är helt ocensurerade.
- Tänk när skidorna står i ständig kommunikation med vallningsbodar och annan service bredvid spåret. Skidorna berättar om snötemperatur, status på vallan samt hur åkaren trycker på olika punkter. Den informationen blandas med fakta om snötemperatur, väderleksutsikter och statusdata om åkaren. Beräkningar görs och ett meddelande går ut till åkaren om att det är dags för ny valla, vallaboden får meddelande om åkarens identitet och typ av valla som ska läggas på.
- Tänk när dina hälsofakta kan samlas under hela loppet, analyseras och du får exakta förslag på när du ska ta nästa mugg blåbärssoppa, bulle, vatten eller annat. Det du äter och dricker kommunicerar tillbaka med fakta om hur mycket du faktiskt fick i dig för att kunna ingå i nästa beräkning. Förutom åkarens förbättrade ork och hushållning av resurserna kan data samlas in och analyseras i olika syften både för idrottarens prestanda men också medicinsk forskning. En sidvinst kommer att vara receptet på blåbärssoppa som kommer att individanpassas och förändras.
- Tänk när alla åkare har tusentals kameror på sig överallt i utrustning och kläderna. Kamerorna kommer att filma allt under åkningen miljontals och åter miljontals bilder kommer att skapas, sorteras och redigeras till filmer om just dig och ditt lopp. Filmerna och bilderna kan du sedan använda för att förbättra din teknik eller helt enkelt njuta över hur bra du är.
Du får gärna sucka över mina exempel och kanske tycka de är en smula oseriösa eller så, men tanken är att visa hur tillgången till molnbaserade resurser kan göra att vi nu kan ta hand om och analysera enorma datamängder på ett sätt som faktiskt mer eller mindre har varit omöjligt förut. Det är det som är den enorma skillnaden!
Så på med fantasihatten och börja fundera över vad dina kunder eller användare skulle kunna behöva eller till och med drömma om, omsätt det sedan i praktisk handling och fundera över nästa ide’. Självklart finns det massor av hjälp att få från oss på IBM men det vet jag ju att du redan vet. Bara hör av dig så ses vi snart!
Monica Claesson Executive Consultant, Cloud IBM
Framtidens energisamhälle är redan här!
Dagens överflöd och acceleration av ny teknik möter klimatets panikbromsande kamp mot klockan. Det är i denna dystopiska korsning som vi hittar såväl förtvivlan, ignorans som domedagsprofetior. Men i denna korsning möter världens viktigaste problem också hopp, innovation och god energi. Det är inte motsatta poler eller från varsin kortsida, skrikandes på varandra, som vi […]
Samma lika, fast olika
Visst, en årskrönika för 2020 kommer att innehålla virus, men jag lovar att där finns kvantdatorer, etik, hårda bud och hårdvara också. Ett år som inget annat, men ändå… I min förra årskrönika klassade jag 2019 som ett år av vidareutveckling och mognad för blockchain, resan till molnet samt automatisering och AI. Under 2020 har […]
Härom dagen undrade en kollega på halvt allvar: Är cloud-plattformarna en ny sorts ransomware?
Jag har jobbat med IT sedan mitten av 80-talet, och hela tiden med att driva på förändring mot nya typer av lösningar och teknik. Fördelen med att ha varit med länge – och också en källa till frustration – är att man kan se mönster i anammandet av den nya tekniken. Ett positivt mönster är […]