Molntjänster
Vad skulle jag vara på banken med mer moln
10/01/2014 | Skriven av: Monica Claeson
Categorized: Molntjänster
Share this post:
”Han såg Stilla Havets långa tunga vågor komma rullande in över sanden, och han väntade och väntade på det ingenting som han visste skulle hända. Och när tiden var inne för det som inte skulle hända, hände det mycket riktigt inte heller, och så förgick en kväll och solen sjönk bakom havets långa horisont, och dagen var slut.”
Citat: Liftarens guide till galaxen av Douglas Adams
I början av min karriär jobbade jag på IT-avdelningen på en bank. Jag var del av det team som skötte driften av IT-systemet. Svenska banker har länge legat långt framme inom IT-utveckling, och gör det än idag, men det finns också mycket som är precis som det var på min tid.
Vi på driften förfogade över stora mängder hårdvara. När jag tittar tillbaka så ser jag att det fanns så mycket arbete som vi gjorde som idag faktiskt är helt onödigt. Och så mycket bök och stök som hade kunnat undvikas om vi inte hade haft en så stark förkärlek för att äga plåt. Javisst vet jag att det var enda sättet på den tiden men jag kan inte låta bli att tänka på vilka fördelar vi skulle kunna haft om vi hade haft tillgång till, tja, SoftLayer (som ni vet, jag älskar verkligen SoftLayer!).
Vi hade på nolltid kunnat erbjuda en utvecklingsplattform för att snabbt få igång nya tjänster. Vi hade kunnat få omedelbar tillgång till testmiljöer, för att kunna testa och utveckla parallellt, så att vi fick en kortare time-to-market. Och vi hade kunnat anpassa och lansera tjänster och systemstöd för nya marknader. Det hade varit väldigt roligt att jobba på en avdelning som verkligen kunde möjliggöra och främja utvecklingen av nästa generations banktjänster och som hade kunnat bidra till att min arbetsgivare skulle kunna växa på ett hälsosamt sätt. Dessutom skulle jag ha haft ett mycket roligare jobb.
Jag trivdes på jobbet, det gjorde jag. Så här många år senare är det kul att fantisera om vad jag hade gjort idag om jag hade stannat i banken och fortsatt med drift. Om vi hade haft mer tillgång till molnmiljöer, så hade troligtvis inte mitt jobb på banken funnits kvar, åtminstone inte på samma sätt. Men, jag tror att jag då hade kunnat jobba med förbättringar, optimeringar och att hjälpa verksamheten utvecklas och växa. Det hade varit fantastiskt stimulerande för mig – Jag och mina kollegor hade med största sannolikhet jobbat i nya och förändrade roller med andra utmanande arbetsuppgifter.
Nu vet jag att det finns flera (nej kanske bara några?) av mina före detta kollegor på banken som säger: – Nähe, det går inte att flytta till molnet. Vi behöver veta var datan är.
– Ja, men det är ju precis det man får med SoftLayer. Där kan vilken kund som helst få tillgång till en eller flera helt dedikerade servrar, men i molnet. Det betyder att du vet exakt var din data är ner på varje enskild bit, hela tiden!!! Det har jag inte sett att någon annan molntjänst faktiskt kan erbjuda. (Ja, I Love SoftLayer!)
Jag tror att IT-avdelningen med en infrastruktur delvis i molnet, skulle kunna vara en IT-avdelning som inte är bromskloss utan en möjliggörare. Och det tycker jag är en bra IT-avdelning!
Cloud Advisor
Framtidens energisamhälle är redan här!
Dagens överflöd och acceleration av ny teknik möter klimatets panikbromsande kamp mot klockan. Det är i denna dystopiska korsning som vi hittar såväl förtvivlan, ignorans som domedagsprofetior. Men i denna korsning möter världens viktigaste problem också hopp, innovation och god energi. Det är inte motsatta poler eller från varsin kortsida, skrikandes på varandra, som vi […]
Samma lika, fast olika
Visst, en årskrönika för 2020 kommer att innehålla virus, men jag lovar att där finns kvantdatorer, etik, hårda bud och hårdvara också. Ett år som inget annat, men ändå… I min förra årskrönika klassade jag 2019 som ett år av vidareutveckling och mognad för blockchain, resan till molnet samt automatisering och AI. Under 2020 har […]
Härom dagen undrade en kollega på halvt allvar: Är cloud-plattformarna en ny sorts ransomware?
Jag har jobbat med IT sedan mitten av 80-talet, och hela tiden med att driva på förändring mot nya typer av lösningar och teknik. Fördelen med att ha varit med länge – och också en källa till frustration – är att man kan se mönster i anammandet av den nya tekniken. Ett positivt mönster är […]