Molntjänster
Bli Molnklar!
15/11/2013 | Skriven av: Monica Claeson
Categorized: Molntjänster
Share this post:
”Denna planet har – eller rättare sagt hade – ett problem, nämligen följande: dom flesta av dess innevånare var olyckliga större delen av sin tid. Många lösningar på detta problem blev föreslagna, men de handlade på ett eller annat sätt om cirkulationen av små gröna papperslappar, vilket var märkligt eftersom det på det hela taget inte var dom små gröna papperslapparna som var olyckliga.”
(Citat: Liftarens guide till galaxen av Douglas Adams.)
Hur påverkas min organisation av molnet och vilka förändringar behöver jag genomföra så jag blir kapabel att leverera eller konsumera molntjänster?
Vilka förändringar skulle jag genomföra i min egen organisation som vi kan använda oss av?
Detta är en av de ”hetaste” och mest ställda frågorna jag får när jag arbetar tillsammans med mina kunder ute i den ”verkliga” världen .
Med tanke på att jag är en ” gammal ” ( ja , jag menar också GAMMAL ) konsult så finns det bara ett svar :
Eller jag menar inte att det bara finns ett svar på den frågan men jag har en åsikt som jag kommer att dela med mig av och sedan hoppas jag att vi kan fortsätta diskussionen.
För det första: Varför ska du ändra din organisation?
Jag tycker det mer handlar om sättet vi arbetar på och de tjänster som skall levereras. Med andra ord; vilka processer vi har och hur modellen för ledning och styrning ser ut.
I allmänhet bör du fråga dig själv om du har ett arbetssätt som tar avstamp i principer och regler och om du definierar dina tjänster med ett språk som är gemensamt för dig och den verksamhet du stödjer. Molnet handlar ju om tjänster så det är ju grunden för det hela.
En annan välkänd och bra utgångspunkt är att definiera din ”Service Strategy”. Det hjälper dig att undersöka och förstå vad din verksamhet behöver. Utveckla produktportföljen och servicekatalogen i kontexten av en full livscykel och sist men inte minst; definiera din plan för hur du ska driva din förändring och aktiviteter för att få det att hända. Verklighetsbaserat och över tid!
Upprätta ägarskap, mål, mätningar och uppföljning för att säkerställa förbättring.
Inte ett ord om organisation ännu med andra ord!
Besviken? Det hoppas jag inte! Den stora utmaningen och den stora möjligheten är att få det att hända i verkligheten inte bara på papper! För många organisationer har spenderat för mycket tid och resurser på process projekt som inte levererar tillräckligt i värde.
En organisation som är ”molnredo” har sin modell för ledning och styrning på plats, en fungerande tjänstekatalog presenterad på verksamhetsspråk samt fungerande leveransprocesser. Svårare än så är det inte men det krävs ett och annat för att lyckas.
Jag tycker till exempel att processerna måste definieras tillsammans med de människor som arbetar i verkligheten, tjänsterna måste beskrivas med ett språk som konsumenterna (verksamheten) förstår. Och en extremt viktig detalj: Förvänta dig inte att allt ska vara perfekt från början! Etablera en kultur och arbetssätt som bygger på att driva förbättring i cykler, mät och följ upp och sist men inte minst, se till att kommunicera, entusiasmera och belöna rätt slags beteende.
Ja jag vet att det här låter väldigt generellt men jag har genomfört detta många gånger tillsammans med olika organisationer och jag vet att det fungerar. Det handlar i grund och botten om människor och kommunikation och egentligen inte så mycket om organisationsförändring eller ens molnet, men om du vill kunna leverera molnbaserad service till ditt företag (för det vill väl alla?) så är dina tjänstekataloger, processer och människor nyckeln till framgång. Och att få det hela att hända handlar mer om förändring och transformation och inte så mycket om teknik.
Ja jag vet! Självklart behöver vi solida och bra stödverktyg för våra servicekataloger och ITIL-processer, och självklart vill man ha de bästa molntjänsterna levererade precis som från SoftLayer
precis som från SoftLayer
Slutligen kan jag inte låta bli att dela med mig av ett mycket gammalt citat, från år 65 e.Kr.,skrivet av en romersk senator och författare, Gaius Petronius.
”Vi tränade hårt… men det verkade som om varje gång vi började formas till lag så skulle vi omorganiseras. Jag lärde mig senare i livet att vi tenderar att möta varje ny situation med en omorganisation. Vilken underbar metod det kan vara för att skapa illusionen av framsteg medan vi endast åstadkommer förvirring, ineffektivitet och demoralisering.”
Jag kan prata i timmar om detta ämne och hoppas att du vill fortsätta diskussionen!
Kontakta mig gärna på Twitter: @Molnica
Cloud Advisor
Framtidens energisamhälle är redan här!
Dagens överflöd och acceleration av ny teknik möter klimatets panikbromsande kamp mot klockan. Det är i denna dystopiska korsning som vi hittar såväl förtvivlan, ignorans som domedagsprofetior. Men i denna korsning möter världens viktigaste problem också hopp, innovation och god energi. Det är inte motsatta poler eller från varsin kortsida, skrikandes på varandra, som vi […]
Samma lika, fast olika
Visst, en årskrönika för 2020 kommer att innehålla virus, men jag lovar att där finns kvantdatorer, etik, hårda bud och hårdvara också. Ett år som inget annat, men ändå… I min förra årskrönika klassade jag 2019 som ett år av vidareutveckling och mognad för blockchain, resan till molnet samt automatisering och AI. Under 2020 har […]
Härom dagen undrade en kollega på halvt allvar: Är cloud-plattformarna en ny sorts ransomware?
Jag har jobbat med IT sedan mitten av 80-talet, och hela tiden med att driva på förändring mot nya typer av lösningar och teknik. Fördelen med att ha varit med länge – och också en källa till frustration – är att man kan se mönster i anammandet av den nya tekniken. Ett positivt mönster är […]