Affärsanalys

Informationsvågen – från lagringskostnad till kundvärde

Share this post:

Tony Forstén

Tony Forstén

Jag heter Tony Forstén. Till vardags arbetar jag med att bringa ordning i informationskaoset. – Eller, skämt åsido, att se till så att företag och organisationer får ett större värde av sin information, samtidigt som de kan sänka sina kostnader. Låt mig berätta lite om hur jag ser på dataröran som många brottas med.

Idag finns information överallt – och ny genereras i rasande takt. Varje användare i en organisation är idag en informationsproducent, men också en informationskonsument. Rent krasst växer informationsmängderna i företag med 40-60 procent per år. Detta innebär att informationsvolymerna fördubblas på ett och ett halvt till två år i de flesta organisationer.

För många företag börjar hanteringen av data bli en stor kostnad. Uppskattningsvis utgörs så mycket som 20 procent av de flesta IT-budgetar av datalagring.

Jag tycker att många företag inte, på ett bra och effektivt sätt, kommit igång med att hantera sin information. Å ena sidan drar kostnaderna för onödig lagring iväg och sätter käppar i hjulet för andra projekt och viktig utveckling. Å andra sidan är det många som ännu inte kommit igång med att utnyttja data och information för att skapa intelligens och ny kunskap.

Utnyttjas data är det dessutom ofta fokuserat på transaktionsbaserad och strukturerad data. Det kan vara bra, men det ger oftast bara en halv bild. Tittar man på att lära känna sina kunder så säger transaktionsbaserad information mest om vad vi, användare, kunder och medborgare, gör. Genom att bli bättre på att utnyttja interaktiv och ostrukturerad information har organisationen bättre möjlighet att lära känna sina målgrupper och förstå vad de tycker.

Min erfarenhet är att upp till en tredjedel av all sparad information är i onödan. Genom att skapa en struktur informationen som man behöver spara är det också lättare att förstå och analysera innehållet och informationen. Detta kan ge företag en djup analytisk kapacitet med integration till andra BI-system.

Det här och mycket mer kommer jag att berätta om på IBM Smarter Business 17 oktober. Hoppas vi ses där för att gemensamt dyka ner i och reda ut informationsröran.

More stories

Fem år med THINK-bloggen – nu skickas pennan vidare

Sedan jag tog över som chefredaktör för den svenska THINK-bloggen på hösten år 2016, har jag och framförallt mina kollegor tillika THINK-bloggare skrivit och postat drygt 230 blogginlägg. Ämnena har varierat stort, med den gemensamma nämnaren att de alltid handlat om tankar, metoder och lösningar för att göra världen lite bättre. Viljan att beskriva svåra […]

Läs mer

Vi på IBM i Sverige: möt Fredrik Alpen

Det här är Fredrik Alpen, en kreativ IBM:are i Sverige med ett brinnande intresse för att förbättra kundupplevelser och hållbarhet. Fredriks konsultkarriär startade efter att han tagit en MBA i Nederländerna, då han blev management-konsult på PwC Consulting, som år 2002 slogs samman med IBM. Idag har Fredrik två roller på IBM Global Business services: […]

Läs mer

Vi på IBM i Sverige: säg hej till Isabella Holmberg

Säg hej till Isabella Holmberg, Storage partner på IBM i Kista! Efter att ha tagit examen vid Luleå  Tekniska Universitet, och efter en ögon-öppnande studieresa med besök på flera tech-bolag i Asien, visste Isabella att hon ville arbeta på ett företag som ligger i framkant vad gäller teknisk innovation. Denna ledstjärna förde henne till IBM, […]

Läs mer