Innovation
Smått, stort och mänskligt
11/07/2013 | Skriven av: Mikael Haglund
Categorized: Innovation
Share this post:
Nu när första halvlek av 2013 är avklarad, kan jag konstatera att trenderna från min årsbetraktelse för 2012 håller i sig. Det händer saker i det lilla, i det stora, och i interaktionen mellan våra IT-system och oss människor.
Atomslöjden med nanoteknik fortsätter göra framsteg. I maj släpptes den rekordvinnande filmen ”A Boy And His Atom”. Själva filmen är naturligtvis lekfull, men bakom ligger teknik som bland annat kan hjälpa oss bekämpa elaka bakterier. Se t ex mitt inlägg från 2:a maj för mer detaljer.
Big Data fortsätter sitt segertåg. Allt fler verksamheter börjar använda stora datamängder för att skapa nytta för sina användare – kunder eller medborgare. Verktygen blir mognare, så nu blir det tydligt att det finns en brist på kunniga människor, kvalificerade dataexperter som kan matematik, statistik, verktygen och den problemdomän som skall analyseras. Googles miljardköp av Waze visade värdet på ett företag som använder stora dynamiska datamängder för att ge ett direkt upplevt kundvärde.
En av de Big Data-baserade förutsägelserna för 2013 är att vi kommer se mer Steampunk-influerade företeelser inom mode, TV m m under året. Det måste varit en lyckad förutsägelse, för nyligen rapporterade min lokaltidning om en konstnär som gör Steampunk-smycken, och när en trend nått Lerum, då är den etablerad…
Den 15:e april bloggade jag om ett av de mer storskaliga (kommande) exemplen på Big Data. Ett exempel som driver på radikalt nytänkande inom datorbyggande.
En trend som förutspåddes i 2012 års 5in5 var att våra mobiltelefoner, vår omgivning och våra datorer förses med sensorer som ger nya tjänster och gör våra interaktioner med systemen mer mänskliga. Vi har sett en ny generation Kinect som ser direkt i högupplöst 3D och i mörker (och att företaget som skapade tekniken bakom den första Kinecten utvecklar den vidare). En av de tekniker som fascinerar mig mest i sin potential är Sensegs haptiska gränssnitt som kan få skärmar som de vi är vana vid från mobiler och pekplattor att kännas som tyg, sandpapper eller andra ojämna ytor.
Våren har tyvärr också visat oss Big Data från sina sämre sidor med avslöjanden av integritetskränkande statlig övervakning, och andra exempel på hur vår personliga information samlas in och används.
Jag brukar rekommendera att vi inte skall vara rädda för den nya tekniken, men alltid gå in i den med öppna ögon och med ett mått av återhållsamhet runt det vi delar med oss. Man behöver inte vara paranoid för att inse att tekniken som kommer ge oss fantastiska spelupplevelser i t ex Xbox One också kan fungera som ett fantastiskt spionverktyg, där det inte ens räcker att släcka lyset eller (på klassiskt spionfilmsvis) spola vatten för att dölja ett samtal i bruset. Skall vi bjuda in dessa tjänster i våra vardagsrum vill det till att vi kan lita hundraprocentigt på att de bara gör vad de ska, och att ingen hacker – oavsett i vems tjänst – kan nyttja dem.
Hur vi som samhälle, företag, organisationer, medborgare och konsumenter skall uppnå bra balans mellan nytta av data och integritet kan vara värt att fundera på i hängmattan. För mängderna data som samlas in bara ökar, metoderna för interaktion använder mer kunskap om oss, inkl. röst och bild, samtidigt som vi har en önskan att få bättre service av våra system.
Med dessa tankar för hängmattan önskar jag er alla en skön sommar!
Chief Technologist
Design Thinking är en process för att ta sig framåt
Ideér kommer inte från ingenstans. Design Thinking är en process för att ta sig framåt, oavsett om man har – eller inte har – idéer. Från inga idéer till många idéer, och från många idéer till den ”rätta” idén. ”Design Thinking” har fått mycket uppmärksamhet de senaste tio åren eller så, men det är inget […]
Det femte paradigmet
“Hittat tio tusen sätt som inte fungerar? Det håller inte idag, Thomas.” Thomas Alva Edison tillskrivs ibland ett citat om att han inte misslyckats, bara provat tio tusen sätt som inte fungerar. Om han är korrekt citerad tycks osäkert, men en sak är säker: med miljoner, miljarder eller fler möjliga vägar att pröva går det […]
Samma lika, fast olika
Visst, en årskrönika för 2020 kommer att innehålla virus, men jag lovar att där finns kvantdatorer, etik, hårda bud och hårdvara också. Ett år som inget annat, men ändå… I min förra årskrönika klassade jag 2019 som ett år av vidareutveckling och mognad för blockchain, resan till molnet samt automatisering och AI. Under 2020 har […]