Smarter computing
Parkera rätt
26/06/2013 | Skriven av: Gästbloggare
Categorized: Smarter computing
Share this post:
Jag är uppvuxen i Strömstad längst upp på västkusten på gränsen till Norge. En kommun med drygt tolv tusen invånare där gränshandeln spirar. Köerna utanför Systembolaget ringlar långa. Detta trots att det finns två stycken i jämförelse med andra kommuner i samma storlek där man ibland inte har något Systembolag alls. Ni kan tänka er hur parkeringssituationen ser ut. För att lösa detta så har man, till parkeringshus och aktiva parkeringsvakter, dessutom lagt till gratisparkering med tillhörande gratis parkeringsbuss. De ligger utanför centrum där det finns gott om billig parkeringsyta.
I Stockholm har trängselavgift införts (ett projekt som bland annat IBM var delaktiga i). Genom incitament belönas bilister som kör när trängseln i trafiken är mindre. Ju lägre trängsel det är desto lägre avgift betalar man för passage och när det är som glesast i trafiken är det gratis. Vägarna i Stockholm nyttjas på så sätt effektivare.
I The Economist kan man läsa om ett förslag för att reducera kostnaderna i New York Citys kollektivtrafik. Förslaget är enkelt: ta bort försäljning och kontroll av biljetter så försvinner kostnaderna för detta. Jag undrar hur trängsel och behov av bredare vägar påverkas av gratis kollektivtrafik? Vad är kostnaderna samt vinsterna f ör samhället? Fler på bussar och tåg ger färre bilar, mindre köer, färre olyckor, mindre slitage(?)… Det är i alla fall något annat än ”bredare och snabbare”.
Inom IT-infrastruktur har lösningen länge varit ”bredare och snabbare”. Det vill säga större hårddiskar och snabbare kretsar. Moores lag säger förenklat att allt blir dubbelt så bra vart annat år. Utmaningen är tolv atomer stor. Tolv är vad som krävs för att skapa en bit. Har ni hört talas om ”A Boy And His Atom”? Det är världens minsta kortfilm som vi på IBM har gjort. ”A Boy And His Atom” är byggd av just enstaka atomer. Så nära är vi slutet på Moores lag. Den yttersta gränsen för hur litet vi kan göra en bit (om vi inte skall börja klyva atomer – fission).
Det är alltså hög tid att göra något annorlunda, något smart. Det är precis vad vi försöker åstadkomma med Smarter Computing. IT-infrastruktur – fast smartare.
I Strömstad så kan man parkera olika efter behov och tid. På samma sätt kan man med Smarter Computing och Smarter Storage-lösningen Storwize lagra data på olika sätt efter behov. Extern virtualisering innebär att man på allvar kan separera data i fysiskt olika ytor. Inte bara köra in i samma parkeringshus och på olika våningsplan (även om man kan det också i en Storwize-lösning). Kombinera Storwize med Flash Systems och du kanske inte alls behöver bygga ett nytt parkeringshus utan bara dirigera trafiken smartare.
I Stockholm så får du betala olika beroende på hur tät trafiken är. Har du behov som gör att du måste passera i högtrafik då betalar du mer. I IBM PureFlex System kan leveransen av IT-infrastruktur anpassas efter dina behov. Har du ett behov av en högre servicenivå så kan du använda resurser med bättre prestanda och egenskaper. Har du en lägre så kan du anpassa en del av lösningen efter det. Allt i samma system.
I New York City överväger man att tänka om helt. Det kanske ni också skall göra? Med PureApplication och PureData System överger vi helt de klassiska byggblocken: server, lagring och nätverk. Framtiden består där av applikations, analys och big data-förmågor.
Oavsett om ni skall tänka om er trafikmiljö eller IT-infrastruktur är jag säker på att vi på IBM kan hjälpa till. Vi hörs inom kort!
/Mathias
Mindre företag kan utmana bjässarna med rätt analysverktyg
Att försöka se in i framtiden och därmed vara bättre förberedd för vad som kommer att hända imorgon är ett område med lång historik. När den danska fysikern Niels Bohr fick frågan om kvantfysikens roll i framtiden svarade han skämtsamt att ”det är svårt att förutsäga något som helst, speciellt om framtiden”. Påståendet är delvis […]
Finn balanspunkten mellan bedrägeri och kundnöjdhet
I takt med den ökande digitaliseringen av samhället i stort samt de svenska bankernas produkter och tjänster i synnerhet ser vi att kriminella organisationers intresse för nätbrott är på stark frammarsch. Enligt 2013 års Norton Report utsätts 12 personer varje sekund för någon form av nätbedrägeri. Vidare visar andra internationella studier att drygt 70 % […]
Parkera rätt
Jag är uppvuxen i Strömstad längst upp på västkusten på gränsen till Norge. En kommun med drygt tolv tusen invånare där gränshandeln spirar. Köerna utanför Systembolaget ringlar långa. Detta trots att det finns två stycken i jämförelse med andra kommuner i samma storlek där man ibland inte har något Systembolag alls. Ni kan tänka er […]