IBM & Vasaloppet

Molnet startar i Vasaloppet

Share this post:

”Utan hopp, och utan att ha någon riktig plan längre, försökte Arthur och Fenchurch tränga sig fram genom folkmassan, men eftersom hela folkmassan försökte tränga sig fram genom folkmassan, så kom de ingen vart.” (Citat: Liftarens guide till galaxen av Douglas Adams.)

Jag är så himla stolt över att känna någon i Vasaloppets startgrupp ett! Han har startnummer 1037, heter Anders Böhlmark och tävlar för IFK Mora. Jag ska följa honom under hela loppet liksom tusentals andra anhöriga och vänner tänker göra och gör för sina åkare.

Att kunna följa 65 000 anmälda åkare under Vasaloppsveckan är en möjlighet som gör att kapacitetskraven på IT-lösningen ökar drastiskt. Tidigare har Vasaloppet själva härbärgerat servrar och utrustning. Den extra kapacitet som har behövts under själva Vasaloppsveckan har fått transporteras på långtradare i god tid innan, så installation och anpassningar har kunnat utföras av tekniker på plats. Men gissa hur kapaciteten levereras idag?

–       Javisst, i Molnet så klart!

Vasaloppet är ett av de bästa exempel jag vet när det gäller vad Molnet kan göra för en verksamhetskritisk funktion. Man har ett kapacitetsbehov som växer mångdubbelt under en vecka för att sedan inte alls behövas i samma omfattning under resten av året. Att få betala bara för det man förbrukar, att kunna hämta kapacitet från Tyskland, i det här fallet, men helt utan tunga transporter och utsläppsrättigheter (Vasaloppet goes green, typ!)

Tack vare Molnet är det här helt möjligt och verkligt för Vasaloppet.

Jag är fortfarande fascinerad över enkelheten men att vi bara är i början av en långt mycket större transformation.  Många är på god väg mot nyttjande och byggande av molntjänster, med eller utan en plan. Själv vill jag ju helst att man ska ha en målbild och en plan, det brukar vara enklast så. En plan som innehåller stegen man behöver ta och ser till att vägen framåt faktiskt levererar de värden man förväntar sig.

Min fråga är om du har en plan som gör att din verksamhet, likt Vasaloppet, kan dra nytta av Molnets fördelar och i så fall, hur ser den ut? Jag är jättenyfiken och vill gärna hålla ihop en dialog kring bra och mindre bra initiativ samt förstå hur långt vi har nått i Sverige kring vår transformation.

Nu är det dock Vasaloppsvecka, förutom startnummer 1037 ska jag förstås också följa ett antal kollegors framfart i spåret. På mitt företag precis som på många andras, har vi flera åkare som åker i de olika arrangemangen. Det som i år gör all rapportering extra rolig är ju som sagt att Vasaloppet numera körs i Molnet!

Vi ses!

Monica

Här kan du beräkna din sluttid för Vasaloppet 2013!

Läs mer om IBMs molntjänster

Cloud Advisor

More IBM & Vasaloppet stories

Framtidens energisamhälle är redan här!

Dagens överflöd och acceleration av ny teknik möter klimatets panikbromsande kamp mot klockan. Det är i denna dystopiska korsning som vi hittar såväl förtvivlan, ignorans som domedagsprofetior. Men i denna korsning möter världens viktigaste problem också hopp, innovation och god energi. Det är inte motsatta poler eller från varsin kortsida, skrikandes på varandra, som vi […]

Läs mer

Samma lika, fast olika

Visst, en årskrönika för 2020 kommer att innehålla virus, men jag lovar att där finns kvantdatorer, etik, hårda bud och hårdvara också. Ett år som inget annat, men ändå… I min förra årskrönika klassade jag 2019 som ett år av vidareutveckling och mognad för blockchain, resan till molnet samt automatisering och AI. Under 2020 har […]

Läs mer

Härom dagen undrade en kollega på halvt allvar: Är cloud-plattformarna en ny sorts ransomware?

Jag har jobbat med IT sedan mitten av 80-talet, och hela tiden med att driva på förändring mot nya typer av lösningar och teknik. Fördelen med att ha varit med länge – och också en källa till frustration – är att man kan se mönster i anammandet av den nya tekniken. Ett positivt mönster är […]

Läs mer