Smartare städer
Smartare städer i verkligheten
21/09/2012 | Skriven av: Gästbloggare
Categorized: Smartare städer | Smartare transport
Share this post:
Gunnar Söderholm från Stockholms miljöförvaltning och undertecknad deltog nyligen som verklighetsvittnen för Trängselskatteprojektet i Stockholm vid ett akademiskt seminarie med det spacade namnet ”Cyber Social Physical Systems: new perspectives on Transportation Infrastructure Pricing” i Chicago. Värdar och initiativtagare var Kungliga Tekniska Högskolan och University of Illinois at Urbana-Champaign.
Syftet var att lära sig allt värt att veta om Trängselskatteprojektet. Varför och hur kom det till? Vad var svårigheterna och effekterna?
Det är nu 8 år sedan IBM skrev på kontraktet att leverera det kontroversiella Trängselskattesystemet och sedan dess har vi hållit 100-tals presentationer för politiker, planerare, akademiker och it-leverantörer från jordens alla tänkbara hörn. Så varför var just detta seminarie så märkvärdigt då?
Jo, nu verkar det hända saker i USA. Den federala finansieringen för väginfrastruktur stryps. Delstaterna måsta hitta nya inkomstkällor för att hålla det överbelastade amerikanska vägnätet flytande. Lösningen stavas ”4T = Tolling, Transit, Technology and Telecommuting”. Enligt Wayne Berman vid Federal Highway Administration saknas det finansiering till nya vägbyggen. Man är glad om man kan säkra underhållet av befintligt vägnät. Det finns en lista på 5-10 städer som förbereder införandet av Trängselskatter, där smarta IT-lösningar är ett måste för att öka kapaciteten i det existerande vägnätet. Man ska också initiera program som gör det möjligt att bedriva ekonomiskt verksamhet utan fysiska transporter, t.ex. Telecommuting. Det nämndes flera exempel på ändrade processer som minskar behovet av fysiska transporter.
En av de mest intressanta erfarenheterna från Trängselskatteprojektet i Stockholm är att mindre än hälften av de uteblivna bilresorna blev kollektivresor, de andra resorna liksom bara försvann. De var kanske inte så viktiga, eller så kunde de kombineras med andra aktiviteter. Insikten ökar nu i USA om att fysiska transporter faktiskt inte är välfärd (som många länge har trott) utan bara vanlig resursförbrukning. Detta är Smart City i verkligheten!
Läs mer om IBM och Trängselskatteprojektet
//Gunnar Johansson
Mer politik, nej tack!
Såhär i eftervalstider är väl var och en lite lagom avmätt inför mer politiska budskap och tankar, tänk er då att ständigt ha varit under ett politisk hällregn under 30 år, där järnvägen befunnit sig. Järnvägen lider av att vara ett teknisk system som skapar oerhört stor samhällsnytta, en samhällsnytta som attraherar politiker och beslutsfattare […]
Smartare bussar och andra insikter för bättre planering
Varje år, sent på hösten eller tidigt på vintern vet vi att det händer. Det blir trafikkaos. Varje år höjs röster som med ett alldeles självklart tonläge raljerar över fenomenet att vi blir tagna på sängen i år igen trots att vi nog kände till att det fanns en vinter i antågande. Varje år. Jag […]
Peak car – är kollektivtrafiken redo?
Häromveckan fanns det en spännande artikel i svd om fenomenet Peak car. Även om trenden inte är statistiskt säkerställd så dyker fenomenet upp i så många former och så många namn att det är svårt att bortse ifrån. Peak car innbär i korthet att vi håller på att ändra vårt resmönster så radikalt, inte minst […]