IBM i Sverige
Ett Sverige med för få ingenjörer blir som en motor med för lite smörjolja
08/06/2012 | Skriven av: Jonas Pergament
Categorized: IBM i Sverige | Innovation
Share this post:
Något har hänt med ett av Sveriges mest berömda kännetecken – ingenjörskonsten. Under lång tid på slutet av 1900-talet så satte ingenjörerna Sverige på världskartan när vi gick i bräschen för teknikutvecklingen i världen. De bidrog kraftigt till Sveriges ökade konkurrenskraft och det kryllade av innovativa ingenjörer med en spetskompetens som gjorde en stor skillnad för Sverige och för våra svenska företag.
Men vi ser nu två förändringar som båda tyvärr bidrar till att antalet ingenjörer i Sverige har minskat dramatiskt under 2000-talet: Dels har det varit stora pensionsavgångar inom denna grupp och tyvärr har tillströmningen av nya ingenjörer minskat då andra utbildningar ökat i popularitet. Vi måste nu få fram 10.000 nya ingenjörer per decenium för att inte helt halka efter i utvecklingen. Tänk er – det är nästan hela Globen fylld med nya, unga, hungriga nyutbildade ingenjörer. Det är det som vi måste lyckas med om vi skall få ett Smartare Sverige, och i slutändan även En Smartare Planet.
Jag tror det är många som känner som jag – att det är dax att ta ett krafttag för att inte Sverige skall börja hacka, gå ojämnt eller helt skära som en motor med för lite smörjolja. Man läser ofta om olika initativ, inom både privat och offentlig sektor, som fokuserar på att minska problemet. Själv fastnade jag för Tekniksprånget – ett initiativ som riktar sig till ungdomar som gått ut gymnasiets naturvetenskaps- eller teknikprogram. För att locka dessa ungdomar att studera vidare till ingenjör så kan dom få prova på att jobba ihop med inspirerande ingenjörer ute på teknikintensiva svenska företag under en fyra månader betald praktik.
Jag kände med en gång att detta var ett perfekt tillfälle för oss på IBM att hjälpa till att bygga ett Smartare Sverige. Vi beslutade snabbt att medverka genom att erbjuda praktikplatser till Tekniksprånget. Jag såg även till att vi på IBM skapade en innovativ ansökningsportal som Tekniksprånget nu använder för att matcha ihop de sökande stundenterna och de företag som erbjuder praktikplatser.
Jag känner mig oerhört inspirerad och stolt över att jag och IBM nu är med och bidrar till ett Smartare Sverige. Om ni är intresserade kan ni också läsa mer om detta i en artikel hos Tekniksprånget där jag blev intervjuad och berättar mer om tankarna bakom ansökningsportalen.
Innovatör och Vasaloppsambassadör
Fem år med THINK-bloggen – nu skickas pennan vidare
Sedan jag tog över som chefredaktör för den svenska THINK-bloggen på hösten år 2016, har jag och framförallt mina kollegor tillika THINK-bloggare skrivit och postat drygt 230 blogginlägg. Ämnena har varierat stort, med den gemensamma nämnaren att de alltid handlat om tankar, metoder och lösningar för att göra världen lite bättre. Viljan att beskriva svåra […]
Vi på IBM i Sverige: möt Fredrik Alpen
Det här är Fredrik Alpen, en kreativ IBM:are i Sverige med ett brinnande intresse för att förbättra kundupplevelser och hållbarhet. Fredriks konsultkarriär startade efter att han tagit en MBA i Nederländerna, då han blev management-konsult på PwC Consulting, som år 2002 slogs samman med IBM. Idag har Fredrik två roller på IBM Global Business services: […]
Vi på IBM i Sverige: säg hej till Isabella Holmberg
Säg hej till Isabella Holmberg, Storage partner på IBM i Kista! Efter att ha tagit examen vid Luleå Tekniska Universitet, och efter en ögon-öppnande studieresa med besök på flera tech-bolag i Asien, visste Isabella att hon ville arbeta på ett företag som ligger i framkant vad gäller teknisk innovation. Denna ledstjärna förde henne till IBM, […]