Innovation

Flagga för nya upptäckter

Share this post:

En av mina personliga hjältar, en av 1900-talets mest kreativa och briljanta tänkare, fysikern Richard Feynman hävdade i det tal som kan kallas nanoteknikens startskott att ”Det finns gott om plats längst ned”. Nu börjar vi närma oss läget då vi har verktygen för att muta in detta utrymme, och använda det till vår fördel.

Forskaren David Fox vid University of Warwick har tillsammans med Royal Society for Chemistry och IBMs forskare i Zürich skapat en molekyl som ser ut (ungefär) som de fem olympiska ringarna, och sedan gjort bilder av denna genom att ”känna dess form” med ett atomkraftmikroskop.

Som så ofta när det gäller det som på ytan ser ut som ”skojiga marknadsövningar” som involverar IBM Research finns det intressanta saker under för den som är beredd att skrapa lite.

Molekylen som sådan, kallad Olympicene p g a sin form, har intressanta egenskaper som gör att den, eller dess nära släktingar kan komma att dyka upp som byggstenar i framtida tillämpningar inom t ex solceller.

Åskådliggörandet av molekylen är ett litet exempel på kollaborativ forskning, men hela projektet har för David Fox och hans team varit ett försök att skapa en förebild för öppen forskning och varje steg i processen att ta fram molekylen har redovisats öppet.

Det går inte att göra en uppsättning olympiska ringar som är mindre än en molekyl, och eftersom detta är en relativt enkel molekyl är det frågan om inte detta är de minsta olympiska ringar vi någonsin kommer att ”se”.

Själva mikroskopet är intressant för det har nu utvecklats dithän att sensorns spets är en enda, mycket enkel molekyl av koloxid. Även här kan man hävda att det är svårt att krympa den mycket mer.

Vi börjar därmed så smått att behärska utrymmet längst ned, och tackar Richard för inspirationen!

Jag rekommenderar den pedagogiska filmen på YouTube.

Chief Technologist

More stories

Design Thinking är en process för att ta sig framåt

Ideér kommer inte från ingenstans. Design Thinking är en process för att ta sig framåt, oavsett om man har  – eller inte har  – idéer. Från inga idéer till många idéer, och från många idéer till den ”rätta” idén. ”Design Thinking” har fått mycket uppmärksamhet de senaste tio åren eller så, men det är inget […]

Läs mer

Det femte paradigmet

“Hittat tio tusen sätt som inte fungerar? Det håller inte idag, Thomas.”  Thomas Alva Edison tillskrivs ibland ett citat om att han inte misslyckats, bara provat tio tusen sätt som inte fungerar. Om han är korrekt citerad tycks osäkert, men en sak är säker: med miljoner, miljarder eller fler möjliga vägar att pröva går det […]

Läs mer

Samma lika, fast olika

Visst, en årskrönika för 2020 kommer att innehålla virus, men jag lovar att där finns kvantdatorer, etik, hårda bud och hårdvara också. Ett år som inget annat, men ändå… I min förra årskrönika klassade jag 2019 som ett år av vidareutveckling och mognad för blockchain, resan till molnet samt automatisering och AI. Under 2020 har […]

Läs mer