Smartare sjukvård & Life Science

Life Science – Insikter från IBM Global CEO Study 2012

Share this post:

IBM Global CEO Study 2012 “Leading Through Connections” består av intervjuer med mer än 1700 vd:ar i 64 länder och 18 industrier.

Kundernas krav är särskilt utmanande för Life Science industrin, en bransch där kunden kan vara mångfacetterad – läkaren, forskaren, en Läkemedelskommitté, men i slutändan oftast en patient. Vår industristudie, “Fade or flourish? Rethinking the role of life sciences companies in the healthcare ecosystem”, visar att den kommersiella modell som använts av Life Science industrin under de senaste 50 åren inte längre fungerar.

Av de 52 Life Sciences vd:ar som intervjuades identifierade 76 %  insikt och ökad kännedom om kunder som det högst prioriterade investeringsområdet. Detta kommer att ske genom en övergång från personlig försäljning till en trefaldig ökning av användandet av sociala medier de kommande tre till fem åren. Life Science vd:ar beskrev också att de kan bli mycket bättre på att använda insikter om sina kunder. På frågan om hur bra deras organisationer är på att utvinna värdefulla insikter från data bedömde 54 % i den globala vd gruppen sig som bra, jämfört med bara en tredjedel av Life Science vd:ar.

Studien visar på en tydlig trend där vd:ar över hela världen har fokus på att; öka sin öppenhet, engagera kunderna som individer, förstärka innovation genom partnerskap.
Organisatorisk öppenhet och en värdebaserad kultur introducerar nya möjligheter att skapa värde genom samarbete.
För att balansera kontroll med öppenhet, är vd:ar fokuserarde på värderingar, samarbete och verksamhetsmål.
Outperformers anammar en allt större öppenhet och är bäst på att genomföra genomgripande förändringar.

 

Kunderna delar med sig insikter om sina värderingar och när och hur de vill interagera.
För att nå en individinriktad interaktion planerar vd:ar en trefaldig ökning av användandet av sociala medier de kommande tre till fem åren.
Outperformers utmärker sig genom att ha bättre tillgång till data, som ger nya insikter och sedan översätta dessa insikter till handling.

 

Åtagandet i extern partnering har ökat kraftigt.
Så gott som alla organisationer samarbetar nu med externa partners för att skapa nya möjligheter till innovation.
Outperformers inser att huvuddelen av kunskapen finns utanför den egna organisationen och är därmed mer benägna att samarbeta för skapa innovation som leder till intäkter från nya källor.

 

 

Att arbeta med flera affärsmodeller samtidigt är en utmaning, men för Life Science vd:ar, börjar arbetet med större kundförståelse genom att få bättre tillgång till data, som ger nya insikter och sedan översätta dessa till handling som möter kundernas förväntningar och krav.

Hör av dig om du är intresserad av att veta mer om resultaten i studien eller ett samtal om hur insikterna kan skapa och fånga värde just i din organisation.

En Infographic om vd:ar och Social Media

/Torbjörn Hägglöf, IBM

More stories

KTH-studenter undersöker hur IT-lösningar ska kunna effektivisera sjukvården i Sverige.

Trycket på den svenska vården ökar i takt med att befolkningsmängden växer och att ett större antal människor blir äldre. Människor med kroniska sjukdomar får ständigt leva med sin åkomma varför det är av extra intresse att förbättra situationen för dessa. Dessutom går 80% av den totala budgeten i svenska vården till behandling av just […]

Läs mer

Från den första elektroniska patientjournalen till superdatorn i vården

För 53 år sedan skapade IBM den första elektroniska patientjournalen för Akrons barnsjukhus. Det var ett stort tekniskt utvecklingssteg på den tiden. Sedan dess har både sjukvården och IBM utvecklats, ofta hand-i-hand. Idag är vi på IBM inblandade i en rad spännande projekt, som att involvera superdatorn Watson i cancervård, att förbättra situationen för diabetespatienter […]

Läs mer

IBM på Chalmers Initiativseminarium om Big Data, 25-26 mars 2014

Big Data: Från livsvetenskaper, humaniora, ingenjörsvetenskap, naturvetenskap och ekonomi. Chalmers bjuder in till ett nu fullbokat initiativseminarium på temat Big Data  25-26 mars 2014. Seminariet kommer att erbjuda en inblick över en rad olika forskningsutmaningar med koppling till Big Data inom områden som livsvetenskaper, humaniora, ingenjörsvetenskap, naturvetenskap och ekonomi. Vid seminariet kommer du att få lyssna […]

Läs mer