Smartare bank & finans
Nöjda bankkunder och högt förtroende (eller?) – observationer från Sverige 2012
16/04/2012 | Skriven av: Åke Freij
Categorized: Smartare bank & finans
Share this post:
På konferensen Strategitorget Bank & Finans nyligen diskuterades ämnena nöjda kunder och förtroendet för branschen intensivt. På ytan har svenska banker goda siffror (i alla fall bättre än vissa andra länder och myndigheterna i Sverige…).
I mitt anteckningsblock kan diskussionen i (och med) branschen sammanfattas i följande teman:
1) Det finns en interaktion mellan den privata sfären och rollen som bankanställd
Bankanställda får representera branschen i privata sammanhang. De flesta människor är kund i en bank. Hur ska man hantera frågor om bolånemarginaler, lönsamhet, bonusar, mm när man inte själv riktigt vet fakta i fallet? En möjlig lösning är att ge de anställda som ambassadörer ett ”survival kit” som hjälp vid dessa tillfällen till kommunikation.
2) Det finns en stor potential till förenkling i branschens arbetssätt och erbjudanden
Det påstås att Albert Einstein sade: ”Everything should be made as simple as possible, but not one bit simpler”. Det verkar finns en stor potential till förenkling i det interna arbetet på företagen i finansbranschen. Flera vittnade om att sådant arbete pågår, men att det finns mycket kvar att göra. Branschens erbjudande är i grunden ganska enkelt: finansiering plus sparande. Kan detta erbjudas på ett tydligt sätt kan kundens förtroende vinnas. Dock kräver kundens finansiella situation ibland komplexa analyser för att ge rätt rådgivning. Hur uppnår man balans?
3) Förtroende och nöjdhet är en generationsfråga – men vad är en generation?
Hur man som kund blir nöjd skiljer sig från generation till generation, men vad är en generation och hur mycket (och hur snabbt) skiljer det sig? Konklusionen i gruppen var att ”halveringstiden” för ändrade värderingar och beteenden minskar. Tidigare kunde en generation segmenteras över 10-20 kanske 30 år. Nu kan det skilja på 5-10 år . Vad krävs då? Jo, bättre och mer precisa segmenteringsmodeller som bygger på trovärdig information om kunderna. Generationsfrågan speglar sig också i kanalstrategier. Här krävs en bättre och mer genomtänkt syn än ”unga vill chatta och gamla vill stå i kö på kontoret”.
4) Regler ska hjälpa kunderna, men ger sämre service(?)
Den ökade misstron mot branschen tenderar att leda till fler regleringar . Detta görs bla för att stärka kundens situation. Men vissa kommentarer tyder på att kunderna riskerar sämre service. En kommentar: gränsen för beloppet kunden ska ha hos oss för att få rådgivning kommer att öka.
5) Transparens och utbildning – har branschen ett ansvar eller inte?
I denna fråga kan skönjas en ambivalens. Å ena sidan kan man se att det behövs förklaringsmodeller för branschens affärsmodell och produkter. Detta kunde eventuellt lösas med utbildningsinsatser för allmänheten. Å andra sidan är det få andra branscher som det krävs en förklaring av exakt vilka marginaler som finns (så varför i denna bransch?).
Branschen har en stor möjlighet nu att agera. Bankernas erbjudanden engagerar till debatt! Hur gör ni i bankbranschen för att ta tillvara detta? Slutligen en fundering från djävulens advokat: behöver man ALLTID sträva efter att ha nöjda kunder?
Banking & Watson expert
Finn balanspunkten mellan bedrägeri och kundnöjdhet
I takt med den ökande digitaliseringen av samhället i stort samt de svenska bankernas produkter och tjänster i synnerhet ser vi att kriminella organisationers intresse för nätbrott är på stark frammarsch. Enligt 2013 års Norton Report utsätts 12 personer varje sekund för någon form av nätbedrägeri. Vidare visar andra internationella studier att drygt 70 % […]
Finansinspektionens direktiv är ingen hämsko för Cloud – Titta vi flyger!!
Om du har flugit någon gång känner du säkert igen den där speciella känslan som infinner sig när planet korsar molnen. Uttrycket ”ovan molnen är himlen alltid blå” visar sig ju vara helt sant. Även om det regnar eller snöar på din avreseort eller din destination kommer du att korsa molnen som om ingenting hade […]
I finansbranschen är företagen 0,2 % kundorienterade
I mitt tidigare inlägg förespråkade jag en konkret (och radikal) förändring i synsättet på kundfokus i finansbranschen. Sen började jag plötsligt tveka: ”Har jag fel? Är det trots allt så att man fokuserar på kunderna och inte på produkterna”. Så kom resultatet från Svenskt Kvalitetsindex om hur (miss)nöjda kunderna är med sina banker och jag fick […]