Affärsanalys

Analys som analys?

Share this post:

Nuförtiden flyger det omkring en hel del begrepp som alla avser analys på något sätt. Populära är Business Intelligence, avancerad analys, prediktiv analys, statistik, analys, Ad-Hoc, rapportering, visualisering och styrkort (dashboards), bara för att nämna några.

Vad betyder dessa begrepp? Är det någon skillnad på dem? När skall man använda dem och varför man skall man använda det ena eller det andra är ganska vanliga frågor som jag kan få när jag pratar om analys med olika organisationer.

Jag tänkte i ett antal inlägg beskriva min syn på detta. Vad är det egentligen som en organisation behöver? Till vad behövs det och hur ska det användas?

Innan det ens är aktuellt att fundera på vad för analyser som man skall göra är det viktigt att veta hur man skall använda resultatet. Men det sagt, utifrån de mål som en organisation har, vad för frågor måste man ha svar på för att kunna uppfylla dem?

Jag anser att detta går att sammanfatta utifrån tre grundläggande frågeställningar:

– Vad har hänt? Varför hände det och vad skall göras härnäst?

Det skall vara enkelt att få en överblick över det aktuella läget och på så sätt kunna snabbt svara på vad som har hänt.  Att som försäljningschef eller säljare enkelt kunna se hur det går för försäljningen, på ett enkelt och övergripande sätt.

Att sedan utifrån en överblick snabbt identifiera områden som sticker ut och på så sätt lätt kunna få mer detaljer för att kunna förstå varför det avviker.  Att som försäljningschef kunna identifiera ett område som kanske säljer sämre eller mycket bättre än andra och då kunna få ytterligare information runt det, för att på så sätt få en djupare förståelse till orsaken.

Men, det som sedan ger en riktig effekt är att utifrån kunskapen om vad som har hänt och varför det har hänt kunna vet vad som skall göras härnäst. Att inte bara veta varför försäljningen har minskat och varför den har gjort det utan också vet vad som skall göras för att vända trenden är det som gör den verkliga skillnaden på slutraden.

Utifrån dessa frågeställningar, behöver en organisation möjligheten att kunna göra olika typer av analyser och det är dessa typer som jag tänkte beskriva mer i detalj under kommande inlägg.

Vi hörs!

 

More stories

Förvänta dig det oväntade

”Om man fokuserar för mycket på nuet riskerar man att missa framtiden,” sa en gång John F Kennedy. Det är inte dumt. Och inom marknadsföring är detta ytterst aktuellt. Idag försöker vi på marknadssidan jonglera nya kanaler, en explosion av användbar data, sociala medier, nya användarbeteenden, tillgänglighet i mobilen och samtidigt allt högre krav på […]

Läs mer

Mindre företag kan utmana bjässarna med rätt analysverktyg

Att försöka se in i framtiden och därmed vara bättre förberedd för vad som kommer att hända imorgon är ett område med lång historik. När den danska fysikern Niels Bohr fick frågan om kvantfysikens roll i framtiden svarade han skämtsamt att ”det är svårt att förutsäga något som helst, speciellt om framtiden”. Påståendet är delvis […]

Läs mer

Tillverkningsindustri – Ni har bara ett steg till en ny affärsmodell!

Ni vet teorin om “Six degrees of separation”, att allt och alla på något sätt hänger ihop med maximalt sex stegs. När jag tänker på hur vi som individer och företag agerar idag börjar jag allt mer tycka att det är fel. Idag är mer eller mindre allt och alla sammankopplade med bara ett steg. […]

Läs mer